Skocz do zawartości

Kiszone śrutowanie ziarno kukurydzy


szymon09875

Tak to wygląda po prawie dwóch miesiącach od śrutowania.


Rekomendowane komentarze

To zależy , do tej pory skarmialem wieprzami , bb okolo 500 kg na dwa razy do mieszalnika w dwa tygodnie , ale kończe z wieprzami.  Takiego biga w okresie jesienno zimowym to i miesiąc możesz otwierać i zamykać i nic się nie dzieje,  latem krócej - byle powietrza za dużo nie wpuszczać . W Bagu jedynie jak gdzieś kocur czy ptak dziurę zrobi to parę kilo się zepsuje jeśli w porę zauważysz . Przy takiej temperaturze jak teraz to dwie wanny (takie duze ,domowe ) srutuje do połowy co 3 dni mniej więcej .

  • Thanks 1
Odnośnik do komentarza

Ktoś  wie może, czy ziarno kukurydzy zapakowane w rękaw z przeznaczeniem na gorzelnię też jest zakiszane, czy może  dodawany jest jakiś inny enzym?

Odnośnik do komentarza

Dzięki za pamięć, może i ja spróbuję w przyszłym roku.

Wygląda całkiem całkiem👍

Edytowane przez Baks00
Odnośnik do komentarza
37 minut temu, szymon09875 napisał:

Duże nie chciały odrazu się przekonać do tego, ale cielaki od razu żarły jak wściekłe :o

Ale dałeś samo czy ze śrutem ? Spróbuj najpierw ze śrutem wymieszać , spróbują i będą żarły ;)

Ma ładny zapach takiego jakby   octu ? 

Odnośnik do komentarza
2 godziny temu, zycietoniejebajka1 napisał:

Ale dałeś samo czy ze śrutem ? Spróbuj najpierw ze śrutem wymieszać , spróbują i będą żarły ;)

Ma ładny zapach takiego jakby   octu ? 

Na drugi dzień już ładnie jadły. Tak pachnie ładnie

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v