Dobór buhaja do rozrodu
Dobór buhaja do rozrodu jest jednym z kluczowych zadań dla każdego hodowcy bydła mięsnego. Tylko przemyślana decyzja, uwzględniająca szereg cech rozpłodnika pozwoli poprowadzić stado w kierunku właściwego rozwoju.
Wysoki potencjał rozrodczy buhaja, decyduje o nawet 90% cech rozwoju hodowlanego stada. Niewłaściwe decyzje mogą przyczynić się do braku postępu, a nawet regresji niektórych cech. W tym momencie hodowcy mają ogromny dostęp do materiału hodowlanego i mogą poprzez sztuczne unasienianie https://www.agrofoto.pl/forum/blogs/entry/2627-cielaki-z-slomki/ czy też krycie naturalne dobrać rozpłodnika o cechach, które chcemy rozwijać w swoim stadzie. Powinniśmy się koncentrować na dwóch głównych . Żywotności nowo narodzonych cielaków oraz cechach pokrojowych zwierząt, które pozwolą nam osiągnąć sukces ekonomiczny.
W naszym kraju niezwykle dużym powodzeniem cieszy się krycie haremowe. Świadczą również o tym wasze wpisy i zdjęcia na portalu agrofoto. pl https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/755678-buhaj-lat-3/. Część krów jest również inseminowana i dopiero gdy powtórzy ruję, rolnik decyduje się na pokrycie jej bykiem. W każdym przypadku należy zwrócić uwagę na statusie zdrowotnym - potwierdzonym odpowiednimi badaniami, pokroju i wyglądzie zewnętrznym , rodowodzie oraz wartości hodowlanej buhaja. Skuteczna analiza i przemyślany zakup dają gwarancję sukcesu. Wielu z nas nie zdaje sobie nawet pojęcia jak kluczową role w przypadku bydła mięsnego odgrywa rozpłodnik. Powyższe przykłady mogą być dobrą wskazówką dla nowo powstałych hodowli tak jak stado użytkownika Daro20 https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/757431-bydlo-miesne/. W jaki sposób wy dobieracie zwierzęta do rozrodu? Swoimi wskazówkami podzielcie się z innymi kolegami agrofoto.pl


0 komentarzy
Rekomendowane komentarze
Brak komentarzy do wyświetlenia
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się