Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja też w 3 metrach i ponad 170 km, 9 ton i  spokojnie    jadę 6-7 km na głęboko. Jak przedstawiciel z  Bay Wy raz przyjechał na pole to stwierdził że jak  naprawdę głęboko jadę a nie jak inni tylko mówią. 

Szwagier JD 280 km i kupił sobie 4 metry, i ma problem bo ciągnik za lekki, jak mu mówiłem żeby obciążnik kupował minimum 1500kg to mnie wyśmiał że 1000 kg to max. 

Ja teraz na 3 metry mam 240 km i ciągnik ponad 11 ton i przeważnie 9 jadę, mogę 11 ale spalanie w  kosmos leci. 

Opublikowano
49 minut temu, kampl napisał(a):

Co? Wy żartujecie? Nie wiem o jakich agregatach konkretnie mowa ale u mnie 180km spokojnie z 3m mandama jeździ. 

Chyba 6km/h albo w piachu że zgorka. 

• Like 1
Opublikowano

wszystko zależy od głębokości, prędkości i zwięzłości ziemi. mam 2,5 m lemtecha, ziemie lekkie, 3b i 4 a, pod spodem glina. Robimy na 25 cm, ale moim zetorkiem 12045 jedziemy 3 polowa. nie wiem jaka to prędkość. ktos wyzej dobrze napisal, ze ze zwiekszajaca sie predkoscia rosnie spalanie, bo rosna opory. Nawet jesli moglbym szybciej, to wole nie szalec na polu. Przy wiekszej predkosci, wiecej mieszania, wyglada bardziej jak po plugu.

Opublikowano

Wszystko ma roznice. Nawet to im dluzej sie robi bezorkowo tym lzej idzie. U mnie juz wiele lat to na 25cm stare 150KM lata po 9km/h i nawet nie ma tak ciężko. A pojedziesz przez miedze do sasiada ktory cale zycie oral i na 20cm 8km/h i pierdzi 🤷

Opublikowano
2 minuty temu, kamil800 napisał(a):

Wszystko ma roznice. Nawet to im dluzej sie robi bezorkowo tym lzej idzie. U mnie juz wiele lat to na 25cm stare 150KM lata po 9km/h i nawet nie ma tak ciężko. A pojedziesz przez miedze do sasiada ktory cale zycie oral i na 20cm 8km/h i pierdzi 🤷

słomek mówi że po 5 latach bezorki teraz prał na wiosnę i ciężko 

Opublikowano (edytowane)

To ten co ciagle duzo mowi i z roku na rok rekord? Jak w prl 🤣

Na jesieni sporo zasialem bezorkowo na uslugach po sasiadach. Nie wiem, chyba pod doplaty tak chceli 🤷 to u kazdego ktory mial zaorane, czy to na jesien czy na wiosnę pod jare szlo ciezko. Duzo ciezej niz u mnie

Znam kilka osob ktore tez to zauważyli. Ale to nawet od regionu moze zależeć. Kazda gleba jest inna. I nie oszukujemy sie. Ci "oracze" do ktorych sie jezdzi to nie sa skorzy sypac wapno itp 

Edytowane przez kamil800
Opublikowano
3 godziny temu, Siedzacybyk napisał(a):

wszystko zależy od głębokości, prędkości i zwięzłości ziemi. mam 2,5 m lemtecha, ziemie lekkie, 3b i 4 a, pod spodem glina. Robimy na 25 cm, ale moim zetorkiem 12045 jedziemy 3 polowa. nie wiem jaka to prędkość. ktos wyzej dobrze napisal, ze ze zwiekszajaca sie predkoscia rosnie spalanie, bo rosna opory. Nawet jesli moglbym szybciej, to wole nie szalec na polu. Przy wiekszej predkosci, wiecej mieszania, wyglada bardziej jak po plugu.

Jaką masz skrzynie że 3 terenową jeździsz? Przecież to się wydaje strasznie powoli 

Opublikowano

Dobra

U mnie wiele lat jest bexorkowo i czasem pług , ale chciałbym wiedzieć jak głęboko uprawiać i dlaczego po sama ramę? Wtedy to wiadomo że każdy ciągnik ma ciężko. Ja nie wiem kiedy robić na maks głęboko. Po żniwach bez sensu, przed siewem bez sensu. 

• Root Admin
Opublikowano
8 godzin temu, tomek73 napisał(a):

Ja też w 3 metrach i ponad 170 km, 9 ton i  spokojnie    jadę 6-7 km na głęboko. Jak przedstawiciel z  Bay Wy raz przyjechał na pole to stwierdził że jak  naprawdę głęboko jadę a nie jak inni tylko mówią. 

