Skocz do zawartości

uprawa truskawek

adasiorek

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie

Nie szukaj odmian w ten sposób, zdefiniuj swojego klienta, czego on szuka i dopiero pod to szukaj odmiany, nie odwrotnie ...

U mnie w Olimpii narzekali że trochę miękka i trochę bez smaku, dlatego wchodzi Tea obok Olimpii.

Podstawa to komu sprzedajesz i czego oczekuje po twojej truskawce. Na Verdi miałem popyt, ale u mnie ziemia za lekka na Verdi i się nie udaje, miałem jeden koniec działki że łapało 3 klasę, drugi koniec IV i widać wielką różnicę, w innych odmianach tego nie ma ... Gdybym miał "cięższe" ziemie to bym ją sadzil, a tak jestem zmuszony zrezygnować.

Edytowane przez Tomasz0611

Klient czego oczekuje to jedno. Przebieramy w różnych odmianach a takie jak np rumba, malwina nadal zostają bo są bezkonkurencyjne bo trudno je czymś zastapić.

verdi to jest ten sam rytm co rumba, mało liści owoc dobry, smaczny i ładny, trochę miękka.

Nie oszukujmy się każdy szuka plennych i nie trudnych w uprawie odmian i chociaż odrobinę smacznych

Ciekawi mnie co najszybciej dochodzi pod folią

Tu tylko Rumba i nie szukaj wrażeń ;) Nie ma innej dobrej odmiany pod folię.

Zachwalają w filmikach Glorielle i L19111 jako wczesne odmiany, ale jak zadzwonisz do szkółki to "Proszę pana, to pod folię się nie nadaje, tylko do tunelu" ... Sam miałem testować jakąś nowość pod folię, ale idzie tylko Rumba, Renezvousa odpuszczam w nasadzeniach, zobaczę jak sobie w tym roku poradzi, najwyżej później się do niego wróci. Ale już widzę, że krzak bardzo gęsty, a to znaczy tyle, że będzie straszna szara ...

Ja zdążyłem zebrać w tym roku przed deszczami bo był pod folią, ale jak widzę te gęste krzaki teraz na jesieni, to aż się boję ochrony przed szarą na wiosnę xD Owoc fajny, równy, dosyć gruby, ale ten za gęsty krzak ...

Jeśli pojawiła się zgnilizna korzeni i korony truskawek jest jakaś możliwość ratowania truskawek czy został tylko pług? Pierwsze objawy pojawiły się przed zbiorami gdzie choroba zniszczyła całą kwaterę starej Sibilli która już poszła pod pług a następnie pojawiła się na 6/8 rządkach młodej Sibilli kwaterę obok. Z tych zarażonych rządek już raczej nic nie będzie ale pozostałe rzadki też już wyglądają słabo chociaż truskawka wypuszcza nowe listki.

Dnia 8.11.2023 o 13:32, Romek12 napisał:

Jeśli pojawiła się zgnilizna korzeni i korony truskawek jest jakaś możliwość ratowania truskawek czy został tylko pług? Pierwsze objawy pojawiły się przed zbiorami gdzie choroba zniszczyła całą kwaterę starej Sibilli która już poszła pod pług a następnie pojawiła się na 6/8 rządkach młodej Sibilli kwaterę obok. Z tych zarażonych rządek już raczej nic nie będzie ale pozostałe rzadki też już wyglądają słabo chociaż truskawka wypuszcza nowe listki.

Oprysk fosforynami np. Alliette, później brotaverd. Niestety trzeba często stosować po ciepłych i wilgotnych dniach

Po własnej praktyce powiem tyle, trzeba zapobiegać a nie leczyć, jeżeli już się wdało to raczej będzie ciężko odratować, zbierzesz z tego truskawkę przemysłowa, o deserowa z takiej zakażonej plantacji będzie ciezko ...

