Żywienie kur niosek w przydomowym chowie
Jaja prosto od kury to produkt którym nie pogardzi żaden smakosz. Dlatego też coraz częściej ludność wiejska i nie tylko decyduje się na przydomowy chów niosek. Jak prawidłowo żywić je by zachować zdrowie zwierząt o raz wysoką produkcję?
Kury w chowie przydomowym pozwalają zagospodarować odpadki kuchenne i ogrodowe, należy jednak to traktować tylko jako dodatek i dostarczyć paszy, która pokryje pełne zapotrzebowanie pokarmowe zwierząt. Podstawą żywienia kur niosek są zboża, najlepsze to pszenica, kukurydza i pszenżyto. Owies i żyto mają dużo niestrawnych węglowodanów, dlatego mogą być dodawane tylko w małych ilościach. Pasza powinna zawierać mikroelementy i witaminy, które nie zawsze udaje się uzupełnić na wybiegu. Tak jak kury użytkownika startom https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/724759-kury/.
Dla uzupełnienia diety w paszy należy dodać komponenty białkowe, gdyż często zboże nie pozwala w pełni pokryć zapotrzebowania. Najlepsza do tego jest śruta sojowa bądź rzepakowa. Alternatywnymi źródłami białka mogą być susze z roślin motylkowych. Młode kurki przed okresem niesienia należy paszą pełnoporcjową, zapewnić im stały dostęp do świeżego powietrza, zielonki. Zapewni to prawidłowy rozwój młodych zwierząt. Paszę kur nieśnych powinno uzupełniać się kredą pastewną, która zapobiegać będzie słabej jakości skorupek jaj. Pamiętajmy o dostępie do świeżej i czystej wody.

.thumb.jpg.a1e5ec99601b9c62787cc4aad97740f4.jpg)
0 komentarzy
Rekomendowane komentarze
Brak komentarzy do wyświetlenia
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się