Skocz do zawartości

Lucerna

tumek19

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie

Kobieta z Barenbruga mówiła że lucernę z koniczyną polecają na siewy wiosenne a na jesień w czystym siewie.
I ja tak zasiałem  ale koniczyny to cały ch.. był za to chwastow do oporu z tym że długo nie padało.

Lucerna boi się przymrozków jak bym teraz zasiał czy lepiej nie ryzykować? Wilgoć by była.

1 godzinę temu, zetorr6441 napisał:

Siałem ludziom i później. 

Jak masz wilgoc i płytko zasiejesz to kilka dni i na wierzchu w tej pogodzie.

Siej śmiało 

Czasami z siewu poczatkiem sierpnia nie było co jesienią kosic a w tym roku już trzeba ciąć bo się kładzie i do gorzowskiej szkoda trzymać 

20240911_133328.jpg

To z tego roku siana?

40 minut temu, Supersebusiek napisał:

Jedno co mogę ci powiedzieć nie jest to pasza dla zasuszonych bo bierze zaleganie , dwa jest to pasza do wozu paszowego , musi być pocięte , dając z ręki sporo zostaje , jednak te patyki odbierają sobie .

Dlatego właśnie u siebie sieję tylko tam gdzie na prawdę już wszystko usycha.

Bez dobrego pocięcia ogryzą listki i badyl zostaje 

45 minut temu, dantur96 napisał:

Ja robię w pryzmę przyczepą z nożami to jest ładnie pocięte. Tyle że trzeci pokos zrobiłem w bele bo trawy nie urosły. Krowy u Mnie jedzą i te badyle nie zostawiają nic jedynie to ciężko z beli się bierze bo długie strasznie 

Plam pleśni nie masz na tych belach? 

Dziś jeszcze na kawałku lucernę zasiałem. Ciekawe czy da radę. Z pszenżytem. Więc i tak powinno być coś wiosną do cięcia. 

IMG_20240911_191907.jpg

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez maksymilionlubelkie
      Witam mam 5 sztuk bydła z czego połowa to młodziez i chciałbym zrobić sianokiszonkę z lucerny gdyż słyszałem że siano z niej to lipa . Kto mi powie od początku jak ją zrobić ? Chodfzi o pryzme bo silosa brak a belka ponoć szybko się psuje. prosze o rade !
    • Przez aster453
      Chodzi mi o to czy i w jaki sposób można wyegzekwować od sprzedającego jakiegoś zadośćuczynienia za wadliwe ziarno lucerny które kupiłem.
      Czy są jakieś kroki prawne ? Pewnie tak ale od czego zacząć.
      Pole było przygotowane do uprawy jak wyżej rok wcześniej był jęczmień, środki wiadomo jak na zboże jare. Teraz siew na początku maja i do dziś zieleni się niecałe 10 % lucerny plus niestety chwasty i trawy. Mam mieć niby wizytę producenta tejże lucerny na moim polu jednak nie wiem co to da ponad 2 koła wyrzucone w błoto nie mówię już o nawozach (p,k) i wcześniej wapno. Rok wcześniej Radnap po żniwach i obornik.
      Nie zamierzam tego tak zostawić jak dealer i producent nie poczują się do winy ujawnię ich nazwy tu na forum w celu przestrogi.
    • Przez damianoooo
      Witam do końca tygodnia muszę  zasiać lucernę 1h sieję ją pierwszy rok na 4 klasie gleby. Nie mam o niej żadnego pojęcia, w  okolicy też nikt  nie sieje. Jak nawozić jakie dawaki ? ile czasu schodzi ? Kiedy kosić mniej więcej ile dni od zasiewu. ile bel z 1 h ? na jeden pokos. Czy lucerna na słabszych klasach ziemi ma sens ?
    • Przez Kamil9717
      Mam pszenicę i chce zasiać po niej lucernę na wiosnę z jęczmieniem i zebrać w okolicy mają na kiszonkę i zastanawiam się czy nie było by dobrze żeby zaraz po żniwach wywieźć obornik po niej i zasiać lubisz z gorczyca i na jesień to przuorac żeby zrobić dobrą pruchnice co o tym myślicie? Ktoś tak kiedy robił? 
    • Przez pynia93
      Szanowni Państwo,
      Mam do sprzedania kiszonkę z lucerny z pierwszego pokosu z 2017 roku. Cena 49 zł/ balot.
      Parametry kiszonki / kg s. m.:
      sucha masa - 28,23
      popiół surowy - 4,96
      białko surowe - 18,56
      tłuszcz surowy - 2,80
      włókno surowe - 31,31
      NDF - 50,44
      ADF - 36,03
      skrobia - X
      pH - 4,99
      Możliwości odbioru:
      - odbiór osobisty w miejscowości Nowy Secymin