Skocz do zawartości

Zakładanie plantacji borówki amerykańskiej

MCC

Rekomendowane odpowiedzi

Tak jak w temacie chciałbym pozyskać kilka porad odnośnie zakładania plantacji i rozwikłania plantacji.

Posiadam 1ha ziemi który chcę przeobrazić w plantację borówki amerykańskiej
Ziemia została zbadana w 4 próbach i kwasowość gleby wyszła na poziomie 5,5 -6,5 Ph
co pod borówkę ni jak się nie nadaje ... ziemia ok. 2 miesięcy temu została nawieziona siarczanem amonu w ilości 200kg na ha
ale okazuje się że taka dawka jednorazowo na rok spowoduje zejście max 0,5 Ph. co dalej średnio satysfakcjonuje bo tym tempem musiłą bym ziemię przygotowywać glebę kilka lat .
Z tąd decyzja o nawiezieniu ziemi już nadającej się pod borówkę czyli torfu wysokiego..
po wyliczeniu wyoranie pługiem leśnym rowów i nawiezieniem jej torfem sprawia zapotrzebowanie na torf w ilości 600m3 co czyni kolosalną cenę 35tys. czyli znacząco przekraczającą cenę samych sadzonek
wywiercenie 3000tys otworów 60cm na głębokość 40cm powoduje zmniejszenie ilości torfu o połowę co nie jest już złym wynikiem.
I teraz moje pytania
Czy jest sens mieszania torfu  z ziemią miejscową o takim Ph czy to tylko wszystko popsuje
Czy trociny sosnowe z tartaku można zastąpić agrotkaniną
Co możemy zastąpić a co musi być spełnione do poprawnego rozwijania i plonowania borówki przez wiele lat

Panowie wybaczcie ale ja nie pytam czy to się opłaca czy nie bo to jest indywidalizm, kwestia podejścia.

Pytam raczej jak uniknąć niepotrzebnych kosztów i jak zrobić żeby nie zaszkodzić plantacji przez długie lata wyborem materiału na którym roślina bedzie rosła .

Jak się chce mieć efekty to borówka musi dostać to co ma być. Ja próbowałem kiedyś sadzić ją w różnych "zamiennikach" torfu i niestety nic z tego nie było. Ale robiłem tylko dla siebie takie doświadczenia. 

Jak chcesz wiedzieć na pewno to kup 2 krzaczki wsadź i za rok będziesz wiedział czy rośnie.

Edytowane przez DUCH1986

Najlepiej jak postarasz się pożyczyć Pług leśny, wyorasz nim bruzdę, do środka wsypiesz trocinę, którą wymieszasz razem z torfem kwaśnym, oraz ziemią którą już posiadasz.

Potem już tylko sadzonki wkładać.

Plonowanie z krzaka po ok 5-7 latach  będziesz miał ok 2-3 kg.

policz ile sadzonek zasadziłeś bo na 1 ha to różnie moze to wyjść.

Najniższa cena w tym roku z 1 kg borówki wyniosła 5 zł. Policz czy się opłaca.

Jeśli masz jakieś pytania pisz do mnie na PW, chętnie pomogę i postaram się odpowiedzieć na pytania

niepewni też są obecni plantatorzy borówki, a wchodzić teraz w uprawę to jest jednak spore ryzyko, przy tym koszcie założenia plantacji, bo nawet jak masz sprzyjającą plantacje to i tak trzeba kupić sadzonki, założyć nawodnienie u ogrodzić plantacje, do tego jeszcze trociny, no i zabiegi śor w pierwszych latach kiedy borówka jeszcze nie owocuje i ostatnia kwestia to ptaki, jedyna naprawdę skuteczna metoda to siatki, a koszt na 1h to koło 40 tys zł nie wiem jak u ciebie ze sprzętem sadowniczym (ciągnik, opryskiwacze, kosiarka) no i jak myślisz o plantacji większej jak 5h to żeby to opłacalne to trzeba myśleć o chłodni i sortowni a to już bardzo gruby wydatek, więc kolego podlicz sobie te koszty oraz z powodów wymienionych w poprzednim poście weź pod uwagę bardzo prawdopodobny spadek cen musisz sobie policzyć czy to się opłaca, sam myślę o borówce, ale ja mam takie stanowisko, że kilka innych upraw odpada, więc jestem mocno ograniczony, do tego sadzonki kupię za dotację i posiadam sprzęt sadowniczy, żeby nie to bym nawet nie myślał o borówce

