Skocz do zawartości

Kroje tarczowe a zapychanie się pługa

Rekomendowane odpowiedzi

• Root Admin
Opublikowano

Słuchajcie chciałbym poznać wasze opinie w temacie - zapycha się wam pług wyposazony w kroje?

Ja probowalem ibisa z krojem i mi zapychal na ostatniej skibie jak byla duza sloma, bez kroju szlo super.

Rozmawiałem z kilkoma osobami w okolicy i wszyscy mowili ze wyrzucili kroje.

Jak to jest u Was? moze ja je zle zamontowalem, albo cos innego?

Opublikowano

Może mój pług to nie obrotowka i ciagnik tez nie duzy ale.

Więc tak jak w tamym roku orałem pod zyto takie jedno pole(pierwszy rok użytkowane przez nas) to ciapkiem i pługiem 2x30 bez kroju nie szło orać bo się zapychało i trzeba bylo przyjechac i załozyć krój. Ogółnie lepiej orać z krojem(przynajmniej u mie) bo bruzda zostaje równa i lepiej sie jeżdzi.

Opublikowano

Moze jak jest dużo słomy a krój niezbyt ostry to nie tnie jej tylko wciska w ziemie a potem słoma trafia na pług i nie może wypaśc drugą strona(na niezaorane) bo krój blokuje i tak się zapycha ostatnia skiba.

Opublikowano

Ja mam ibisa L 3+ i mam ten sam problem. Krój tarczowy jest zamontowany między kołem podporowym, a ostatnią skibą i też się zapycha, dlatego mam zdemontowane kroje.

Opublikowano

Ja w swoim ibisie też zdemontowałem kroje bo równierz ostatnia skiba się zapychała :angry: dotego wykręciłem taki pręt [powiedzmy ajzol :D ] który był zamontowany przy kole podporowym i zapobiegał "wyjeżdżaniu" koła do przodu w czasie zaczynania orki, bo na nim też się owijała długa słoma i się zapychało.

Teraz przy ostatnim korpusie mam teraz tylko koło i nic więcej i jest git ;)

• Root Admin
Opublikowano

a wlasnie co do kola - nie jestem jeszcze wprawionym oraczem bo na koncie mam raptem kilka ha, nie mowiac juz o ibisie ale zauwazylem pewna zaleznosc - jak za szybko opuscilem plug to kolo mi sie chowalo do przodu i plug wlazil po sama rame - dopiero jak opuszczam plug powoli i w tym czasie powoli jade do przodu to kolo idzie ladnie do tylu i trzyma glebokosc - jak sobie z tym radzic?

Opublikowano

Ja orałem z krojem 2sezony (od miedzy)

parę lat temu,

i przestałem bo ludzie awanturowali się o to że miedze prostuję albo ze się woruję :/

Bo po mnie bruzda jest prosta bez slalomu...

Krój, montuję nie za nisko tak żeby wchodził w ziemię 3-5cm i jego kont odchyłu jest taki sam po obu stronach ostatniej skiby.

Jak za głęboko go opuszczam to mi słomę ściąga....

• Root Admin
Opublikowano

w ibisie jest :D

zobacz dokladnie przy kroju masz kilka otworów i w zaleznosci na ktory dasz sworzen to masz regulacje ;) tez tego na poczatku nie widzialem ale po dokladnej lekturze instrukcji regulacji pluga znalazlem:P

Opublikowano

Ja wczoraj przejechałem sie z sąsiadem jego forterrą z 3 skibowym ibisem i miał założony krój to tam gdzie było troche słomy(belatka wszystkiego nie zebrała) to też sie zapychało, dodam że jest to ibis z 2007 roku

• Root Admin
Opublikowano

no widzisz ja mam starego ibisa ale za to xxl i z krojem musialem stawac co chwile, na drugim polu 5.5ha zrobilismy z jednym stopem ale już bez krojów

Opublikowano

Chyba jeszcze nigdy nie orałem ibisem "surowego" ścierniska ale po agregacie podorywkowym nigdy mi się nie zapchało chyba że była ściągnięta kupka. Do orania zielonej gorczycy zakładamy kroje na wszystkie korpusy bo bez nich nie dało się orać.

Opublikowano

Ja pługiem zagonowym zwykłe sciernisko zawsze orałem bez niego bo nie było takiej potrzeby. Natomiast gdy np. w tamtym roku orałem ugór z dużym chwastem to czesto sie zapychało i korzenie chwastu ciągneły ziemie i po przejeżdzie w brużdzie było duzo luznej ziemi i źle sie jeździło. A po założeniu kroju jak reką odją. Koniec z zapychaniem i poszarpaną bruzdą.

Opublikowano

Ja jak orałem pole, na którym miał wyrosnąć owies, a było dużo więcej chwastów, to najpierw kroi nie było i muszę przyznać, że było strasznie ciężko ;) Ciągle się druga skiba zapychała, ale jak założyłem tą kroję, to orka szła o wiele lepiej, nie było mowy o zapychaniu ;)

• Root Admin
Opublikowano

kurcze a u mnie zupełnie na odwrót - co moze byc tego przyczyna?

fakt ze na początku jak orałem z krojem to plug jeszcze był słabo ustawiony i orałem pole gdzie była poteżna słoma a zboże było wylegnięte wiec moze ta długa słoma robiła taką zła robote?

pozostałe 10ha orane bez krojów i szło super

Opublikowano

Ja w turze też mam taki problem ale już wiem jak temu zaradzić, oraliśmy w tym roku z wujkiem na dwa ciągniki z takimi samymi pługami (ja 5340 a on proximą 7441 z Turami 120 B3+1) ja przyjechałem bez kroju a on orał z nim bez problemu i co się okazało , że naostrzył krój jak żyletkę na szlifierce i problem zniknął ;) . Mówi że nawet obornik mu teraz przecina.

Ja naostrzyłem trochę u siebie ostatnio ale dalej mi się zapychało ;) , widocznie za mało.

Opublikowano

a wlasnie co do kola - nie jestem jeszcze wprawionym oraczem bo na koncie mam raptem kilka ha, nie mowiac juz o ibisie ale zauwazylem pewna zaleznosc - jak za szybko opuscilem plug to kolo mi sie chowalo do przodu i plug wlazil po sama rame - dopiero jak opuszczam plug powoli i w tym czasie powoli jade do przodu to kolo idzie ladnie do tylu i trzyma glebokosc - jak sobie z tym radzic?

Musisz zamontować z boku koła bagnet który bedzie wystawał ponad kolo o okolo 15 cm sprawi on ze kolo zawsze cofnie sie do tyłu

Opublikowano (edytowane)

Co do kroju to też musi być dobrze ustawiony, ogólnie bez kroju też mi się czasami zapycha a z krojem nie zapchało się ani razu i brózda przy miedzy wygląda czyściutko. Pług Lemken Opal.

Co do koła to w moim Lemkenie jest taki wystający poza koło dziób dzięki niemu nie ma możliwości żeby koło uciekło do przodu.Bardzo proste i skuteczne rozwiązanie na które inżynierowie z UNII jeszcze nie wpadli :D

Tak to wygląda w oryginale

p1000966k.th.jpg

Edytowane przez jendrek
Opublikowano

hehe w ibisach przynajmniej od 2007r jest taki dziob, ale to i tak nie gwarantuje dobrego ulozenia kola i raz na jakis czas wyjedzie do przodu, oczywiscie im bardziej operator wprawiony z ruszaniem i opuszczaniem pluga tym zadziej sie to zdarza.