Hereford - rasa prosto z Anglii
Pierwszą rasą bydła mięsnego, którą pragnę Wam przybliżyć jest Hereford. Jest to bardzo znana rasa bydła mięsnego na świecie, której nazwa wywodzi się z hrabstwa Hereford w zachodniej Anglii. Zaliczana do bydła średniego kalibru.
Hereford to rasa użytkowana wyłącznie w kierunku mięsnym. Masa krów wynosi średnio 600 kg, buhaje osiągają 900 kg, a nawet więcej.Tułów głęboki i masywny, dobrze umięśnione nogi. Umaszczenie zazwyczaj czerwone do brunatnego z charakterystyczną białą głową, podgardlem, mostkiem i podbrzuszem.Jest to rasa wcześnie dojrzewająca, jałówki można kryć już w 15-18 miesiącu życia. Krowy są płodne, łatwo wycielają się i są niezwykle troskliwymi mamkami. Bydło to osiąga dzienne przyrosty dobowe w granicach 1000g. przy wydajności rzeźnej 65%.
Herefordy charakteryzują się wybitną zdolnością do różnych warunków klimatycznych. Doskonale czują się na łąkach, tak jak u hodowcy Yoda https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/734953-krowy-hereford/, radzą sobie również na gorszych stanowiskach. Mogą być utrzymywane na zewnątrz przez cały rok przez co nadają się do chowu ekstensywnego. Mięso z tych zwierząt charakteryzuje się specyficzną marmurkowatością, cenione jest na całym świecie. Wielu z was w swoich gospodarstwach utrzymuje bydło rasy Hereford, o czym świadczy pokaźna galeria zdjęć. https://www.agrofoto.pl/forum/search/?q=hereford. Użytkownik tomaszmab rozpoczął w tym roku hodowlę tej rasy o czym informuje na forum https://www.agrofoto.pl/forum/topic/273601-rozmowy-producentow-wolowiny/page/99/?tab=comments#comment-2572912. Czy wy też chcielibyście dołączyć do grona hodowców Hereforda?


0 komentarzy
Rekomendowane komentarze
Brak komentarzy do wyświetlenia
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się