Skocz do zawartości

Kiełbasy wołowe, boczek wieprzowy


bandit66

Kiełbasa szynkowa czysta wołowa,
Kiełbasa swojska wołowa z małym dodatkiem wieprzowiny,
Boczek wieprzowy wędzony

  • Like 5



Rekomendowane komentarze

@Partyzant85 Smakuje jak wygląda,  drewno tylko liściaste buk (trzyma temp.), olcha oraz owocowe (dają kolor) śliwa, jabłoń, wiśnia. Drewna śliwowego jednak mam najwięcej z owocowych. 

____________________

Pozdrowienia :)

Odnośnik do komentarza

@Morion czy bardziej sucha, raczej nie jednak jest trochę twardsza od wieprzowej, taka struktura mięsa. Pierwszy raz robiłem grubą kiełbasę. Po wędzeniu oczywiście parzona. 

____________________

Pozdrowienia :)

 

Odnośnik do komentarza

Nie znam się na swojskich wyrobach, więc przepraszam za głupie pytanie.  Dlaczego ta gruba kielbasa na brzegach jest różowa a w środku taka szarawa ? 

Odnośnik do komentarza
15 minut temu, Paulina1985 napisał:

Nie znam się na swojskich wyrobach, więc przepraszam za głupie pytanie.  Dlaczego ta gruba kielbasa na brzegach jest różowa a w środku taka szarawa ? 

bo bez saletry i innej chemii prawdopodobnie.

Odnośnik do komentarza

@Paulina1985 zazwyczaj swojskie wyroby takie wychodzą u nas nawet szynka jest często dwukolorowa,  kolega @pafnucy chyba dobrze to ujął,  jednak szynka i ta kiełbasa nie jest na czystej soli tylko peklosól. 

____________________

Pozdrowienia :)

 

Odnośnik do komentarza

W przypadku baleronów czy szynek te kolory można wyeliminować poprzez nastrzykiwanie solanką. U mnie mięso jest w piwnicy w emaliowanym garnku moczone w solance przez 10 dni, potem nastrzykiwanie solanką, pakowanie w siatki, do piwnicy na noc do ocieknięcia i następnego dnia od rana wędzenie. Za pierwszym razem właśnie taka dwukolorowa wyszła to kupiona strzykawka i problem znikł. W przypadku cienkiego mięsa- boczków czy niewielkich kawałków schabu to nie występuje.

Odnośnik do komentarza

@Rolnik200598 Zgadza się,  ja to wiem doskonale jednak ja nie chcę nastrzykiwać,  żadnych igieł wiesz dlaczego?  Mój dziadek tak nie robił ja robiłem w pracy masówkę i mam wstręt do nastrzyku nawet tradycyjną solanką. Odnoszę się do tradycji dziadka,  i jego receptur,  teraz szukam swoich smaków jednak wszystko naturalnie. My marynujemy min 10 -14 dni i wędzenie,  potem parzenie i jest ok. To zielone kółeczko dla mnie wygląda lepiej niż jak go nie ma :D

____________________

Pozdrowienia :)

 

Odnośnik do komentarza

Mój też tak nie robił. Ale jakoś się do tego nastrzykiwania przyzwyczaiłem. Najzwyklejsza solanka i wolę tak niż wcale. 

Odnośnik do komentarza

Igła może być dobra np. do szynki z kością dużo mięśni, duża sztuka jednak wolałbym wcześniej dobrze nasolić a potem moczyć, Każdy sposób jest dobry byle bez chemii wszędzie obecnej :D

____________________

Pozdrowienia :)

 

Odnośnik do komentarza

Małych kawałków nawet nie nastrzykuję, boczków czy schabów tak samo nie. Najczęściej baleron, czasem szynki. Teraz mam kilka kurczaków i trzymam je żeby były jak największe- pójdą do kiełbasy jako domieszka do wieprzowina bo teraz na próbę zrobiłem kiełbasę wieprzowo- króliczą. Delikatna i bez tłuszczu praktycznie ale to już zależy co kto lubi- ja akurat nie lubię bardzo tłustego to fajne. Tak wyglądało jej tworzenie. Stary królik dwuletni- jedynie na pasztet się by nadał to do kiełbasy poszedł. 

 

122328650_948718515616827_2431681305213799276_n.jpg

Odnośnik do komentarza

Z czego by się nie zrobiło samemu,  po swojemu to i tak będzie dobre jak nie teraz to następnym razem :D

I to się chwali,  podobno wieprzowo-indycza kiełbasa fajnie wychodzi 

____________________

Pozdrowienia :)

 

Odnośnik do komentarza
18 minut temu, bandit66 napisał:

Z czego by się nie zrobiło samemu,  po swojemu to i tak będzie dobre jak nie teraz to następnym razem :D

I to się chwali,  podobno wieprzowo-indycza kiełbasa fajnie wychodzi 

____________________

Pozdrowienia :)

 

O widzisz, to mi smaka narobiłeś. Muszę w przyszłym roku spróbować bo mięso z tegorocznych indyków już w zamrażarce. 

Odnośnik do komentarza

To właśnie dlatego w przyszłym roku zrobię ze świeżego mięsa po zabiciu od razu. Mrożone całkowicie się nie nadaje.

Odnośnik do komentarza

@soltys48 @Rolnik200598 wyjątkiem jest dziczyzna, którą pasuje dobrze wymrozić. Jednak najlepsze mięso jak jeszcze jest ciepłe ze świni przynajmniej,  zawsze można dolać ciepłego rosołu 

____________________

Pozdrowienia :)

Odnośnik do komentarza

Ja indyki co roku hoduję także sobie w przyszłym roku ze świeżego mięsa zrobię. Widzisz jakbym wiedział wcześniej to w zeszły poniedziałek wybiliśmy wszystkie. Ale co się odwlecze to nie uciecze.

Odnośnik do komentarza
24 minuty temu, bandit66 napisał:

@soltys48 @Rolnik200598 wyjątkiem jest dziczyzna, którą pasuje dobrze wymrozić. Jednak najlepsze mięso jak jeszcze jest ciepłe ze świni przynajmniej,  zawsze można dolać ciepłego rosołu 

____________________

Pozdrowienia :)

za czystą dziczyzną nie przepadam jak już to w mieszance

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v