Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

chów trzody dzieli sie na dwa cykle (nawet na trzy):

-zamkniety-posiadamy maciory i pozyskane tuczniki tuczymy

-otwarty-posiadamy maciory i sprzedajemy prosiaki do tuczu

-kupujemy prosiaki i tuczymy je

Opublikowano

Ja stosuje mix o jakim pisze 1rajdzik.

Dokupuję na jarmarku. Ostatnio kupowałem po 100 za parę. Kupuję raczej mniejsze sztuki, bo tańsze i mniej szkoda jak który padnie.

Przy cyklu otwartym to dużo zależy po ile się prosiaka kupi, bo zanim urośnie to z ceną tucznika może być różnie.

Opublikowano

ja też mam otwarty cykl i nie narzeka m dostawca przywozi mi wyrównwne partie a dla mnie to czasochłonne praca przy lochach kiedyś też bede budował nową obore i też w cyklu otwartym;]

Opublikowano
Jak ktoś nie ma własnego zboża lub go ma mało to chyba lepszy jest dla niego otwarty.

Nie koniecznie. Taniej wyjdzie utrzymać dobrą loche i kupić pasze niż kupować prosiaki gdy cena prosiąt jest wysoka, a przecież były nawet po 300 za parę.

Opublikowano

Według mnie przy obecnych cenach żywca wieprzowego i prosiąt, lepiej jest prowadzić cylk zamknięty, wiadomo że wtedy koszty można ograniczyć do minimum :huh: sam prowadziłem cylk otwarty ale teraz sie przestawiam na zamknięty, mam już dość kupowania prosiaków za 120 zł za sztukę

Opublikowano

ja uważam jeżeli cykl otwarty to tylko taki gdzie prosiaki kupujemy u sprawdzonych hodowców, bo różnicę zauważamy przy sprzedaży wg klasy WBC...przez cały 2006 sprzedawałem właśnie tak i średnia mięsność nigdy nie spadła poniżej 55 %, a teraz bach - sprzedałem "kupne" i 52 % niby to niewiele ale cena niska :huh: :):( :(

Opublikowano
a jak się będzie nazywał cykl, w którym chowiemy maciory a pozyskane prosiaki tuczymy a jak nam brakuje pigletów to je dokupujemy ? :)

pigletów.

Ciekawy zwrot :)

ja uważam jeżeli cykl otwarty to tylko taki gdzie prosiaki kupujemy u sprawdzonych hodowców, bo różnicę zauważamy przy sprzedaży wg klasy WBC...przez cały 2006 sprzedawałem właśnie tak i średnia mięsność nigdy nie spadła poniżej 55 %, a teraz bach - sprzedałem "kupne" i 52 % niby to niewiele ale cena niska :) :) :) :)

 

Cała sprawa właśnie rozbija się o dostawców a raczej jednego dobrego, który sprzedaje prosięta wyrównane od pewnych loch i potrafi dostarczać je partiami.

Sam się zastanawiałem czy nie poszerzyć hobby właśnie o trzymanie kilkudziesięciu macior ale nie miałbym gdzie tuczyć.

Opublikowano

Ja sam mam cykl zamknięty. U mnie w okolicy nikt nie prowadzi hodowli cyklem otwartym . Po za tym większosc ma mniejsze gospodarstwa tak ze 2-4 maciory ( nie chwaląc się mam najwięcej :) )

Opublikowano

9 loch :blink: ( wcześniej miałem 12). Może trochę się pospieszyłem z tym tematem, ale u nas w szkole mowili, że aby prowadzic ten cykl potrzeba, miec bardzo dobre maciory i sporo się nachodzic, ale i tak wszędzie przeważa cykl zamknięty.

204 lochy?? O co ci chodziło??

Opublikowano

na kazdym cyklu mozna zarobic czy to otwarty czy zamkniety. tylko trzeba umiec! uwazam i jest to potwierdzone w publikacjach ze gospodarstwa utrzymuajce swinie w cyklu otwartym mam tu na mysli tucz polegajacyna zakupie warchlaka jest najbardziej ryzykownym i maja najdelikatniejsza strukture. proste prosie hybrydowe z dobrej krajowej produkcji to jest ok 160 zł z zachodu nieraz trzeba zapłacic 200zł a okaze sie ze za 3 miesiace trzeba bedzie sprzedac tucznika za 330-350 zł i jak tu na nim zarobic? to sie nazywa mistrzostwo Swiata! :blink: nie biore tutaj pod uwage prosiat kupowanych na targowisakch bo prawdziwy doswiadczny producent tuczników wie zeby zarobic na tuczu to trzeba miec

-dobra podstawe genetyczna a przede wszystkim pewna a nie krzyżówka dzika ze swinka wietnamska

-pewny znany status zdrowotyny a nie tykajaca bombe która nie wiadomo kiedy wybuchnie!

