nikolas29 458 Opublikowano 26 Czerwca 2015 po co ci hichland...te rasy sa male wolno rosna i ciezko sprzedac...myslisz sie nastawiac na nie?? Odnośnik do komentarza
Salers15 256 Opublikowano 26 Czerwca 2015 Nie myślę na szkoty się przestawić ale zawsze mi się podobały i taką jedną chciałem mieć, była okazja więc skorzystałem... przywiozłem ją razem z byczkiem. Za parę dałem dwie jałówki odsadki... pochodzą z Sudetów. Odnośnik do komentarza
bieniek_88 69 Opublikowano 26 Czerwca 2015 Mój znajomy ma prawie 40 szt. Szkotów i nie ma problemu ze zbytem. Mówi, że nie zamieniłby ich na żadną inną rasę. Jakiś czas temu zabił rocznego byczka i mięsko super. Posmak dziczyzny i znacznie krótszy czas obróbki termicznej w porównaniu do mięsa innych ras. Odnośnik do komentarza
Salers15 256 Opublikowano 27 Czerwca 2015 Bieniek_88 a z jakich stron masz tego znajomego, sprzedaje wyłącznie hodowlane? A co do jakości mięsa to wołowina z salersa może spokojnie z nimi konkurować... znam takich którym mięso z salersa dużo bardziej od Szkotów smakowała... ja Szkotkę sobie nabyłem przede wszystkim z czystej sympatii do tej rasy, mam ją dopiero 2 tygodnie ale zamiłowanie do tych kudłaczy jeszcze urosło, jest już na wycieleniu i modlę się tylko żeby mi jałówkę urodziła... Odnośnik do komentarza
Salers15 256 Opublikowano 27 Czerwca 2015 To się jeszcze zobaczy, jeśli będę miał możliwość to wolałbym szkockim ale po salersie też spokojnie da radę się wycielić a cielak powinien wyjść ciekawy... Odnośnik do komentarza
bieniek_88 69 Opublikowano 27 Czerwca 2015 Zarówno ja jak i ten kumpel jesteśmy z północnego mazowsza. On sprzedaje takie roczne byczki, jałówki zostawia sobie. Ma jakiegoś odbiorce co dobrze płaci- nie pytałem co jak gdzie ile-jednak jest zadowolony z współpracy. Miał wcześniej rozpłodnika po którym rodziło się więcej byczków, ale na wiosnę wymienił się z innym hodowcą i liczy, że teraz pojawi síe w stadzie wíęcej cieliczek.Akurat ja mięsa z salersa nie jadłem, ale te dwie rasy są rasami pierwotnymi i wołowina z nich będzie smakowo i jakościowo na podobnym poziomie wg mnie. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane komentarze
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się