BCS = zdrowe krowy
Metoda Bcs służy do oceny rezerw energetycznych i nie zależy od masy ciała ani od wielkości zwierzęcia. Regularna ocena kondycji krów jest najlepszym narzędziem w zapobieganiu chorobom metabolicznym.
Ma także duże znaczenie profilaktyczne, gdyż niejednokrotnie zauważono zależności między utratą kondycji, a pogorszeniem się rozrodu, częstotliwością zapadania na choroby metaboliczne czy spadkiem odporności. Należy jednak pamiętać, że jest metodą opracowaną tylko dla rasy HF. Prawidłowa kondycja w różnych stanach fizjologicznych kształtuje się następująco:
Koniec laktacji, początek zasuszenia - 3,25-3,5 pkt BCS
Okres zasuszenia- 3-3,5 pkt BCS
Pierwsze 100 dni laktacji - 2,75-3,25 pkt BCS
Druga część laktacji - 3, -3,25 pkt. BCS
100 dni do zasuszenia - 3,25-3,5 pkt BCS
Po ocenie kondycji konieczna jest analiza. Gdy dochodzi do gwałtownych zmian warto przyjrzeć się wynikom mleka oraz paszy podawanej krowom. następnie wraz z doradcą żywieniowym podejmijmy odpowiednie kroki z zmiana dawki pokarmowej na czele.


0 komentarzy
Rekomendowane komentarze
Brak komentarzy do wyświetlenia
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się