-odpowienio zbilasowane pasze aby zapewnic optymalny przyrost i miesnosc powyżej 56% bo ponizej to wogóle nie dopuszczalne a najlepiej ok 59-60%

-i co jest bardzo wazne jak najnizsze wykozystanie paszy które jest wypadkowa poprzednich warunków jakie wymieniłem

- duza ilosc! moim zdaniem w cyklu otwartym to zeby mozna było na tym zarobic to trzeba tego wyprowadzac rocznie ponad 3000

Osobiscie mam cykl zamkniety i koszt produkcji prosiecia nie przewyzsza u mie 100zł ale nie jest nizszy niz 80 zł. gospodarstwa produkujace w cyklu zakmnietym sa najmniej wrazliwe na wachania rynku. produkcje prosiat postawił bym posrodku choc uwazam ja za bardzo dobry pomysł przy małym areale (mało SD i małe zapotrzebowanie na pasze własnej produkcji poniewaz dla prosiat to przewaznie pełnoporcjowe)

wazna rzecza która nalezy wziasc pod uwage to doswiadczenie hodowcy. Nie wszyscy potrafia DBAC o lochy nie wszystkim udaje sie tucz nie wszyscy maja czas by spedzac noce na porodówce. wybór nalezy do Rolnika zadnia i opinie sa podzielone.

Opublikowano

luk2782 zgodzę sie z tobą że w cyklu zamkniętym trzeba poświęcać dużo czasu lochom i trzeba o nie dbać. Ale wiadomo zawsze koszt jednego prosiaka jest niższy. Ja osobiście też hoduję świnie w cyklu zamkniętym.

Opublikowano

Zgadza się cykl zamknięty jest chyba najlepszy pod wieloma względami. Natomiast jeżeli chodzi o cykl otwarty to według mnie produkcja tucznika jest chyba lepsza od produkcji prosiaka. Czemu? Główny powód to możliwość zaprzestania hodowli przy niskiej cenie i dosyć szybkie powrócenie przy lepszej, czego niestety nie możemy zrobić jak mamy lochy. Druga sprawa to pracochłonność przy lochach i kłopoty ze zbytem prosiaka przy dekoniunkturze, bo nawet i stali odbiorcy potrafią się wycofać z hodowli i wtedy jest duży kłopot gdzie te prosięta odsadzić lub sprzedać, bo tucznika to jak nie ten zakład kupi to inny, nie dziś to za tydzień zawsze jakieś wyjście się znajdzie.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

    • Przez Neveragain
      Macie jakies sposoby na ograniczenie wypadania odbytów u warchlaków 30-60 kg? 
      Czasami zdarza się u kilku sztuk z dostawy a czasem u kilkudziesięciu. 
      Jak sobie z tym radzicie? 
    • Przez MichałMalec
      Jaką paszą najlepiej karmić trzodę i zaoszczędzić kasy mam około 60 sztuk 
    • Przez Mateusz100
      Witam w lipcu tego roku był program o nazwie bioasekuracja czy cos takiego dla rolników produkujących trzodę chlewną i miała być to jakaś refundacja do 100% czyli rolnik mógł kupić za np. 10 tyś zł jakieś urządzenia przedmioty potrzebne do tej bioasekuracji a oni powinni oddac dokładnie tą samną kwotę 100%. Ja wziąłem trochę sprzętu odzieży na kilka tyś zł dziś dopieru po tylu miesiącach przyszło pismo z agencji przed samymi świętami i podali tam kwotę brutto jaka mi zwróca i ze to jest 100 % a wyszło na to ze dobre 5 tyś zł poszło gdzieś w las bo o tyle mniej dostanę zwrotu więc sie pytam gdzie jest to 5 tyś zł kto je wziął i na co poszło? Miał ktoś z was taki sam przypadek ? Ileż można pozwalać na takie akcje jak był program na zwrot 100 % to rolnik musi dostac wszystko a nie jakieś oszustwa faktury agencja dostała wszystko było i jest... Najlepsze jest to że na jakieś zastrzeżenia i odwołania mam czas 7 dni dziś przyszło pismo tydzień mija w poniedziałek  teraz świeta agencje pewnie zamknięte i jak tu cos zgłaszać odwoływać sie ? po prostu żarty i tyle rolnik całe życie na innych robić musi i jeszcze batem dostanie na koniec... Ma ktoś podobny problem ze nie zwrócili całej kwoty komuś? Proszę pisać śmiało i sie dzielic informacjami. 
    • Przez dicloduo
      Witam, czy są tu rolnicy hodowcy świń?
      Jak są niech napiszą czy otrzymali zwrot za zakup środków bioasekuracyjnych. Płatność miała być w formie krajowej deminimis?
    • Przez ŻakowskiSławomir
      Witam, w związku z przepisaniem na mnie siedziby stada weterynaria wymaga by sporządzić ,,spis,, tzn żywienie ile kg czego przypada na 1 sztukę tucznika np i bydła, robił ktoś coś takiego? ma jakieś dane orientacyjne? ile czego zawiera opcjonalna mieszanka paszowa dla 1 byka/ 1 tucznika? na dobę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v