Skocz do zawartości

Kiełbasa


Grzechooo

Wędzimy swojskie wyroby
  • Like 3



Rekomendowane komentarze

Ja kurczaka dwie doby w solance, wieprzowe mięso 10 dni. Wszystko w emaliowanym garnku w piwnicy, w chłodzie stoi.

Odnośnik do komentarza

To zależy kto jak robi a stężenie solanki ma znaczenie i temperatura przechowywania moje w pokojowej temp. stoi.

Odnośnik do komentarza
1 godzinę temu, Rolnik200598 napisał:

Ja kurczaka dwie doby w solance, wieprzowe mięso 10 dni. Wszystko w emaliowanym garnku w piwnicy, w chłodzie stoi.

Do solanki tylko kamienny garnek

  • Like 1
Odnośnik do komentarza

Pierwsze słyszę. Świnie się zabijało i wszystko w emaliowanych się trzymało, w kamiennych to może z 40 lat temu albo i wcześniej.

Odnośnik do komentarza

Bez gotowania, tylko w solance udka dwa dni a szynki schaby ok 5. Po wędzeniu kiełbasę i szynki parzymy chwilę, a udka od razu do spożycia albo w zamrazarke.

Odnośnik do komentarza
5 minut temu, Grzechooo napisał:

Bez gotowania, tylko w solance udka dwa dni a szynki schaby ok 5. Po wędzeniu kiełbasę i szynki parzymy chwilę, a udka od razu do spożycia albo w zamrazarke.

Jaki skład i proporcje solanki? 

Edytowane przez tom1985
Odnośnik do komentarza
13 minut temu, Rolnik200598 napisał:

Pierwsze słyszę. Świnie się zabijało i wszystko w emaliowanych się trzymało, w kamiennych to może z 40 lat temu albo i wcześniej.

Do dnia dzisiejszego tylko w kamienne

Odnośnik do komentarza
tom1985 napisał:

Jaki skład i proporcje solanki?

Na 1litr wody 1 łyżka soli

soltys48 napisał:

Do dnia dzisiejszego tylko w kamienne

Zdarza mi się oglądać Karola Okrase, on na kamieniu czasami piecze, czy też smaży🙃


tom1985 napisał:

Jaki skład i proporcje solanki?

Na 1litr wody 1 łyżka soli

soltys48 napisał:

Do dnia dzisiejszego tylko w kamienne

Zdarza mi się oglądać Karola Okrase, on na kamieniu czasami piecze, czy też smaży🙃

Odnośnik do komentarza
2 godziny temu, soltys48 napisał:

Do solanki tylko kamienny garnek

 w marmurach mięso?  🤔

Odnośnik do komentarza
3 godziny temu, Grzechooo napisał:

Na 1litr wody 1 łyżka soli

Zdarza mi się oglądać Karola Okrase, on na kamieniu czasami piecze, czy też smaży🙃

 

Na 1litr wody 1 łyżka soli

 

Zdarza mi się oglądać Karola Okrase, on na kamieniu czasami piecze, czy też smaży🙃

W tak krótkim czasie i takim stężeniu soli kiepsko to widzę

  • Like 1
Odnośnik do komentarza

Ja tylko gliniany garnek zawsze,  a  solankę to jajko ma pływać, to na 4 litry wody z 0,5 kg soli.

Do tego liść laurowy, ziele angielski i zioła prowansalskie miedzy mięso daje.

Trzymam z 7 dni  piwnicy i wędzę tak zeby nie parzyć. 

  • Like 2
Odnośnik do komentarza

U siebie nigdy jajka nie daję, tylko sól i ziele angielskie, liście laurowe i też zioła prowansalskie. Oczywiście po wędzeniu szynki czy balerony zawsze parzone, nie bawię się w wędzenie przez ileś tam godzin. 

Odnośnik do komentarza

Babcia mówiła że jak nie będę pewny czy ok wszystko, to świeże jajko musi pływać i jest wtedy odpowiednie stężenie. 

Odnośnik do komentarza

Czosnek oczywiście, ale do kiełbasy. Solankę robimy tak jak pisałem i dodajemy ziele angielskie i liść laurowy i co jakiś czas wstrzykujemy ją strzykawką w szynki/schaby. Mięsko zawsze różowe i smaczne.

Odnośnik do komentarza

Grzechu toś mnie teraz smaka narobił😠 Powiedz po co parzysz kiełbasę po wędzeniu. Kurła zjadł bym takiego i przebił jakim trunkiem😁

Odnośnik do komentarza

Sól daję na ilość mięsa do solanki 4dag/kg do tego w małym garnku zagotowuję liść laurowy , ziele angielskie i pieprz ziarnisty żeby dało lepszy aromat i wlewam do solanki. Czym niższa temp. solanki tym wolniej nasoleje.

Do kiełbas soli 2dag/kg. czosnek i pieprz wedle uznania. Kiełbasy tylko wędzone a mięso oprócz wędzenia dopiekane w piecu kaflowym. Parzone mi nie smakuje.

Odnośnik do komentarza
6 minut temu, Daro20 napisał:

Sól daję na ilość mięsa do solanki 4dag/kg do tego w małym garnku zagotowuję liść laurowy , ziele angielskie i pieprz ziarnisty żeby dało lepszy aromat i wlewam do solanki. Czym niższa temp. solanki tym wolniej nasoleje.

Do kiełbas soli 2dag/kg. czosnek i pieprz wedle uznania. Kiełbasy tylko wędzone a mięso oprócz wędzenia dopiekane w piecu kaflowym. Parzone mi nie smakuje.

Mama dała przepis? :)

 

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v