Skocz do zawartości

Różnicowanie w kierunku działalności nierolniczej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej prosze o rade

Pprowadzę gospodarstwo rolne i rozliczam od dwoch lat vat na zasadach ogolnych.teraz musze zalozyc dzialalnoscgospodarczą bo przeszedl mi wniosek na usługi w roznicowaniu. ? Mama pytanie czy moge razem rozliczyć gospodarstwo i dzialalnosc i dzczy musze prowadzic osobne papiery do tych uslug i osobno rozliczac i skladacjakis pit czy cos takiego

Opublikowano

VAT rozliczasz razem z gospodarstwem, natomiast podatek dochodowy (PIT) odprowadzasz wyłącznie z działalności pozarolniczej

Koledzy jak to jest z podatkiem od nieruchomości w różnicowaniu.

idąc takim tokiem rozumowania można obciążyć podatkiem od budowli wszystkie maszyny rolnicze, które są posadowione na fundamentach, podobnie jak maszyny w fabryce, co wydaje się być bezcelowe - poszukaj wyroków w tej sprawie, albo zapytaj sąsiadów czy naliczono im 2% podatku

Opublikowano

mam takie pytania:

mam np. gospodarstwo na vacie i chce dodatkowo handlować np. kaloszami to czy muszę zakładać działalność czy mogę to robić w ramach prowadzenia gospodarstwa?

czy są jeszcze lub już dostępne jakieś programy i fundusze na rozpoczęcie działalności dodatkowej do gospodarstwa np. sklep zwykły lub internetowy?

Opublikowano

Oczywiście vat z paliwa można normalnie odliczać, próg przekroczenia podatku dochodowego żeby wskoczyć na zus teraz jest coś koło 3090zł. I nie jest to próg przekroczenia dochodu tylko przekroczenia podatku dochodowego.

Opublikowano

prowadziłem gospodarstwo na ryczałcie + działalność z różnicowania na Vat i teraz chce przejść na Vat z gospodarstwa i mam pytanie jak to ma wyglądać składam w US formularz VAT-R i co dalej czy ewidencję środków trwałych z gospodarstwa mam oddzielnie prowadzić? Muszę posiadać dwie pieczątki?

1 gospodarstwo rolne

2 usługi rolnicze?

jak mam rozliczać koszty zakupu paliwa - mam kupować na dwie oddzielne firmy (1.faktury na gospodarstwo, 2.na działalność)

Opublikowano

5 luty decyzja o wznowieniu rozpatrzenia wniosku, jutro umowa do podpisania. Sprawa załatwiona w niecałe 2 miesiące :) A w modernizacji trzeba czekać 4 miesiące na odpowiedz po poprawkach :/

Opublikowano

prowadziłem gospodarstwo na ryczałcie + działalność z różnicowania na Vat i teraz chce przejść na Vat z gospodarstwa i mam pytanie jak to ma wyglądać składam w US formularz VAT-R i co dalej czy ewidencję środków trwałych z gospodarstwa mam oddzielnie prowadzić? Muszę posiadać dwie pieczątki?

1 gospodarstwo rolne

2 usługi rolnicze?

jak mam rozliczać koszty zakupu paliwa - mam kupować na dwie oddzielne firmy (1.faktury na gospodarstwo, 2.na działalność)

1 gospodarstwo rolne

2 usługi rolnicze?

z chwilą rozpoczęcia działalnośći z różnicowania na vacie gospodarstwo też powinno byc prowadzone na vacie ,potrzebne dwie pieczątki,paliwo kupować oddzielnie

Opublikowano

Podpisalem juz umowe na roznicowanie i pani z arimr powiedzialLa ze juz moge maszyne brac a dealer u ktorego chce kupic powiedzial ze najpierw musze zalozycdzialalnosc gospodarcza i dopiero miesiac po prowadzeniutejdzialalnosci mogekupic jakas maszyne. Kto do chole...ma racje , pomozcie

Opublikowano

Najpierw musisz założyć działalność aby faktura na maszynę była wystawiona na dane działalności, może to być nawet na drugi dzień po założeniu działalności.

Opublikowano

Jak kolega zadaje takie pytania to życzyć pozostaje prawidłowego rozliczenia tej inwestycji zgodnie z biznesplanem. Odpowiedź padła dwa posty wyżej, jaki miesiąc, dzis zakładasz jutro kupujesz.

Opublikowano

Witam, mam do Was pytanie odnośnie kontroli z AriMR.

