Systemy rozrodu bydła mięsnego
System rozrodu zależy od utrzymania bydła mięsnego. Im bardziej warunki odbiegają od tych stosowanych dla bydła mlecznego tym większe są różnice w organizacji rozrodu.
W stadach bydła mięsnego wyróżniamy dwa podstawowe systemy krycia, naturalne ( haremowe, dowolne , z reki) oraz sztuczną inseminację. Krycie wolne polega na wprowadzeniu do stada krów czy tez jałowic kilku buhajów. Zwierzęta dobierają się same, ustalenie ojcostwa możliwe jest tylko przy specjalistycznych badaniach DNA. Zaletą tej metody jest to , że niemal wszystkie samice zachodzą w ciąże. Najczęściej na grupę 30 sztuk przeznacza się jednego buhaja, warto pamiętać by w grupie nie było ich więcej niż czterech.
W kryciu haremowym wydziela się grupy samic po około 25 sztuk i przydziela im jednego rozpłodnika. Samiec pozostaje w grupie przez okres około 2 miesięcy. Przy tej metodzie krycie jesteśmy pewni pochodzenia naszych nowo narodzonych cieląt. Krycie haremowe stosuje użytkownik 9721https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/757293-byk-angus-czerwony/ .
Krycie dozorowane ( z ręki ) polega na indywidualnym doborze buhaja do każdej samicy System ten wymaga wnikliwej obserwacji rui u samic oraz sporego wysiłku podczas kojarzenia zwierząt. Jednak jeden samiec może pokryć rocznie nawet 120 sztuk. Ostatnią metodą doskonalenia stada jest sztuczna inseminacja. Pozwala ona na szybki postęp hodowlany w miarę krótkim czasie. Posiada także wiele innych zalet o czym pisaliśmy w artykule ,, Cielaki z słomki'' https://www.agrofoto.pl/forum/blogs/entry/2627-cielaki-z-slomki/. Trudnością może być poskromienie samicy do zabiegu, gdyż bydło mięsne niechętnie daje się krępować.

.thumb.jpg.d8b0df1ddcbe1d66e9589faa52ca4796.jpg)
0 komentarzy
Rekomendowane komentarze
Brak komentarzy do wyświetlenia
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się