Skocz do zawartości

Simental


Gość
  • 5918 wyświetleń

Małe zabawy po pojeniu :D Powoli zaczynają przybierać :)


Rekomendowane komentarze

W takim razie to nie simy tylko Pezata Rossa czy jakoś tak. Nie wprowadzajcie kolejnych osób w błąd, którzy dalej myślą włoski simental.

Odnośnik do komentarza

Rozmawiałem ostatnio ze znajomym który taż ma takie sztuki i nie jest zadowolony. Podobno dobrze rośnie do 250-300 kg i potem już nie tak dobrze. 

Odnośnik do komentarza

pezata Rossa to wlasnie simental włoski (sprawdz wikipedie) :P

Od kiedy wikipedia to wiarygodne źródło wiedzy? :lol:

Odnośnik do komentarza

Coś tam jest po włosku o simentalu. Jak będę przy kompie to wrzucę w translator. Nie wiadomo czy spokrewniony czy tylko o umaszczeniu piszą.

Odnośnik do komentarza

Chłopaki niestety mają racje. Nie jest to simental tylko rasa Valdostana typ pezzata rossa. Rasa typowo ekstensywna, z dobrą jakością mleka i mięsa, z mocnymi kończynami, dobrą odpornością na choroby i niekorzystne warunki środowiska, lecz dorasta małych kalibrów - buhaje 550-650kg, jałowki 450-550kg. Ciężko je dotuczyć do tej wagi w ciągu 18 miesięcy, podczas gdy simental osiąga w tym czasie miec nawet do 900kg. Niestety łatwo się nabrac przez umaszczenie, warto sprawdzać pochodzenie.

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v