Skocz do zawartości

Panel ehr

pig

Rekomendowane odpowiedzi

tzn środkowe w górnym rzędzie służy do (dokładnie nie wiem jak to nazwać ale) regulacji charakterystyki podnośnika.

działa to tak że jak przeregulujesz w jedną strone to podnosnik będzie reagował bardziej płynnie a w drugą bardziej skokowo. w sumie to tego pokrętła nie używam zbyt często. jaśli się pomyliłem to mnie poprawcie bo do końca nie jestem pewien jaką funkcję spełnia to pokrętło. ;)

pozdrawiam

Ja to biore na logike i wg mnie jest tak:

1:wysokosc podnoszenia

3:jak szybko ma opuszczac

5:jak nisko opuszczac

natomiast 2: to pewnie bedzie np jak jedziesz w polu jak ma "twardo" na podnosniku trzymac, czyli czy agregat ma skakac czy chodzic plynnie lub twardo na danej wysokosci

co do 4 to nie wiem...

Taki sam panel jak w moim mf.

1. regulacja wysokości do jakiej tuz ma byc unoszony.

2. regulacja czułości tłumienia drgań.

3. regulacja szybkości opadania podnośnika.

4. regulacja pozycyjna, mieszana, siłowa .

5. podnoszenie i opuszczanie tuz.

Przełącznik spełnia funkcję tzw. szybkiego podnoszenia i opuszczania

Tak w skrócie

"regulacja siłowa- automatyczna, dzeki podnośnikowi hydraulicznemu. Przy zmianie oporów pluga wystepuje impuls siłowy powodujący zadziałanie silownika hydraulicznego . Dźwignia wyboru systemu regulaji znajdująca sie na podnośniku hydraulicznym powinna być w pozycji S. Jeśli opór gleby jest większy od wielkości ustalonej ręczną dźwignią to podnośnik otrzymuje impuls , który ochrania mechanizm wydzwigowy - unosi pług i spłyca orkę. Regulacja ta stosoana jest tylko na glebach o jednolitym oporze jednostkowym inaczej bedzie za duzo nierówności

Regulacja pozycyjna- pług pozostaje cały czas na okreslonej wysokości i pozycji ustalonej wzgledem ciągnika. głębokośc ustala sie ręczną dźwignią podnośnika. Dżwignia powinna być w pozycji P. Regulacja ta ma zastosowanie na polach o zróżnicowanej zwięzłości gleby oraz gdy egulacja siłowa nie daje równomienej głębokości "

Tak w skrócie

"regulacja siłowa- automatyczna, dzeki podnośnikowi hydraulicznemu. Przy zmianie oporów pluga wystepuje impuls siłowy powodujący zadziałanie silownika hydraulicznego . Dźwignia wyboru systemu regulaji znajdująca sie na podnośniku hydraulicznym powinna być w pozycji S. Jeśli opór gleby jest większy od wielkości ustalonej ręczną dźwignią to podnośnik otrzymuje impuls , który ochrania mechanizm wydzwigowy - unosi pług i spłyca orkę. Regulacja ta stosoana jest tylko na glebach o jednolitym oporze jednostkowym inaczej bedzie za duzo nierówności

Regulacja pozycyjna- pług pozostaje cały czas na okreslonej wysokości i pozycji ustalonej wzgledem ciągnika. głębokośc ustala sie ręczną dźwignią podnośnika. Dżwignia powinna być w pozycji P. Regulacja ta ma zastosowanie na polach o zróżnicowanej zwięzłości gleby oraz gdy egulacja siłowa nie daje równomienej głębokości "

twoja teoria jest dośc błędna poniewaz w tym ciągniku nie ma takowej dzwigni jak np. w 360 czy niektórych zetorach a po drugie wpływu tego potencjometru nie mozna wrost porównac do jej działania. Przy pomocy tego potencjometru ustawia się zakres tolerancji EHR na mimowalne ruchy ramion podnosnika spowodowane np ruchem pionowym pługa czyli mówiac inaczej to pokrętło pozwala ustawic jak duzy ruch musza wykonac ramiona podnosnika aby doszło do reakcji EHR i korekcji ustawień zaczepionego urządzenia przy pomocy siłowników podnośnika. W przypadku ustawieńia w pozycji 1 nawet najmniejszy ruch np pługa w góre np. z powodu zwiększenia zwięzłości podłoza spowoduje natychmiastowa reakcję podnośnika i próbe jego ponownego w "wciśnięcia" w ziemie na głebokośc ustaloną potencjometrem nr 5. W przypadku ustawienia omawianego pokrętła w pozycji 6 ramiona podnosnika w dość swobodny sposób moga podążać za ruchem zaczepionej maszyny np agregatu uprawowego co pozwala na swobodne kopiowanie terenu bez ingerencji EHR.

Nie można porównac tego systemu do regulacji siłowej czy tez mieszanej ponieważ w tym przypadku jezeli ciagnik zaczyna zakopywać się w ziemi np z pługiem ramiona podnośnika będa szły w górę a EHR bedzie korygował to ustawienie i opuszczał ramiona w dół a nie jak to ma miejsce w przypadku 360 w górę. W tym ciągniku nie ma czegos takiego jak regulacja siłowa.

• Like 3

Możecie mi wytłumaczyc do czego służa poszczególne pokrętła?

Na rysunku mam zaznaczone cyferkami

post-6086-1220002341_thumb.jpg

koledzy jak już jestesmy już przy ehr to ma może ktoś potencjometr do pokrętła nr 5 na fotce powyżej,mam identyczny, bo raz mi łączy raz nie.Dodam że to jest panel do MF serii 30XX dokładnie do 3050, był bym wdzięczny:) pzdr.

mam problem u siebie w MF z ehr-em, mianowicie... podnosi tylko do niecałej połowy zakresu... przekręcam te duże pokrętło do konca a on mi do konca nie podnosi... co moze być przyczyną tego??? dodam jeszcze ze wcześniej (czyli pare dni temu) normalnie podnosił.... ;)

proszę o pomoc...