Skocz do zawartości

Prognoza pogody dla rolnictwa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
też korzystam z tej stronki bo masz podane różne wykresy związane z pogodą ( zachmurzenie, promieniowanie, tem. itp) na każdą gminę w najbliższych godzinach :lol:

wiatr kierunek i temperatura gruntu, atualizacja na bierząco tez z tego korzystam pozdro

Opublikowano

Ja używam zwykłej z inetrii i sprawdza się w 90 %. Nie co godziny, ale co do dnia. W też żniwa się sprawdziała dużo razy. Raz się prawie udało, bo zjeżdżałem z pola Bizonem w deszczu o 16, a miało padać dopiero w nocy :o

Opublikowano
http://www.syngenta.pl/ - prognoza z tej strony się w ogóle nie sprawdza <_< Jak korzystam przez 2 tygodnie to jeszcze ani razu się nie sprawdziła !! :P Np. dzisiaj miało spaść 14 mm deszczu a nei spadło ani jednej kropelki... Lipa strona i tyle
Opublikowano

Interia.pl - i obszar najbliższy Wasz lokalizacji jest 80% dobra pogoda. Przez żniwa z niej biore informacje i prawie zawsze się sprawdza. Zawsze jak ma podać to pada, jak słońce to słońce i godz się po 6h wyszczególnione, ale w nich trzeba +/- 2-2,5h. Za to temperatura jest zawsze prawidłowa co do stopnia heh ;)

Opublikowano

Polecam http://www.twojapogoda.pl/ , po lewej stronie klikając na Radary Opadów -> Polska mamy radary opadów z 3 źródeł. Szczególnie przydatne do oceny prawdopodobieństwa opadów przed wykonaniem oprysku. Ocena polega na śledzeniu przemieszczania się opadów na mapie i określeniu w jakim czasie opady znajdą się nad twoim polem ;}. W moim przypadku śledzę radary dla Śląska i Małopolski. Ponieważ większość frontów do Polski zbliża się z zachodu i południa to radar pokazujący opady nad Czechami jest podstawą do prognozy pogody nad południową Opolszczyzną. Wiem, że nie wszyscy mieszkają mają to szczęście obserwować aktualne radary opadów dla swojej okolicy za darmo. Radary z IMGW dla Polski (www.pogodynka.pl) pokazują stan sprzed 3 godzin.

Opublikowano

ja korzystam z new.meteo.pl z prognozy 2 i 3 dniowej i dodatkowo z pogodynki a jak na dłużej to z tvp1

a co do każdej prognozy trzeba być ostrożny bo to tylko prognoza

bo nawet raz mi się zdarzyło że w domu jadłem obiad i patrzyłem przez okno na ulice i piękne słoneczko a na podwórko z drugiej strony domu mokła mi słoma na przyczepie

Opublikowano

Również polecam new meteo.pl, ale tylko model UM (2 dniowy)!!. Ogólnie, wśród meteorologów przyjmuje się, że to jest max. termin na jaki można dokładnie przewidzieć nie tylko czas,ale i wysokość opadu. A jeśli chodzi o dokładną prognozę na najbliższe 2-4 godziny(a wiemy jak to jest ważne w czasie żniw czy siewów) to nie ma rady tylko trzeba ją sobie samemu postawić. Najpierw trzeba rozeznać sytuację na mapach zachmurzenia ze zdjęć satelitarnych np. z http://www.sat24.com/pl, a potem opad z danych radarowych np. z pogodynki, a dla mieszkańców południowo zachodniej 'ćwiartki' Polski polecam czeską stronę http://hydro.chmi.cz/hpps/main_rain.php ,gdzie oprócz danych radarowych są także dokładne dane z deszczomierzy.

A jeśli ktoś chce prognozę na 10 minut to wyłączać kompa, a patrzeć na zachód:). Przy okazji to nie denerwujmy się tak jeśli w telewizji mówią, że będzie lało np. 'na południu' a nie pada. Po prostu w tv nie ma czasu, żeby wymieniać szcegółowo rejony gdzie powinno padać, a gdzie nie.