Kanibalizm świń
K anibalizm jest jednym z najbardziej niebezpiecznych zaburzeń behawiorystycznych trzody chlewnej. Dochodzi wtedy do niekontrolowanego, wzajemnego obgryzania, uszu, ogonków, skóry i innych części ciała.
Zwierzęta u których dochodzi do uszkodzenia ciała słabiej wykorzystują paszę, u loch dochodzi nawet do poronień. Problem kanibalizmu występuje zazwyczaj u zwierząt młodych i jak to zwykle bywa przyczyna jego występowania nie jest pojedyńcza. Zbyt mało składników mineralnych w paszy, za duże zagęszczenie zwierząt to tylko niektóre z nich. Prostym sposobem na zmniejszenie agresji i kanibalizmu jest zapewnienie zwierzętom zabawek. Może to być kawałek plastikowej rury, piłka, plastikowa butelka. Proste rozwiązania są najlepsze!
Błędy żywieniowe w postaci niewystarczających ilości mikroelementów w paszy potęgują występowanie stresu. Sód jest jednym z podstawowych niezbędnych do przeprowadzenia wielu procesów fizjologicznych. Bierze udział w wchłanianiu aminokwasów i cukrów oraz syntezie białek. Niedobór tego pierwiastka skutkuje wieloma problemami fizjologicznymi z zaburzeniami systemu nerwowego na czele. Stosowanie soli w ilości 0,5 % dziennej dawki pokarmowej znacznie przyczynia się do ograniczenia kanibalizmu. Zabiegiem ograniczającym kanibalizm jest też obcinanie ogonków, o czym wspominaliśmy w https://www.agrofoto.pl/forum/blogs/entry/2678-jak-odsadzac-prosieta/ . Należy zrobić to jak najszybciej, najlepiej do 3 doby po urodzeniu.


0 komentarzy
Rekomendowane komentarze
Brak komentarzy do wyświetlenia
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się