Wypierające i przemienne krzyżowanie bydła
WPolsce hodowla czystorasowego bydła mięsnego jest nadal niszą. Po aferze mięsnej i aktualnych cenach ta sytuacja na pewno szybko się nie zmieni. Nadal produkowane będą osobniki mieszańcowe. Jak prawidłowo krzyżować je by osiągnąć sukces ?
Krzyżowanie bydła pozwala na szybkie przekształcenie charakteru produkcji do wymagań rynku. Zaletą jest osiągnięcie w krótkim czasie postępu w ilości i jakości produkcji. Osobniki mieszańcowe w pierwszym pokoleniu posiadają większą wartość użytkową, a niższą wartość hodowlaną .W hodowli bydła mięsnego najczęściej spotyka się krzyżowanie wypierające i przemienne.
Wypierające ma na celu osiągnięcie pożądanych cech do poziomu rasy wypierającej. Osiąga się to poprzez konsekwentne wypieranie w ciągu kilku pokoleń krów rasy wypieranej z buhajami rasy wypierającej np: krów rasy HF, buhajami rasy Limousine. W ciągu 6 pokoleń dochodzi do prawie całkowitego upodobnienia do rasy wypierającej. Jest to metoda czasochłonna, ale już pierwsze pokolenie charakteryzuje się lepszym umięśnieniem.
Krzyżowanie przemienne polega na ciągłym krzyżowaniu mieszańców kilku ras z buhajami rasy wyjściowej. Taka metoda ma na celu łączenie dodatnich cech kilku ras oraz maksymalne wykorzystanie zjawiska heterozji. metodę te stosuje się z powodzeniem w produkcji trzody chlewnej. Czy wy także krzyżujecie bydło ras mięsnych i mlecznych w swoich gospodarstwach, jakie widzicie efekty ? Swoimi opiniami podzielcie się w komentarzach.


0 komentarzy
Rekomendowane komentarze
Brak komentarzy do wyświetlenia
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się