Szwagier JD 280 km i kupił sobie 4 metry, i ma problem bo ciągnik za lekki, jak mu mówiłem żeby obciążnik kupował minimum 1500kg to mnie wyśmiał że 1000 kg to max. 

Ja teraz na 3 metry mam 240 km i ciągnik ponad 11 ton i przeważnie 9 jadę, mogę 11 ale spalanie w  kosmos leci. 

Tomek ale zobacz jak wygląda pole po 6 a jak po 10-11km/h - to jest przepaść

Opublikowano
13 godzin temu, marcianjargit napisał(a):

Do valtry 145 jaki bezorkowiec gleby średnie 2,70 czy 2,5 ? Myślę o tolmet ma ktoś i nim opinie 

do podrasowanej t 154 jest głębosz michel 4,5 m 12 łap co 0,75 pod qq

traktor oczywiście na szerokich bliźniakach z przodu i tyłu i 1,5 t ciężarki

• Haha 1
Opublikowano
10 godzin temu, Siedzacybyk napisał(a):

Przy 6km niema mieszania, a 3 belkowiec jest od mieszania. Nie chcesz intensywnego mieszania to kup sobie głębosz 

Opublikowano
10 godzin temu, Siedzacybyk napisał(a):

Chyba o to chodzi żeby było jechane jak najszybciej , a co za tym idzie jak najbardziej słoma była zmieszana z ziemią , bo w innym przypadku co to za robota jak ma maszyna nie mieszać ? 

• Root Admin
Opublikowano

ja tylko troszkę spłyciłem przód grubera, dalej pręt wchodzi na 25-27 ale teraz jade 10-10.5km na godzinę i pole wygląda bardzo dobrze, ale obciążenie dalej jest zacne :P

Opublikowano
Godzinę temu, mysza103 napisał(a):

Chyba o to chodzi żeby było jechane jak najszybciej , a co za tym idzie jak najbardziej słoma była zmieszana z ziemią , bo w innym przypadku co to za robota jak ma maszyna nie mieszać ? 

Czym szybciej jedziesz tym słabiej miesza. Słoma jest lżejsza, wytrąca się bo gleba opada szybciej. 

Opublikowano
12 minut temu, Zapracowany napisał(a):

Czym szybciej jedziesz tym słabiej miesza. Słoma jest lżejsza, wytrąca się bo gleba opada szybciej. 

Mam inne zdanie. 6 a 9km to różnica na korzyść szybszej uprawy. 

• Like 1
Opublikowano
15 minut temu, yacenty napisał(a):

serio? to chyba przy prędkości 20km/h

https://www.topagrar.pl/uprawa/sporo-slomy-na-sciernisku-ciezkie-podorywki-2458893

6 minut temu, Tomek90 napisał(a):

Mam inne zdanie. 6 a 9km to różnica na korzyść szybszej uprawy. 

Odpowiadałem mysza103 on chciał jechać jak najszybciej...

• Like 1
Opublikowano

uprawa bezorkowa polega na pozostawieniu co najmniej 30%  słomy na wierzchu a im więcej tym lepiej  to ma zapobiegać erozji i utracie wody . wzrost prędkości o X to wzrost oporu o X do kwadratu  o zużyciu części nie wspominam .wszystko ma swoje zalecenia

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, Zapracowany napisał(a):

https://www.topagrar.pl/uprawa/sporo-slomy-na-sciernisku-ciezkie-podorywki-2458893

Odpowiadałem mysza103 on chciał jechać jak najszybciej...

I nadal twierdzę że trzeba jechać jak najszybciej jak się da , bo ilu da radę przekroczyć 10 km/ godzinę z agregatem bezorkowym ? 

Co do tego filmiku to nie wiem co ma jedno do drugiego ponieważ my tu mówimy o uprawie głębokiej gdzie idealnie by było jechać 10-11  km/ godz , ale niewielu da radę przekroczyć 9 km , a ty wstawiasz film z uprawy scierniska na kilka cm

Godzinę temu, v11 napisał(a):

uprawa bezorkowa polega na pozostawieniu co najmniej 30%  słomy na wierzchu a im więcej tym lepiej  to ma zapobiegać erozji i utracie wody . 

Jak by chodziło o to żeby jak najwięcej słomy było na wierzchu to by płacili do uprawy zerowej, albo jak ktoś już wcześniej napisał żeby przejechać głębszem , albo inną maszyną jednobelkową , bo jednak agregaty 3 - 4 belkowe czy jeszcze inne zestawy są wymyślone po to zeby tą ziemię jednak wymieszać jak najlepiej 

Moim zdaniem uprawa bezorkowa od orkowej różni się tym że po pługu większość słomy idzie głęboko a w bezorce idea jest taka żeby ta słoma była równomiernie wymieszana w warstwie np 20 cm