Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ajk jest sucho to raczej nic się nie zwojuje, mam ze 3 ha gliny, naszczęście nie jest to ta najgorsza glina tzn taka co to po deszczu wygląda jkby była tłusta i woda po niej spływa jak po tłustej powierzchni, musi być trochę wilgoci w ziemi a co do samej uprawy orka i siew bo mam te pola najdalej od domu, a co zabawne mam taki środek pola (około 1-1,5 ha ) gdzie już od 15 lat prawie nigdy nie był wyorany, bo jak jest sucho nigdy tam pług nie wejdzie a jak by wszedł to strach bo pełno głazów w ziemi i tak tylko poryte lub lekko stalerzowane i pszenżytko i tak jest tam najładniejsze, więc moim zadniem szkoda paliwa i sprzętu na walkę z gliną i jak najprostrze uprawy *(tyle że moje gliny nie są jeszcze te najstraszniejsze)

Opublikowano

Przede wszystkim należy ją wcześnie zaorać (chodzi głównie o siewy jesienne choć i na wiosenne nie zaszkodzi zaorać we wrześniu).

Mam trochę mega gliny to staram sie zaorać pod siewy jesienne jak najwcześniej ( w tym roku talerzowanie było na drugi dzień po sprzęcie zboża a zaorane na głęboko było już 20 sierpnia). Przy tak wczesnym naoraniu to ona przez ponad miesiąc to się sama rozlasuje i jeden przejazd agregatem załatwia sprawę.

Gline sucho naoraną dużo łatwiej uprawić niż mokro naoraną, oraz lżej się orze suchą glinę. Dobrzej jest orać z wałem (im później orane tym potrzebniejszy wał), choś ja orzę z włóką (ważne niskie zawieszenie włóki i krótkiezawieszeni by ścinała grzbiety wyoranej gliny a nie na nich podskakiwała) to w zupełności wystarcza.

Dobre efekty przynosi również nieoranie gliny tylko jej spulchnianie bez odwracania. Po trzech latach takiej uprawy to na wierzchu robi się taki ,,kwap" że lekko to się uprawia są dobre wschody. Jednak gdy to się zaorze to wszystko wraca do poprzedniego stanu.

Opublikowano

tylko na mokro .u nas iłu na sucho to nie zaorzesz ,potem 4*agregat,4 *brona.nastepnie siew i 2* brony-tak mialem pare lat temu od tej pory orze sciern po deszczu i tak uprawiam pod siew,ale ze 4* agregatem trzeba przejecha zeby lejkow nie polamac

Opublikowano

gdy jest sucho:

1 przejazd - talerzowka, 7x2 brona ciezka, wal

2 przejazd - talerzowka (mniej agresywnie nastawiona), agregat

czasem powtarzam drugi przejazd

gdy jest mokro:

tylko talerzowka i brony, przewaznie 2 przejazdy wystarczaja

Opublikowano

ogólnie na ginie dobrze się uprawia gdy nie jest ani za sucho, ani za mokro (na jesieni) i na wiosnę po mrozie :lol:

dobrze jest gdy gleba przed orką jest jest na tyle wilgotna aby po pługu skiba sie rozsypywała, ale taki sytuacje zdarzają się rzadko przynajmniej u mnie.

po orce przed siewem nie można dopuścić wysuszenia brył, bo jak nie popada to po ptokach :D

Opublikowano

Najpierw z 4-5 dni pożądnego deszczu, potem czekam z 2 dni. Wjazd z kultywatorem po 2 razy tak żeby na 10cm przynajmniej poruszać.(Dobrze jak by tak troszke popadało) No i tak za 2 dni orka. No i obowiązkowo tak następnego dnia po orce musze z bronami przelecieć i bryły porozbijać.

Opublikowano
Dobre efekty przynosi również nieoranie gliny tylko jej spulchnianie bez odwracania. Po trzech latach takiej uprawy to na wierzchu robi się taki ,,kwap" że lekko to się uprawia są dobre wschody. Jednak gdy to się zaorze to wszystko wraca do poprzedniego stanu.

Wrescie cos madrego ktos napisal a moze by tak gliny nie orac wcale. Gdy trzy lata daja takie efekty mysle ze nastepne lata będą lepsze. Ponieważ w wierzchnej warstwie gleby nagromadzi się dużo więcej próchnicy a mróz i warunki pogodowe dobrze rozkruszą i napowietrzą powierzchnie i warstwe gleby. [myślę że dużo lepiej niż przy orce przez jedną zime] Jak nie oranie gliny daje lepsze efekty to co z innymi glebami?

Opublikowano

A my zrobilismy tak,ze normalnie zaoralismy. Za plugiem szla brona. Po dwoch dniach talerzowka porozcinalismy duze bryly i pozniej po nastepnych dwoch takim walem kruszacym zrobilismy z tego taki grysik. Na koniec dla wyrownania tata przejachal agregatem i juz ladnie teraz tam rosnie. Jedynie jaki byl problem to,taki ze przy siewie bardzo kiepsko bylo znacznik widac.

Opublikowano
A my zrobilismy tak,ze normalnie zaoralismy. Za plugiem szla brona. Po dwoch dniach talerzowka porozcinalismy duze bryly i pozniej po nastepnych dwoch takim walem kruszacym zrobilismy z tego taki grysik. Na koniec dla wyrownania tata przejachal agregatem i juz ladnie teraz tam rosnie. Jedynie jaki byl problem to,taki ze przy siewie bardzo kiepsko bylo znacznik widac.

Można i tak ale myślę że możesz spróbować uprawy bez orkowej np. 0,25 ha pola. Wyznacz tą część pola na najtrudniejszej do uprawy gliny. Na tym kawałku stosuj identyczne nawożenie glebę ale spulchniaj tylko agregatem i talerzówką najlepiej kilka cm głębiej ok. 5cm. Stosując taką uprawe przez kilka lat na tym samym kawałku danego pola będziesz miał porównanie. (czy gleby ciężkie "gliny"orać czy nie) myślę że obniży to znacznie koszty uprawy. Wrazie nie powodzenia w co wątpię (gdyż ja nie używam pługa już 20 lat) te 0,25 ha nie położy gospodarstwa na łopadki. Dla napowietrzenia gleby zalecał bym co 4-5 lat gdy są optymalne warunki wilgotnościowe spulchnić glebę głębiej np. 30 cm głęboszem który nie odrwaca wierzchniej warstwy ornej.

Opublikowano
No to mozna sprobowac. Napewno to 0,25 ha nikogo nie zbawi. Dzieki bardzo za rady.

Musisz wydzielić kawałek pola bo doświadczenie na całym polu nic ci nie da. To tak jakbyś zaśiał jedną odmianę zastosował nowy oprysk na jednym polu

(brak porównania) . Ukazał się ciekawy artykuł w "farmer" numer 19 z 2008r na str 28-29 warto przeczytać (mogę ci go wysłać)

o uprawie bez orkowej piszę także na forum ej strony pod tytułem "czy talerzówką da się zastąpić orkę)

Opublikowano

ja mam glinę, tzn ziemia II klasy, ciężka gliniasta, i jak ktoś wcześniej pisał, ni mokra ni sucha, bo inaczej ładnie nie uprawi, no i na gliny to np rozcinac słomę, dużo obornika, poplony, a na pewno odwdzięczy się w plonie.