Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeżeli nic się nie uszkodziło ani przeciwaga ani wał to myślę , że nie trzeba wywarzać. Bo na logikę to jeśli nie masz ubytku materiału i przykręcasz przeciwwage w to samo miejsce to waga będzie ta sama :D Chyba że ja czegoś niewiem :)

Opublikowano (edytowane)

Witam mam pytanie odnośnie zakupu wału... Znalazłem wał produkcji polskiej z niby zrobionym 2 szlifem za 600 zł... Niech ktoś podpowie jak sprawdzić czy faktycznie on miał 2 szlif jeżeli np nie ma do niego panewek i jak zbadac jakiej on jest produkcji czy polskiej czy jakieś innej... I mam jeszcze jedno pytanie bo na allegro widziałem wał polski za 750 zł nowy ale piszą że kuty co to oznacza czy jest gorszy od nie kutego???

o taki jest:

http://allegro.pl/nowy-solidny-kuty-wal-korbowy-ursus-c-360-c360-i1748907629.html

Edytowane przez panRys87
Opublikowano (edytowane)

Witam dla zainteresowanych wymiary podane są w książce "sam naprawiam c-360" :) wał już mam kupiony jednak musze panewki dokupić i mam pytanie czy kupić panewki do wału po drugim szlifie i składać, czy jeszcze przed założeniem zawieść do zakładu żeby te panewki do niego dopasowali? I mam też przeciwwagę przykręconą luźno, czy trzeba ją jakoś ułożyć i dokręcić czy po prostu dokręcić tylko...

Edytowane przez panRys87
Opublikowano

PanRys na aukcji jest już pierwsza ściema:

kraj pochodzenia: POLSKA

bzdura totalna ...

walałbym dołożyć 300 zł i faktycznie kupić Polski

Opublikowano

Wał już mam kupiłem dziś panewki i jakoś mam przeczucie że dali mi nie takie jak trzeba jak poznać czy faktycznie dali mi panewki na wał po 2 szlifie... I ponawiam pytanie czy można od razu je zakładać czy trzeba je dopasowywać' prosiłbym o szybką odpowiedź bo chcę się za to jutro zabierać...

Opublikowano (edytowane)

Bedzie na nich pisało z tyłu numer katalogowy i:

N000 nominał

N025 lub R1 pierwszy szlif

N050 lub R2 drugi szlif

N075 lub R3 trzeci szlif

N100 lub R4 czwarty czlif

więcej już chyba z tego co wiem nie robią ;)

i jak masz wał i panewki takie jak trzeba to nic nie robisz wkładasz każdą w swoje gniazda smarujesz olejem panewki i czopy wału i składasz

Edytowane przez Roki212
Opublikowano (edytowane)

I właśnie to mnie zastanawia bo na żadnej nie pisze jedynie na opakowaniu korbowe mają napis na opakowaniu no. 0.50 jednak dostałem otwarte opakowanie i kto wie co mi włożył bo zgłosiłem reklamacje a główne są jakiejś firmy mahle i pisze artikel no. xxxxxxxxx i na końcu po odstępie jest 050 (te iksy to jakieś litery i cyfry)

Witam ponownie jutro mam zamiar wkładać wał do silnika i mam pytanie odnośnie półpierścieni dystansowych... Nie wiem jakie założyć da się to jakoś zmierzyć jakie powinny iść ???

Edytowane przez panRys87
Opublikowano

Witam

Mam pewien problem, otóż w ciągniku Ursus C-360 3P pękł mi wał. Ciągnik miał robiony silnik dwa lata temu. Wał już kupiłem, ale nie wiem jak go zamontować. Ciągnik potrafię rozebrać ale nie wiem jak mam ten wał zamontować. Proszę o szybką pomoc, może byc to opis albo film, ważne żeby można było się zorientować co i jak.

Pozdrawiam.

Opublikowano (edytowane)

Bez ,,przestrzału,, bloku ja bym nowego wału nie zakładał, może się zdarzyć taka sytuacja że za tydzień,miesiąc lub rok pojedziesz po następny wał.

Edytowane przez akowicz111
Opublikowano (edytowane)

powinieneś dać blok do przestrzelenia gdyż jest ryzyko pęknięcia nowego wału, wiem to z doświadczenia bo gry pracowałem w warsztacie to po wymianie wału w ciągniku bez przestrzelenia wał pęk po przejechaniu 1,5km trochę to kosztuje ale warto bo wtedy będzie wszystko idealnie pasowało

Edytowane przez jakubmaliszewski23
Opublikowano

Jak włożysz wał i dokręcisz go to sprawdź czy się lekko obraca.Jak stawia jakiś opór to do osiowania.A jaki wał zakładałeś wcześniej po szlifie czy nowy.Jak po szlifie to się nie dziwie że pękł a jak nowy to raczej wada.

Opublikowano

Zakładałem do mf 255 bez osiowania i śmiga z 10 lat przeżył koło 5000 motogodzin a też pękł zaraz po remoncie może z 300 motogodzin miał ale blok był wcześniej osiowany.Jak by przeszedł parę lat i dostawał w tyłek ostro i zrobił z 1000 motogodzin ale wszystko zależy czy wał stawia opór po złożeniu.

Opublikowano

Jeśli chcesz mieć gwarancję na ten wał, to zawieź blok silnika razem z wałem do wyspecjalizowanego zakładu (np szlifierni). Wstawią Ci wał (w razie potrzeby wyosiują blok), wystawią fakturę i w razie gdyby coś się działo z tym wałem (przy dzisiejszej jakości części jest to bardzo prawdopodobne) możesz spokojnie składać reklamację. Jeśli zrobisz to sam w "stodole" to możesz być pewien, że w przypadku usterki wału stracisz gwarancję z powodu nieprawidłowego montażu... Taka usługa nie jest droga i moim zdaniem nie warto się samemu za to zabierać.