Tytułem wprowadzenia do fabuły: niedawno zadzwonił do mnie pracownik ARiMR (po miesiącu od złożenia wniosku o płatność ostateczną) i OZNAJMIŁ, że: „Jutro przyjedziemy przeprowadzić czynności kontrolne …”. Akurat miałem inne plany na ten dzień i powiedziałem, że taki termin mi nie bardzo pasuje. Wtedy pracownik zasugerował, że w sumie nie mam innego wyjścia i jutro kontrola musi się odbyć. Jako, że nie miałem nic do ukrycia a jednocześnie chciałem jak najszybciej zakończyć sprawę i otrzymać zwrot- zgodziłem się i kontrola odbyła się i zakończyła pozytywnie.

Ale teraz pytanie (retoryczne - mam nadzieję): czy mam obowiązek zgodzić się na narzucony termin kontroli? Jak wygląda to od strony formalnej - rozporządzenie? Trochę szukałem w necie, ale nigdzie nie znalazłem konkretnych wytycznych. Chyba nie muszę być gotowy na kontroę 24h/dobę?

Wydaje mi się, że wystarczy, jesli powiem dzwoniącemu pracownikowi, że niestety ale tego dnia jestem umówiony z kolegą na piwo, ale będę wolny następnego dnia.

Opublikowano

Witam, mam do Was pytanie odnośnie kontroli z AriMR.

Tytułem wprowadzenia do fabuły: niedawno zadzwonił do mnie pracownik ARiMR (po miesiącu od złożenia wniosku o płatność ostateczną) i OZNAJMIŁ, że: „Jutro przyjedziemy przeprowadzić czynności kontrolne …”. Akurat miałem inne plany na ten dzień i powiedziałem, że taki termin mi nie bardzo pasuje. Wtedy pracownik zasugerował, że w sumie nie mam innego wyjścia i jutro kontrola musi się odbyć. Jako, że nie miałem nic do ukrycia a jednocześnie chciałem jak najszybciej zakończyć sprawę i otrzymać zwrot- zgodziłem się i kontrola odbyła się i zakończyła pozytywnie.

Ale teraz pytanie (retoryczne - mam nadzieję): czy mam obowiązek zgodzić się na narzucony termin kontroli? Jak wygląda to od strony formalnej - rozporządzenie? Trochę szukałem w necie, ale nigdzie nie znalazłem konkretnych wytycznych. Chyba nie muszę być gotowy na kontroę 24h/dobę?

Wydaje mi się, że wystarczy, jesli powiem dzwoniącemu pracownikowi, że niestety ale tego dnia jestem umówiony z kolegą na piwo, ale będę wolny następnego dnia.

Nie jestem pewny do końca ale jeśli chodzi o powiadomienie o kontroli to musi się odbyć to minimum 24 godziny przed. Ale głowy sobie nie dam uciąć. Czy musisz być gotowy na kontrolę non stop? Tutaj można debatować. Jak kiedyś robiłem kontrole obszarowe i powiadomiłem telefonicznie rolnika, że będę dajmy na to jutro około 14. Człowiek odpowiedział mi, że jest na małym urlopie we Francji i będzie za 4 dni. Wierzyć, nie wierzyć?

Edit

Tu masz informacje na temat ewentualnych kontroli ale dokładnie się nie doczytywałem

http://www.arimr.gov.pl/kontrole-beneficjentow/kontrole-prow-2007-2013/kontrole-na-miejscu-przedsiewziec-wspieranych-w-ramach-dzialan-inwestycyjnych.html

Opublikowano

Jeżeli kupiłem pług pare tygodni temu to mogę dostać jeszcze zwrot 50 % czy już nie ?

Zakupy przed złożeniem wniosku nie są kwalifikowalne to po pierwsze. Po drugie trzeba sprawdzić czy na Twoim terenie jest prowadzony nabór. Jeśli chciałbyś to mogę pomóc. Napisz mi na pw jaki powiat i gminę zamieszkujesz. Sprawdzi się.

Opublikowano

Witam wszystkich. Z partnerką mamy zamiar w przyszłości założyć małe gospodarstwo agroturystyczne, posiadamy odpowiednią działkę, w urokliwej okolicy. Na niej na chwilę obecna jest tylko łączka, nie ma niczego prócz skrzynki energetycznej. Działka figuruje już jako budowlana. Oboje jesteśmy na KRUS, na zasadzie domownika.

Poczytałem trochę o dofinansowaniach na różnicowanie działalności, agroturystyka jest w niej przewidziana, jednak z WYŁĄCZENIEM budowy budynków mieszkalnych. Co jednak, jeżeli miałbym w planach budowę małego (mniej niż 100 m kwadratowych), pełnoprawnego i całorocznego domku (CO, prąd, woda z własnej studni, mała oczyszczalnia ścieków itd), przeznaczonego wyłącznie na wynajem? Czy taka chatka jest wtedy uznawana za dom mieszkalny? Czy można by było przyjąć, że ten budynek jest domem letniskowym, niemieszkalnym, lecz tylko na wynajem? I w końcu - czy byłaby szansa na dofinansowanie?