Skocz do zawartości

Lucerna

tumek19

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
6 godzin temu, Leszy napisał:

Bardzo nawodniona ziemia zazwyczaj zabija lucernę. 

6 godzin temu, ThePerkins napisał:

Nie za mokro tam czasem jest ?

Całe pole jest na sporym nachyleniu większość glina ale nie najcięższa. Dziś sprawdziłem drugi kawałek gdzie jest Plato i tak samo się trafia. Normalnie zaczyna gnić od góry korzenia. Jedynie nadmiar wody to z opadów których w tym roku jest dużo bo wątpię żeby to były wody gruntowe. Wcześniej na obu działkach miałem trawy to przy 2 tyg bez deszczu paliło.

91FD30F9-2A2E-43E7-B161-999184939138.jpeg

8C8CADEB-A69E-4CD0-91BD-CB212665A092.jpeg

619D186E-C2D0-47A0-9551-C45BC63DA528.jpeg

Zależy gdzie mieszkasz, ja jestem z wlkp w zeszłym roku siałem 17 września. W przyszłym tygodniu też sieje, przy pH 5.5 bym odpuścił zejdzie ci ale na dobry plon nie licz, chyba że dasz konkretną dawke wapna to możesz próbować

Edytowane przez Kvl

50 minut temu, michal1993 napisał:

Mam takie pytanko. Siałem na wiosnę lucernę z jęczmieniem. W żniwa zostało to wymłócone kombajnem a wczoraj to co odrosło skosiłem kosiarką. A nad ranem złapał przymrozek albo bardziej szron. Termometr na 2m pokazywał 2,4stopnia. Nie zaszkodzi to na świeżo ściętą lucernę?

Nie ma opcji. 

Zapytam sie was, bo jesteście spece. Lucerna siana w tym roku w siewie czystym w polowie maja. Pierwszy pokos pielegnacyjny cos w polowie lipca. Drugi pokos -ostatni, 20 wrzesnia,wyszlo 8 bel z 1 ha 120 cm pasówką. Nawozu nie dostała żadnego po 1 poksie. Opady bardzo skąpe,wręcz susza. Pytanie brzmi: czy przy takich warunkach uzyskany plon jest niski, dobry czy bardzo dobry? Pierwszy raz mam do czynienia z lucerną i nie wiem czego oczekiwać.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez maksymilionlubelkie
      Witam mam 5 sztuk bydła z czego połowa to młodziez i chciałbym zrobić sianokiszonkę z lucerny gdyż słyszałem że siano z niej to lipa . Kto mi powie od początku jak ją zrobić ? Chodfzi o pryzme bo silosa brak a belka ponoć szybko się psuje. prosze o rade !
    • Przez aster453
      Chodzi mi o to czy i w jaki sposób można wyegzekwować od sprzedającego jakiegoś zadośćuczynienia za wadliwe ziarno lucerny które kupiłem.
      Czy są jakieś kroki prawne ? Pewnie tak ale od czego zacząć.
      Pole było przygotowane do uprawy jak wyżej rok wcześniej był jęczmień, środki wiadomo jak na zboże jare. Teraz siew na początku maja i do dziś zieleni się niecałe 10 % lucerny plus niestety chwasty i trawy. Mam mieć niby wizytę producenta tejże lucerny na moim polu jednak nie wiem co to da ponad 2 koła wyrzucone w błoto nie mówię już o nawozach (p,k) i wcześniej wapno. Rok wcześniej Radnap po żniwach i obornik.
      Nie zamierzam tego tak zostawić jak dealer i producent nie poczują się do winy ujawnię ich nazwy tu na forum w celu przestrogi.
    • Przez damianoooo
      Witam do końca tygodnia muszę  zasiać lucernę 1h sieję ją pierwszy rok na 4 klasie gleby. Nie mam o niej żadnego pojęcia, w  okolicy też nikt  nie sieje. Jak nawozić jakie dawaki ? ile czasu schodzi ? Kiedy kosić mniej więcej ile dni od zasiewu. ile bel z 1 h ? na jeden pokos. Czy lucerna na słabszych klasach ziemi ma sens ?
    • Przez Kamil9717
      Mam pszenicę i chce zasiać po niej lucernę na wiosnę z jęczmieniem i zebrać w okolicy mają na kiszonkę i zastanawiam się czy nie było by dobrze żeby zaraz po żniwach wywieźć obornik po niej i zasiać lubisz z gorczyca i na jesień to przuorac żeby zrobić dobrą pruchnice co o tym myślicie? Ktoś tak kiedy robił? 
    • Przez pynia93
      Szanowni Państwo,
      Mam do sprzedania kiszonkę z lucerny z pierwszego pokosu z 2017 roku. Cena 49 zł/ balot.
      Parametry kiszonki / kg s. m.:
      sucha masa - 28,23
      popiół surowy - 4,96
      białko surowe - 18,56
      tłuszcz surowy - 2,80
      włókno surowe - 31,31
      NDF - 50,44
      ADF - 36,03
      skrobia - X
      pH - 4,99
      Możliwości odbioru:
      - odbiór osobisty w miejscowości Nowy Secymin