Edytowane przez majkel207

Sprzęt to nie problem trochę sprzętu posiadam, tylko obawiam się bo myślałem o 5 ha plantacji i musiałbym się podeprzeć kredytem, a temat borówki w obecnym czasie wydaje się być troszkę śliski, W taki areał to troszkę trzeba zainwestować.Co do ochrony przed ptakami to od znajomego sokolnika z ,którym  pracowałem na lotnisku w Modlinie słyszałem o tym że na niektórych plantacjach przegania się ptactwo za pomocą sokołów,on sam był parę razy ze swoimi ptakami na plantacjach borówki.Ciekawe jak ze skutecznością takiej metody? Co do zakupu sadzonek to skorzystałeś z jakiegoś programu pomocowego?    

miałem klęskę w zeszłym roku i jak wszystko pójdzie zgodnie z planem to skorzystam z przywracania potencjału produkcji rolnej i będę miał 90% zwrot inaczej chyba bym zrezygnował z zakupu krzewów, ładne krzewy w 5l doniczkach tych lepszych odmian kosztują koło 15zł za 1 szt, do tego ciężko kupić na wiosnę czy jesień 2015, mi wyjdzie koło 3500 szt na 1h, takie większy krzewy szybko zaczną owocować i może się załapię na ostatnie lata dobrych cen borówki, co do sokołów, jak byś miał na plantacji pełen wachlarz odmian to byś zatrudnił sokolnika od połowy lipca do połowy września co dzień od godziny 4 rano aż do wieczora, łącznie z niedzielami? duże stado szpaków na dojrzałej borówce potrafi narobić w jeden dzień dużych szkód

Koledzy ja sadzilem rok temu w październiku borowkę. Pole przygotowywał em tak: najpierw spałem siarki mieloną w rzędach pod przyszłe krzewy. Następnie sypałem po kolei wióry sosnowe, torf kwaśny i zakwaszony kompost. Następnie 2 krotnie mieszałem glebogryzarką z długimi nożami. Potem sadzenie w rozstawie 0.9 na 3m. Dodam że przed tym poszedł meloioracja głębosz i uprawa.

Później sciolkowanie wiorami iglastymi i korą i oczywiście nawadnianie. Teraz tylko 4 lata poczekam i będą pożądane zbiory

Krzewy borówki nie są tak bardzo silnie rosnące. 0.9 m między krzewami to wychodzi parę sztuk na ha więcej ale zbiór będzie trochę większy. Przecież co rok krzewu się przycina wiosną.Analogicznie z uprawą jabłek.

Niektórzy Sadownicy sądzą juz ok 5000 szt Jablonex na ha. Taka intensyfikacja uprawy ☺

to troszkę zależy od odmiany, bo jedne rosną silniej inne słabiej, jeżeli ktoś chcę jak najszybciej mieć zbiory to 0,9 to normalne odległości pomiędzy krzewami, odpowiednie cięcie i nie będzie problemów nawet za 10 lat

kolego RyszardKrzyanowski jakie odmiany i w jakich doniczkach krzewy

czy ta łąka jest ciepłym stanowiskiem żeby borówki nie uszkadzały wiosenne przymrozki, w ogóle z jakiego regionu kraju jesteś? masz tam możliwość nawodnienia o dosyć dużej wydajności, borówka potrzebuje znacznie więcej wody niż inne uprawy sadownicze i ostatnia kwestia, sadzenie takiego areału wg mnie jest nieopłacalne, bardzo przybyło nasadzeń borówki, spora część to małe plantacje, 1-3ha i niedługo  wszelkiego rodzaju giełdy jak Bronisze i inne mniejsze będą zawalone borówką, opłacalny będzie tylko eksport  a do tego trzeba mieć jednorazowo duże ilości o dobrej jakości o certyfikatach jak globalgap nawet nie wspominam, do tego trzeba mieć min. z 10ha i chłodnie

Jestem z warminsko mazurskiego. Myślę że ta łąka jest ciepłym stanowiskiem chociaż trudno jest to zdefiniowac.mam parę łąk ale myślałem o tej bo jest dosc wysoki poziom wód gruntowych i jest tam torf chociaż tylko miejscami.co do nawodnienia to musialbym wiercić z studnię, liczę się z tym . łąka ma prawie 3 ha ale to za duzy koszt posadzic tyle naraz.jakie odmiany sa najlepsze?

poszukaj dobrej szkółki, przejedź się tam i zobacz jak wyglądają roślinki, czy są zdrowe i świeże, czy dobrze o nie dbano. Ja kupowałem borówki na działke od romanscy.info . z tego co wiem to dla plantatorów oferują różnego rodzaju zniżki i doradztwo. zobacz ich stronke, może cię zainteresuje współpraca z nimi ;)