mariez 16 Opublikowano 23 Marca 2021 kurczaka wędzisz na surowo czy gotujesz go trochę najpierw?kurczaka wędzisz surowego?
Gość Opublikowano 23 Marca 2021 Ja kurczaka dwie doby w solance, wieprzowe mięso 10 dni. Wszystko w emaliowanym garnku w piwnicy, w chłodzie stoi.
Andpol 1140 Opublikowano 23 Marca 2021 To zależy kto jak robi a stężenie solanki ma znaczenie i temperatura przechowywania moje w pokojowej temp. stoi.
soltys48 20763 Opublikowano 23 Marca 2021 1 godzinę temu, Rolnik200598 napisał: Ja kurczaka dwie doby w solance, wieprzowe mięso 10 dni. Wszystko w emaliowanym garnku w piwnicy, w chłodzie stoi. Do solanki tylko kamienny garnek 1
Gość Opublikowano 23 Marca 2021 Pierwsze słyszę. Świnie się zabijało i wszystko w emaliowanych się trzymało, w kamiennych to może z 40 lat temu albo i wcześniej.
Grzechooo 978 Opublikowano 23 Marca 2021 Bez gotowania, tylko w solance udka dwa dni a szynki schaby ok 5. Po wędzeniu kiełbasę i szynki parzymy chwilę, a udka od razu do spożycia albo w zamrazarke.
tom1985 28 Opublikowano 23 Marca 2021 (edytowane) 5 minut temu, Grzechooo napisał: Bez gotowania, tylko w solance udka dwa dni a szynki schaby ok 5. Po wędzeniu kiełbasę i szynki parzymy chwilę, a udka od razu do spożycia albo w zamrazarke. Jaki skład i proporcje solanki? Edytowane 23 Marca 2021 przez tom1985
soltys48 20763 Opublikowano 23 Marca 2021 13 minut temu, Rolnik200598 napisał: Pierwsze słyszę. Świnie się zabijało i wszystko w emaliowanych się trzymało, w kamiennych to może z 40 lat temu albo i wcześniej. Do dnia dzisiejszego tylko w kamienne
Grzechooo 978 Opublikowano 23 Marca 2021 tom1985 napisał:Jaki skład i proporcje solanki?Na 1litr wody 1 łyżka solisoltys48 napisał:Do dnia dzisiejszego tylko w kamienneZdarza mi się oglądać Karola Okrase, on na kamieniu czasami piecze, czy też smaży🙃tom1985 napisał:Jaki skład i proporcje solanki?Na 1litr wody 1 łyżka solisoltys48 napisał:Do dnia dzisiejszego tylko w kamienneZdarza mi się oglądać Karola Okrase, on na kamieniu czasami piecze, czy też smaży🙃
Gość Opublikowano 23 Marca 2021 2 godziny temu, soltys48 napisał: Do solanki tylko kamienny garnek w marmurach mięso? 🤔
mikcom20 194 Opublikowano 23 Marca 2021 3 godziny temu, Grzechooo napisał: Na 1litr wody 1 łyżka soli Zdarza mi się oglądać Karola Okrase, on na kamieniu czasami piecze, czy też smaży🙃 Na 1litr wody 1 łyżka soli Zdarza mi się oglądać Karola Okrase, on na kamieniu czasami piecze, czy też smaży🙃 W tak krótkim czasie i takim stężeniu soli kiepsko to widzę 1
tomek73 617 Opublikowano 23 Marca 2021 Ja tylko gliniany garnek zawsze, a solankę to jajko ma pływać, to na 4 litry wody z 0,5 kg soli. Do tego liść laurowy, ziele angielski i zioła prowansalskie miedzy mięso daje. Trzymam z 7 dni piwnicy i wędzę tak zeby nie parzyć. 2
szymon09875 12171 Opublikowano 23 Marca 2021 5 godzin temu, soltys48 napisał: Do solanki tylko kamienny garnek Dokładnie, tylko i wyłącznie
Gość Opublikowano 23 Marca 2021 U siebie nigdy jajka nie daję, tylko sól i ziele angielskie, liście laurowe i też zioła prowansalskie. Oczywiście po wędzeniu szynki czy balerony zawsze parzone, nie bawię się w wędzenie przez ileś tam godzin.
szymon09875 12171 Opublikowano 23 Marca 2021 Babcia mówiła że jak nie będę pewny czy ok wszystko, to świeże jajko musi pływać i jest wtedy odpowiednie stężenie.
Grzechooo 978 Opublikowano 23 Marca 2021 Czosnek oczywiście, ale do kiełbasy. Solankę robimy tak jak pisałem i dodajemy ziele angielskie i liść laurowy i co jakiś czas wstrzykujemy ją strzykawką w szynki/schaby. Mięsko zawsze różowe i smaczne.
Piotrek1975 1410 Opublikowano 23 Marca 2021 Grzechu toś mnie teraz smaka narobił😠 Powiedz po co parzysz kiełbasę po wędzeniu. Kurła zjadł bym takiego i przebił jakim trunkiem😁
Daro20 584 Opublikowano 23 Marca 2021 Sól daję na ilość mięsa do solanki 4dag/kg do tego w małym garnku zagotowuję liść laurowy , ziele angielskie i pieprz ziarnisty żeby dało lepszy aromat i wlewam do solanki. Czym niższa temp. solanki tym wolniej nasoleje. Do kiełbas soli 2dag/kg. czosnek i pieprz wedle uznania. Kiełbasy tylko wędzone a mięso oprócz wędzenia dopiekane w piecu kaflowym. Parzone mi nie smakuje.
aro1975 324 Opublikowano 23 Marca 2021 6 minut temu, Daro20 napisał: Sól daję na ilość mięsa do solanki 4dag/kg do tego w małym garnku zagotowuję liść laurowy , ziele angielskie i pieprz ziarnisty żeby dało lepszy aromat i wlewam do solanki. Czym niższa temp. solanki tym wolniej nasoleje. Do kiełbas soli 2dag/kg. czosnek i pieprz wedle uznania. Kiełbasy tylko wędzone a mięso oprócz wędzenia dopiekane w piecu kaflowym. Parzone mi nie smakuje. Mama dała przepis?
Rekomendowane komentarze
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się