Skocz do zawartości

Kiszonka z Kukurydzy


kamil6251

chyba trochę za sucho zrobiłem w tym roku  37.7 sucha masa


Rekomendowane komentarze

a jaka firma robiła Ci pomiar suchej masy z pryzmy?

mi wyszło że mam 41% suchej masy, a wydawało mi się że jest jeszcze za mokra przy cięciu. wszystkie firmy żywieniowe mówią że sucha masa nie powinna przekroczyć 35% ale ciężko to utrafić tym bardziej jak się nie ma wasnej sieczkarni.

Odnośnik do komentarza

Tak kiszonka powinna zawierać 35% suchej masy. Wtedy mamy optymalny stosunek włókna do skrobi zawartej w nasionach=największa energetyczność. Dojrzałość ziarna musi być najlepiej szklisto-woskowa. Pytanie jak to zrobić...a no tak: Codzienny przyrost suchej masy to od 0,5% przy wilgotnej pogodzie do 0,75% przy suszy. Jeśli chcemy oszacować termin zbioru i przed zbiorem oznaczymy 29% s.m. to obliczamy w ten sposób. (35-29) : 0,5(w zależności od pogody) = 12 dni do zbioru.

Odnośnik do komentarza

jak za sucho to mogłeś dolewać wody, ok 200 litrów na tone materiału, tylko trzeba ostrożnie żeby potem nie wyciekały z niej soki :)

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v