Skocz do zawartości

Zwierzęta

  • wpisów
    174
  • komentarzy
    8
  • wyświetleń
    10424

Współtwórcy bloga

TOK - terenowy odczyn komórkowy


Danzet

3391 wyświetleń

 

krowy_mleczne_b15da61a47d605bc9659289d518eaaee (1).jpg

T erenowy odczyn komórkowy TOK to jedna z najprostszych i najszybszych metod określania komórek somatycznych w mleku, oraz odkrycia ewentualnego stanu zapalnego wymienia. Jak prawidłowo przeprowadzić to badanie?

Każda obora w swoim wyposażeniu powinna mieć płytkę do testu TOK. Gdy mamy podejrzaną sztukę, możemy szybko zweryfikować wątpliwości. Wielu z was wie jak ważne jest to badanie o czym wskazuje na forum https://www.agrofoto.pl/forum/topic/263001-luzne-rozmowy-producentow-mleka/page/290/?tab=comments#comment-2668779. By prawidłowo przeprowadzić badanie należy oczyścić strzyki i pozbyć się pierwszych strug mleka. Następnie wydoić potrzebną próbę na specjalną tackę. Dodajemy odczynnika i mieszamy go z mlekiem. Po kilku sekundach sprawdzamy czy pojawił się żel wskazujący na podwyższoną ilość LKS w mleku.

Smugi i inne zmiany w mleku sugerują, że w danej ćwiartce doszło do wzrostu liczby komórek somatycznych. Test TOK nie rozwiązuje jednak problemu, wskazuje nam tylko, która krowa jest zdrowa i czy można ją doić, by podjąć leczenie i dobrać odpowiedni preparat  należy oddać mleko do badania laboratoryjnego.  O słuszności i wymiernych korzyściach terenowego odczynu komórkowego wspomina leszek1000 https://www.agrofoto.pl/forum/topic/263001-luzne-rozmowy-producentow-mleka/page/310/?tab=comments#comment-2680414. Wśród was wielu są producenci mleka, czy stosujecie TOK w swoich gospodarstwach? 

 

 

0 komentarzy


Rekomendowane komentarze

Brak komentarzy do wyświetlenia

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v