Nawozy o spowolnionym uwalnianiu azotu Agromaster – sposób na wyrównany i stabilny plon
Azot to najbardziej plonotwórczy składnik pokarmowy w produkcji roślinnej. To również pierwiastek, który ulega największym stratom poprzez wymywanie czy ulatnianie. Jest to także jeden z najdroższych składników pokarmowych, dlatego coraz więcej uwagi poświęca się ograniczeniu strat azotu poprzez stosowanie inhibitorów nitryfikacji, denitryfikacji, ureazy oraz nawozów o kontrolowanym uwalnianiu składników do których należą produkty Agromaster.
Nawozy Agromaster to grupa produktów w których azot został zamknięty w specjalnej otoczce, dzięki której dochodzi do wydłużenia uwalniania tego składnika w czasie. W zależności od wybranego produktu uwalnianie azotu może nastąpić w okresie 1-2 miesięcy, 2-3 miesięcy oraz 5-6 miesięcy. Tempo uwalniania azotu determinuje temperatura, im jest wyższa tym uwalnianie składnika następuje szybciej. Co istotne szybkość uwalniania nie zależy od wilgotności gleby, pH, zawartości materii organicznej, typu gleby, wskaźnika zasolenia. Stosując Agromaster w sposób znaczący można ograniczyć straty azotu: w prowadzonych przez ICL doświadczeniach straty azotu przez wymywanie po użyciu Agromaster były o 40-50% mniejsze w porównaniu do mocznika konwencjonalnego, a straty azotu przez ulatnianie były o 15-20% mniejsze. Nawozy te można stosować we wszystkich gatunkach roślin uprawnych.
Agromaster w tym sezonie sprawdził się w doświadczeniach w wielu uprawach i wielu regionach Polski. Stosowanie tego nawozu w uprawie ziemniaka zarówno w przypadku odmian jadalnych, skrobiowych jak i na frytki i chipsy przyniosło bardzo dobre efekty. Wyniki doświadczenia prowadzonego w województwie świętokrzyskim pokazuję, że Agromaster przyczynił się do uzyskania bardzo wyrównanego plonu bulw. W trakcie trwania doświadczenia zaobserwowano wyraźne różnice w rozwoju roślin, liście były dłużej zielone niż na polach, gdzie nie stosowano nawozów o kontrolowanym uwalnianiu azotu. Fotosynteza, a więc budowanie plonu przebiegało dłużej.
Kontrola Agromaster 11-11-17
Kolejną rośliną w której testowany był Agromaster była papryka. Doświadczenia prowadzone były zarówno w polu jak i tunelu foliowym w województwie mazowieckim. W obu przypadkach zaobserwowaliśmy widoczne różnice pomiędzy kontrolą, a obiektami doświadczalnymi. Agromaster poprawił wyrównanie owoców, rośliny miały równomierny wzrost oraz dużo zawiązanych owoców.
Bardzo dobre efekty dało nawożenia Agromaster w uprawie kapusty i brokułu w województwie kujawsko-pomorskim. Rośliny tuż po posadzeniu zaczęły korzystać ze składników pokarmowych zawartych w nawozie, już po kilku dniach były żywo zielone i bardzo szybko tworzyły kolejne liście. Rozwój liści przebiegał bardzo szybko i skutkował szybkim zakrywaniem międzyrzędzi, dzięki czemu można było zrezygnować z kolejnego zabiegu herbicydowego.
Kontrola Agromaster
Nawozy Agromaster we wszystkich prowadzonych doświadczeniach w widoczny sposób przyczyniły się do poprawy parametrów jakościowych i plonowania roślin. Stosując te produkty można znacząco ograniczyć straty azotu.
Zapraszamy do współpracy i śledzenia informacji w sieci.
Źródło materiały prasowe ICL

0 komentarzy
Rekomendowane komentarze
Brak komentarzy do wyświetlenia