Skocz do zawartości

Ursus 5714+gruber


mrursusc330

Uprawa ścierniska po pszenicy, chciałem zasiać tu rzepak,ale jakoś koszty produkcji mnie odstraszają.Dlatego wiosną posieje tu groch lub bobik.Trochę popadało,w końcu można wbić maszyne w ziemię;))


Rekomendowane komentarze

Ja tam się z bobiku i grochu wyleczyłem, soja jest interesująca. Bobik często się nie udawał, jak go nie wypaliła susza to wyłamał wiatr. Jak był mokry rok to go zbujało i miał mało strąków. DO tego pogryzione ziarno przez robaki. Groch ciężko zebrać ze ziemi, dziur po robakach co niemiara. Gołębie go strasznie tłukły jak był leżący.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Odnośnik do komentarza

Przydało by się coś z tyłu zamontować ,wał lub jakiś "drapak" co by glebę nieco wyrównało . Zawsze to inaczej się orze gdy powierzchnia gładka.

Odnośnik do komentarza

ja groch sieje bo dla tucznika dobry, ale jakbym miał na sprzedaż to bym się nie podjął, nie dość że ciężko zebrać to jeszcze ciężko utrzymać w czystości.

  • Like 1
Odnośnik do komentarza

Co Ci szkodzi spróbować?Zawsze możesz mniej intensywnie go prowadzić...

Cena w okolicy 2tys tona jeszcze akceptowalna wg mnie.

Oprysków dużo fakt ale trochę grzybówka zawsze droższa a robak to nie.

Nie jest tak źle z tym rzepakiem.

Po ziemi widać że jest dobra to poradzisz sobie.

Odnośnik do komentarza

Nawozy obecnie tańsze ,a gdyby rzepak  sypnął plonem jak w obecnym roku to zysk murowany.

Edytowane przez andrzej78
Odnośnik do komentarza
maniekc360 napisał:

Ja tam się z bobiku i grochu wyleczyłem, soja jest interesująca. Bobik często się nie udawał, jak go nie wypaliła susza to wyłamał wiatr. Jak był mokry rok to go zbujało i miał mało strąków. DO tego pogryzione ziarno przez robaki. Groch ciężko zebrać ze ziemi, dziur po robakach co niemiara. Gołębie go strasznie tłukły jak był leżący.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

są opryski na robaki


songo napisał:

ja groch sieje bo dla tucznika dobry, ale jakbym miał na sprzedaż to bym się nie podjął, nie dość że ciężko zebrać to jeszcze ciężko utrzymać w czystości.

parujesz ten groch czy jakoś poddajesz obróbce termicznej żeby białko świnie przysfajaly?

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v