Sylwekx25 5907 Opublikowano 8 Listopada 2020 Za mokro. Żyto nie jest aż tak wrażliwe na ph jak np jęczmień. Odnośnik do komentarza
misio3p 2236 Opublikowano 8 Listopada 2020 Słaba ziemia, gęsty siew i efekt widoczny. Jeszcze nie spotkałem pola ma którym wysiadałoby żyto z powodu niskiego pH. Za to w okolicy na polach majstrów co posiali 250kg/ha w połowie września to nawet pszenżyta są żółte, o jęczmieniach ozimych nawet nie wspomnę. Odnośnik do komentarza
JakubC360_yt 896 Opublikowano 8 Listopada 2020 Bałem się zasiać rzadziej, ze względu na to że na tych piaskach może się nie rozkrzewić. Tutaj pH na pewno leży... W przyszłym roku po żniwach to będzie obowiązkowe wapnowanie. Najgorsze to są takie dziadkowe założenia, wysiać "3 metry" a sprzątnąć tonę z hektara, nie na tym to polega. Ostatnio siałem pszenice, to wysiałem 230kg/ha, ale wiadomo ze norma spora, ponieważ w listopadzie to obsadę trzeba już zwiększyć. Odnośnik do komentarza
rolnikos25 14 Opublikowano 8 Listopada 2020 U mnie miejscami wygląda jeszcze gorzej, a siane 1,9 jednostki 24.09 na 5 klasie. U mnie prawdopodobnie przebarwienia wystąpiły od nadmiaru wody, bo ph 6. Odnośnik do komentarza
JakubC360_yt 896 Opublikowano 8 Listopada 2020 Tutaj jest to hybryda rok po centrali, a dlaczego? A no dlatego, że bałem się wydawać 500zł na hektar na materiał siewny i później być stratnym, gdyby coś nie wypaliło i plon byłby słaby. Odnośnik do komentarza
Uszek1988 118 Opublikowano 9 Listopada 2020 Takie jest rolnictwo inwestujesz cały rok A niewiesz ile wyciagniesz w zniwa. Odnośnik do komentarza
Uziu92 8389 Opublikowano 9 Listopada 2020 jak już żyto nie chce rosnąć to dobrze nie jest , mokro raczej nie jest , widać gleba lekka Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 9 Listopada 2020 Tu to magnez albo, zaburzone stosunki wodno powietrzne. Mam i u siebie takie coś. Ale to raczej z mokroci jak z braku składników Odnośnik do komentarza
JakubC360_yt 896 Opublikowano 9 Listopada 2020 Też mam takie wrażenie, że tutaj brakuje magnezu. W galerii kolegi misio3p jest zdjęcie jak wygląda jęczmień przed i po siarczanie magnezu. Tylko właśnie czy teraz o tej porze i takich temperaturach warto jest pryskać siarczanem magnezu? Odnośnik do komentarza
Rekomendowane komentarze
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się