Skocz do zawartości

Lucerna

tumek19

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie

Witam, nigdy nie siałem lucerny i nie mam żadnej praktyki. Mam takie pytanie jest sens zasiać na wiosnę?  Pytam bo w mojej okolicy jak ktoś sieje to raczej w czystym siewie po żniwach. Myślałem dać na osłonę ok 15kg gorzowskiej dla osłony. Jest ktoś w stanie doradzić czy zda to egzamin w wiosennym siewie?

9 minut temu, mate12345 napisał:

Witam, nigdy nie siałem lucerny i nie mam żadnej praktyki. Mam takie pytanie jest sens zasiać na wiosnę?  Pytam bo w mojej okolicy jak ktoś sieje to raczej w czystym siewie po żniwach. Myślałem dać na osłonę ok 15kg gorzowskiej dla osłony. Jest ktoś w stanie doradzić czy zda to egzamin w wiosennym siewie?

Udusi tą lucernę jak się uda. To już lepiej ze zwykłym jarym zbożem. Ja kiedyś z pszenicą zasiałem. 

Pogranicze województwa podlaskiego a mazowieckiego, ostatnie lata wody brakowało, wydaje się że w tym roku wiosna może być wilgotna, gleba to ciężka glina według papierów 4-5 klasa, w tym roku chciałbym zasiać ok 2 hektary na próbę. Stanowisko jest po  kukurydzy więc na jesieni już było za późno. A przy siewie jaki nawóz doglebowo radzicie?

A co do siewu ze zbożem jarym, to koszone pierwszy raz na zielono, czy w żniwa na ziarno a później po prosty zostawiona lucerna?

U mnie stanęła w miejscu kilka cm nad ziemią i od środka robiła się żółta/biała. Domieszane było kilka kg czerwonej koniczyny to z niej pewnie by było, ale poszło wszystko pod pług. Co do siewu to teraz poszedłbym w trawę jednoroczną na osłonę. Jeśli już ze zbożem to jęczmień/pszenica 50kg/ha.

11 godzin temu, mate12345 napisał:

Po lewej z dodatkiem 5kg życicy wielkokwiatowej po prawo czysta

IMG20240214093032.jpg

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez maksymilionlubelkie
      Witam mam 5 sztuk bydła z czego połowa to młodziez i chciałbym zrobić sianokiszonkę z lucerny gdyż słyszałem że siano z niej to lipa . Kto mi powie od początku jak ją zrobić ? Chodfzi o pryzme bo silosa brak a belka ponoć szybko się psuje. prosze o rade !
    • Przez aster453
      Chodzi mi o to czy i w jaki sposób można wyegzekwować od sprzedającego jakiegoś zadośćuczynienia za wadliwe ziarno lucerny które kupiłem.
      Czy są jakieś kroki prawne ? Pewnie tak ale od czego zacząć.
      Pole było przygotowane do uprawy jak wyżej rok wcześniej był jęczmień, środki wiadomo jak na zboże jare. Teraz siew na początku maja i do dziś zieleni się niecałe 10 % lucerny plus niestety chwasty i trawy. Mam mieć niby wizytę producenta tejże lucerny na moim polu jednak nie wiem co to da ponad 2 koła wyrzucone w błoto nie mówię już o nawozach (p,k) i wcześniej wapno. Rok wcześniej Radnap po żniwach i obornik.
      Nie zamierzam tego tak zostawić jak dealer i producent nie poczują się do winy ujawnię ich nazwy tu na forum w celu przestrogi.
    • Przez damianoooo
      Witam do końca tygodnia muszę  zasiać lucernę 1h sieję ją pierwszy rok na 4 klasie gleby. Nie mam o niej żadnego pojęcia, w  okolicy też nikt  nie sieje. Jak nawozić jakie dawaki ? ile czasu schodzi ? Kiedy kosić mniej więcej ile dni od zasiewu. ile bel z 1 h ? na jeden pokos. Czy lucerna na słabszych klasach ziemi ma sens ?
    • Przez Kamil9717
      Mam pszenicę i chce zasiać po niej lucernę na wiosnę z jęczmieniem i zebrać w okolicy mają na kiszonkę i zastanawiam się czy nie było by dobrze żeby zaraz po żniwach wywieźć obornik po niej i zasiać lubisz z gorczyca i na jesień to przuorac żeby zrobić dobrą pruchnice co o tym myślicie? Ktoś tak kiedy robił? 
    • Przez pynia93
      Szanowni Państwo,
      Mam do sprzedania kiszonkę z lucerny z pierwszego pokosu z 2017 roku. Cena 49 zł/ balot.
      Parametry kiszonki / kg s. m.:
      sucha masa - 28,23
      popiół surowy - 4,96
      białko surowe - 18,56
      tłuszcz surowy - 2,80
      włókno surowe - 31,31
      NDF - 50,44
      ADF - 36,03
      skrobia - X
      pH - 4,99
      Możliwości odbioru:
      - odbiór osobisty w miejscowości Nowy Secymin