Skocz do zawartości

Warchlaki z zagranicy czy z polski??


turbogrocho49

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie

Koledzy, ja od prawie 2 lat biore z Danii warchlaczki z najwyzszym statusem zdrowotnosci Blau. jakies 10 dni temu przywiezli mi za 225pln netto. Nie chce Belga lub holendra dlatego ze pracowałęm w belgii i wiem jakie sa tam prosiaki.... pomimo szczepien tak jak nakazują i tak wystepuja problemy ze stereptokokoza itp... wczesniej brałem z polski ale to była porażka... za warchlaka 30 kg zapłąciłem 15 pln mniej niz za dunczyka bo miał byc swietny a było zle... rosły długo bo zamykałem tucz w 5.5 miesiaca, a dunczyka zaczynam sprzedawac w 80-83 dni a koncze w maks 110dni, dodam ze srednia waga  sprzedazy to 135 kg (srednia ciezarówki była i 143kg)  mimo tego trzyma miesnocs bo nie spadła ponizej 58.4 a wybojowosc 80.5.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kupilem warchlaka od znajomego ale przez omylke wyrzucilem świadectwo od weterynarza. Czy będzie mi ono potrzebne przy sprzedazy czy wystarczy jak wet wystawi na sprzedarz świadectwo?czy jak będzie jakąś kontrol to tamto świadectwo potrzebne mi jest dopuki ich nie sprzedam?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Koledzy, ja od prawie 2 lat biore z Danii warchlaczki z najwyzszym statusem zdrowotnosci Blau. jakies 10 dni temu przywiezli mi za 225pln netto. Nie chce Belga lub holendra dlatego ze pracowałęm w belgii i wiem jakie sa tam prosiaki.... pomimo szczepien tak jak nakazują i tak wystepuja problemy ze stereptokokoza itp... wczesniej brałem z polski ale to była porażka... za warchlaka 30 kg zapłąciłem 15 pln mniej niz za dunczyka bo miał byc swietny a było zle... rosły długo bo zamykałem tucz w 5.5 miesiaca, a dunczyka zaczynam sprzedawac w 80-83 dni a koncze w maks 110dni, dodam ze srednia waga  sprzedazy to 135 kg (srednia ciezarówki była i 143kg)  mimo tego trzyma miesnocs bo nie spadła ponizej 58.4 a wybojowosc 80.5.

o jakiej linii genetycznej mowa?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

    • Przez dicloduo
      Witam, czy są tu rolnicy hodowcy świń?
      Jak są niech napiszą czy otrzymali zwrot za zakup środków bioasekuracyjnych. Płatność miała być w formie krajowej deminimis?
    • Przez ŻakowskiSławomir
      Witam, w związku z przepisaniem na mnie siedziby stada weterynaria wymaga by sporządzić ,,spis,, tzn żywienie ile kg czego przypada na 1 sztukę tucznika np i bydła, robił ktoś coś takiego? ma jakieś dane orientacyjne? ile czego zawiera opcjonalna mieszanka paszowa dla 1 byka/ 1 tucznika? na dobę.
    • Przez karuś
      Na rynku jest kilka zakładów mięsnych co prowadzą taką formę współpracy. Według mnie jest to bardzo dobre. Ma się pewną dostawę warchlaków i pewny zbyt, a to dzisiaj przy dużej produkcji jest bardzo ważne.
    • Przez Młodyrolnik16
      witam Mam taki problem że oprośiła się 2 maciory jedna 4 dni wcześniej od drugiej ale ta druga ma tylko 1 prosię i chciałbym połączy do wcześniejszej maciory która ma 12 prosiąt ,ale kiedy daje tego 1 prosiaka to ona chce go ugryźć i nie wiem co zrobić PS: Maciory są utrzymywane bez kojców
    • Przez Tatka
      Witam, locha rodziła pierwszy raz, urodziła 3 martwe prosiaki, wyglądają jak na zdjęciu. Druga locha też urodziła dwa, martwe lub "zgniłe" . Co może powodować taki rozwój płodu ? 

×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v