Gość Opublikowano 4 Listopada 2016 no tu już kończą konsumować podwieczorek, ale jak skończyły to dostały dokładkę jako kolację :lol: Odnośnik do komentarza
nikolas29 456 Opublikowano 5 Listopada 2016 ta dojarka doisz krowy? a fotka z lata czy masz jeszcze trawe? Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 5 Listopada 2016 @wilhelm heh no on od małego lubi fotki ale jest czort i na pastwie bódł by się z każdym @nikolas no kiedyś jakieś 15 lat temu miało się 12 krów to dojarka jest po całej długości, teraz wykorzystywana jest na jedynie 2 krowy, ale spełnia wspaniale swoją funkcję nadal chociaż ostatnio nauczyliśmy cielaki, żeby doiły same krowy, to już dobre parę nie korzystaliśmy z dojarki. no a co do fotki to fotka bardzo świeża bo z wczoraj trawa jest, ale tylko na lepszych łąkach, na słabszych nie ma za bardzo co kosić no i starczy jej może na najbliższe 2 tygodnie Odnośnik do komentarza
Landfarmer 3581 Opublikowano 5 Listopada 2016 Czym i jak często usuwasz od nich obornik? Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 5 Listopada 2016 @Landfarmer no tutaj to niestety widły i taczka i to raz dziennie bo w ciągu dnia są na pastisku, a zimą to 2x dziennie. Raczej ciężko tu coś wymyślić lepszego tym bardziej, że chlew niski i wąskie korytarzyki są @WitekRolnik dzięki, Ty też masz bardzo fajne, szczególnie siwiki, szkoda że tak daleko, bo byczki bym odkupywał @nikolas29 ja z opolskiego u nas zima zawsze na końcu mam nadzieje, że nie przyjedzie szybciej jak w grudniu. Odnośnik do komentarza
WitekRolnik 3672 Opublikowano 6 Listopada 2016 @songo Dzięki Tylko, że niektórym te moje siwki przeszkadzają bo twierdzą, że wyglądają na ani mleczne i ani mięsne, a to tylko 5 sztuk tych siwków to aż takiej różnicy w stadzie nie będzie widać. Odnośnik do komentarza
Setik 582 Opublikowano 6 Listopada 2016 Ja czekam na zimę i mam nadzieję że będzie śniegu pod dostatkiem i mrozu aż pod 30 stopni Ładne sztuki, widziałem wczoraj jak na łąkach wielkich się wypasały krowy, cielaki, byczki. Nikt tego nie pilnuje.. Jak w naturalnym środowisku.. Piękny widok był. Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 6 Listopada 2016 A mi to nie przeszkadzam bo ja kupuje co leci w okolicy od Hfow, po Smy, Lmy, wszystko doslownie wszystko urosnie a ze jedno bedzie miec 650kg a inne 750 to trudno.@Setik u mnie tak samo tylko pastuchem mam ogrodzone pastwisko. Tez lubie zime i sniegu może byc i 2m ale mrozy ponizej -20 to juz przesada hehe Odnośnik do komentarza
Setik 582 Opublikowano 6 Listopada 2016 Od -15 do -30 nie odczuwa się różnicy haha Odnośnik do komentarza
WitekRolnik 3672 Opublikowano 6 Listopada 2016 @songo To podobne podejście do hodowli bydła mamy, u mnie też jedna sztuka da 20l/dzień mleka, a inna 25l/dzień, a jeszcze inna może dać tylko 18l/dzień i co mam tą słabszą wydajnościowo sprzedać bo nie którym moja wydajność mleczna nie pasuje i szukać lepszych, nie widzę sensu jak jest zdrową krową, daje dobre parametrościowo mleko, z rozrodem nie ma największych problemów to na prawdę nie widzę sensu aby się takiej sztuki pozbywać ze stada. Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 6 Listopada 2016 wbrew pozorom HF rośnie wyższy na nogach od mięsnych, i czasami wcale tak dużo wagą nie odbiega ale czasami i mięsny potrafi być szkapą i mieć trudności z osiągnięciem 700kg w 2 lata. a co do krów to ja mam jedną co da 30l dziennie a druga daje już tylko jakieś 10l dziennie, ale ma za to piękne cielaki, była kupiona jako czarna krowa, ale weterynarz mówił, że jest to jakaś mieszanka z LMem. Jako, że mleka w ogóle nie sprzedaję, więc nie zależy mi za bardzo na ich mleczności tylko bardziej na cielakach. Odnośnik do komentarza
WitekRolnik 3672 Opublikowano 6 Listopada 2016 Dokładnie każda sztuka jest inna Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 6 Listopada 2016 czasami sztuka która z pozoru słabo rośnie na końcu wyrośnie na najlepszego byczka ja to się tylko staram kupować sztuki od okolicznych rolników, bo te od handlarzy bardzo chorują. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane komentarze
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się