jęczmień słabo będzie.
W poniższej tabeli przedstawiamy wrażliwość roślin na niskie pH
Rośliny silnie reagujące na zakwaszenie (optymalne pH 6,0-7,5)
Pszenica ozima, jęczmień, kukurydza, rzepak, gorczyca, burak cukrowy, burak pastewny, burak ćwikłowy, bobik, koniczyna, nostrzyk, lucerna, soja, kapusta pastewna, kapusta biała, konopie, mak, cebula, szpinak, czosnek, seler, sałata, wiśnia, czereśnia i śliwa
Rośliny średnio wrażliwe na zakwaszenie (optymalne pH 5,0-6,5)
Żyto, owies, ziemniaki, brukiew, rzepa, groch, fasola, marchew, len, słonecznik, cykoria, tymotka, jabłoń, grusze, agrest, porzeczki, malina, poziomka, ogórki i pomidory
Rośliny mało wrażliwe na zakwaszenie (optymalne pH < 5,0)
Gryka, łubin żółty, seradela, tytoń, rzodkiew, rzepa czarna i rabarbar