Gość Opublikowano 8 Lipca 2017 jak Ci się owijarka langrena sprawuje? jaka cena jej była? i jak sprawuje się welgerka sucha słoma nie zatrzymuje się? jak to bywa w walcówkach? Odnośnik do komentarza
GucioJUMZ 394 Opublikowano 8 Lipca 2017 Moja leży i też pada deszczyk walcówka tak ma ale siatką idzie robić znacznie dłużej suchy towar Odnośnik do komentarza
Skoczek1994 461 Opublikowano 8 Lipca 2017 songo Owijarka jak na razie bez zastrzeżeń. Co do prasy to moja przeczy tym wszystkim teoriom spiskowym, łyka wszystko jak leci i ciągle jej mało, a słoma nie stanowi dla niej żadnego problemu. Gucio Patrząc jaką pogodę zapowiadają na najbliższe dni możesz mieć problem żeby ją dosuszyć. Jeśli mocno nie wyschła to ja bym chyba to owinął i po problemie. Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 8 Lipca 2017 nie wiem jak lucerna ale siano powinno się owinąć w ciągu 2 godzin bo zaczyna się grzać i wytwarza się szkodliwy kwas masłowy. Odnośnik do komentarza
Skoczek1994 461 Opublikowano 8 Lipca 2017 Ta kwestia tyczy się i lucerny. Kolega wyżej planuje robić ją na sucho a średnio z pogodą się zapowiada. Dlatego napisałem że może lepiej to owinąć niż ma leżeć i tracić na wartości. Odnośnik do komentarza
GucioJUMZ 394 Opublikowano 9 Lipca 2017 Teraz już tego nie owinę bo już za sucha jest Czym suchsza tym ten owy kwas ma czas 2 godziny to wiadomo najlepiej jeszcze bele kształtne lub pasuje stawiać tak jak kolega stawia przed owinięciem i belka kształtu nie traci B) Odnośnik do komentarza
Rolnik7343 5861 Opublikowano 9 Lipca 2017 Nie szkoda ci lucerny że ją suszysz ? Przecież to wszystkie listki oblecą i same badyle zbierzesz Odnośnik do komentarza
GucioJUMZ 394 Opublikowano 9 Lipca 2017 Wszystko nie obleci .Trochę szkoda ale to nie moja decyzja o suszeniu . Odnośnik do komentarza
Skoczek1994 461 Opublikowano 9 Lipca 2017 Teoria mówi że najepiej w ciągu dwóch godzin od zbelowania owinąć. W praktyce zdarzało się owijać znacznie później, i odpukać w niemalowane nie zauważyłem pogorszenia jakości owiniętych bel:) Sąsiadowi czasami zdarza się belować przed wieczorem, a dopiero na drugi dzień rano owijać, i robił tak już nie pierwszy raz także chyba mu się nie psuły skoro tak czasmi robi. Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 9 Lipca 2017 teoria mówi 2 godziny mi się jeszcze nie udało wyrobić w tyle zwykle potrzebuje 4 do 5 godzin i nic nie jest gorzej było by jakby tak cały dzień stało. Odnośnik do komentarza
Skoczek1994 461 Opublikowano 9 Lipca 2017 Mi też różnie z tym czasem wychodzi pierwsze bele owija się zaraz po skończonym belowaniu. Ale jak trochę ich wyjdzie do tego dojdzie jeszcze oporządek i dojenie to sie opóźnia. Ale i tak przeważnie wyrabiam sie tak jak ty songo w jakieś 4-5godzin. Odnośnik do komentarza
szymon09875 11444 Opublikowano 11 Października 2017 Owijalem nie raz na drugi dzień po prasowaniu a raz nawet ponad 30 godzin od prasowania i nie widać żadnej różnicy w wyglądzie i w pobieraniu paszy przez byki czym suchsze tym dluzej może stać Odnośnik do komentarza
Rolnik7343 5861 Opublikowano 11 Października 2017 Ale czym mokrzejsze tym lepiej pobierają i lepiej się ukisi Odnośnik do komentarza
GucioJUMZ 394 Opublikowano 13 Października 2017 Co gospodarz to inna teoria kiszenia fakt staram się prasować 8-9 bel jeśli prasuję większy areał i owijać i znów prasować zwieść owinąć ,Każdy mówi o kwasicy i lepiej owijać suche jak zbyt mokre , Odnośnik do komentarza
Rolnik7343 5861 Opublikowano 13 Października 2017 że ci się chce bawić w te owijanie i prasowanie co chwile :blink: u mnie suche to może być tylko siano a nie kiszonka :)Jak jest pogoda i słońce mocno świeci to jednego dnia kosze a drugiego zbieram :) Odnośnik do komentarza
GucioJUMZ 394 Opublikowano 13 Października 2017 Jak jest 3 ciągniki to się człowiek bawi bo nie przepina maszyn . Zabawa zabawą ale dochodzi jeszcze precyzyjne owijanie folią i prawidłowy jej naciąg Odnośnik do komentarza
Rekomendowane komentarze
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się