Fosforyny to jedno, ale drugie, wg mnie ważniejsze to odkażanie glebogryzarki, pielnika itp po pracy w takiej zakażonej truskawce, bo potem się to błyskawicznie rozsiewa w miejsca gdzie jeszcze niedawno były zdrowe krzaki ...

6 godzin temu, Tomasz0611 napisał:

Po własnej praktyce powiem tyle, trzeba zapobiegać a nie leczyć, jeżeli już się wdało to raczej będzie ciężko odratować, zbierzesz z tego truskawkę przemysłowa, o deserowa z takiej zakażonej plantacji będzie ciezko ...

Fosforyny to jedno, ale drugie, wg mnie ważniejsze to odkażanie glebogryzarki, pielnika itp po pracy w takiej zakażonej truskawce, bo potem się to błyskawicznie rozsiewa w miejsca gdzie jeszcze niedawno były zdrowe krzaki ...

Na gruby towar z tego się nie nastawiam raczej na to żeby cokolwiek udało się zebrać nawet na ten skup.

Może spróbować opryskać fosforynami np. Alliette, jak ktoś wyżej wspominał ale to chyba raczej wiosna? bo teraz to wydaje mi się już za późno?

Edytowane przez Romek12

Teraz to już raczej bez sensu, zostaje wiosna, o ile wiosny to dożyje ... Na przyszłość pryskaj jak jeszcze jest wszystko zdrowe Aliette co najmniej raz w roku, jakieś fosforyny np Soriale to nawet kilka razy w roku i Cabrio Duo, tylko pamiętaj o jednym, na 3-4 tygodnie przed kwitnieniem przestajesz stosować bo nie ma rejestracji, następne zabiegi dopiero po zbiorach.

3 godziny temu, Tomasz0611 napisał:

Teraz to już raczej bez sensu, zostaje wiosna, o ile wiosny to dożyje ... Na przyszłość pryskaj jak jeszcze jest wszystko zdrowe Aliette co najmniej raz w roku, jakieś fosforyny np Soriale to nawet kilka razy w roku i Cabrio Duo, tylko pamiętaj o jednym, na 3-4 tygodnie przed kwitnieniem przestajesz stosować bo nie ma rejestracji, następne zabiegi dopiero po zbiorach.

Jeśli dożyje do wiosny to spróbuję to jakoś podratować.

W tym roku pierwszy raz miałem problem z tego typu choroba. Z innymi odmianami nie było do tej pory problemów. Ta stara Sibilla do pewnego momentu nie wyglądała aż tak źle a później dosłownie w oczach zanikała. Jak już przeszło na młode to opryskane było Luna i wyglądało że się zatrzymało ale po skoszeniu też już było widać że coś jest nie tak. Trudno się mówi, człowiek uczy się na błędach.

5 minut temu, jaro86 napisał:

U mnie pierwszy zbiór rumby w 2023r 8 czerwiec, a verdi 11 czerwiec. Tylko albo aż 3 dni różnicy

Pod folią to aż 3 dni różnicy, z Rumbą złapiesz się na jeden zbiór po 25zł, Verdi sprzedasz za 2-3 dni już po 18zł ...

Jak ktoś ma ciężką ziemię to może Verdi próbować, na lekkiej ziemi to niewypał ...

10 minut temu, jaro86 napisał:

U mnie pierwszy zbiór rumby w 2023r 8 czerwiec, a verdi 11 czerwiec. Tylko albo aż 3 dni różnicy

Jeżeli mówimy o pojedyńczych sztukach tak jak się podbiera wczesną rumbę to może i 3 dni ale tak żeby coś nazbierać to minimum tydzień . Ta truskawka z tego co zaobserwowałem poczeka na krzaku i dłużej owocuje. Zbierałem ją jeszcze kiedy zaczęła się florencja

Ktoś kto chcę jak najwięcej sprzedać najdroższej truskawki będzie chciał jak najwięcej pozbierać tej co już w pełni dojrzewa a nie latać i podbierać tą ledwo zaczynającą się której mniej ubiera.