Skocz do zawartości

Ustawienie pluga

DOMIN

Rekomendowane odpowiedzi

No to jak na sztywno...to chyba sobie zbytnio nie poorzesz :/ jezeli chodzi o boczne stabilizatory cięgieł dolnych, oczywiscie...one musze byc luzno i musza miec swobode ruchu, tak zeby pług sam sie dopasował w glebie do orki i szedł po lini namniejszego oporu.

a może niech odejmie całkowicie łańcuszki i niech lata jak chce?? :lol: łańcuszki muszą być skręcone na sztywno a tym bardziej pzy obotowym bo jak kolega wyżej napisał raz będzie skiba większa a raz mniejsza

a kolego DOMIN zrób najlepiej fotkę jak wygląda to pole po orce ale pewnie masz coś z symetrią pługa jak napisał and :D

W 100% się nie zgadzam.

Odciągi muszą być na sztywno tylko do transportu. W orce zawsze musi być luz. No i oczywiście równy w dwie strony. Skiba nie będzie raz szersza raz węższa jeśli jest dobrze ustawione. A szerokość pierwszej skiby wiadomo że trzeba skorygować po ustawieniu luzu na odciągach.

Poza tym stabilizacja poprzeczna: ramiona podnośnika dokładnie w poziomie a regulacja zapadek na obrotnicy (pochylenia korpusów) zależnie od głębokości i dwie strony z takim samym kątem. Ale najpierw kontrola ciśnienia powietrza w oponach...

Jak pole jest nierówne to może być też wina złego ustawienia odkładnic (kąta) albo różnej głębokości przedpłużków.

No @luckywasak@ jeden mądry, co mnie poparł :lol: Stabilizatory boczne ciegieł dolnych do transportu powinny byc na sztywno choc nie muszą, ale juz do orki muszą byc luzno no i oczywiscie rowno rozkrecone po obu stronach zeby pług miał taką samą swobode ruchu w obie strony...

Cytuje instrukcje obsługi od Kvernelanda EM: "Końce wieszaków ciągnika powinny byc wyregulowane w taki sposob, aby znajdowały sie w odległosci równej połowie głebokosci orki pod belką zaczepową. Jeśli nie jest dobrze nlezy je opuscic (przykręcic). Jeśli koło kopiujące dotyka gruntu podczas lub jesli pług zagraza uderzeniem czesci kabiny ciągnika, to nalezy przeprowadzic regulację wieszaków. Boczny ruch ramion ciegioeł ciągnika nalezy wyregulowac w taki sposób, aby nie dosiegały one kół ciągnika, lecz mogły swobodnie przesuwac się na obie strony podczas orki" To chyba wszystko wyjasnia :D A reszta musi byc jak jak juz napisał moj poprzednik...

Co do @prezesmax@ to chyba szkoda słow, pewnie nigdy nie orałes obrotówką a zajmujesz głos...zal :/

• Like 1

Gość bimladentoja

Może się wcinam w dyskusję o ustawieniu pługa sam aktualnie mam zagonówke,ale w 90r.kupując zetora kupiliśmy z nim czeski wywrot 3 skibowy,fakt że już go nie mam słupice były w nich żeliwne i pękały no i spawanie w końcu już nie pomagało,ale z 10 lat nim oraliśmy,na samym początku nie szło nim orać też orał w jedną stronę dobrze w drugą szkoda mówić,chcieliśmy już go oddać ,ale facet z serwisu wytłumaczył co i jak,chodziło o rozstawienie kół tylnych,należało rozstawić tylne koła w przypadku zetora zamieniając je miejscami,prawe na lewą stronę i lewe na prawą,no i pług orał jak marzenie,sam mam zamiar wrócić do obrotówni,zasada ta obowiązuje do każdego traktora sąsiad orząc dwu skibowym wywrotem c-360 niestety też musiał zmienić rozstaw tylnych kół,polecam obejrzenie filmików na you tube ciągnik+wywrot tam będzie to widać;)A z innymi ustawieniami się zgadzam ramiona ta sama wysokość z minimalnym luzem bocznym,pochylenie boczne regulowane na pługu identyczny dla obu stron najlepiej liczyć zwoje na gwincie ,no i szerokość pierwszej skiby.Życzę powodzenia i radości z orania wywrotem zwłaszcza klinów .

U mnie rozstaw wewnętrzny przednich kół jest kilka cm większy niż tylnych. Tak miałem ustawione więc nie musiałem tego zmieniać. Obrotówkę ustawia się tak samo na dwie strony. Jeśli jedna strona orze idealnie to i tak po odwróceniu pługa raczej będzie trzeba przestawiać (przeważnie 3-4 pierwsze przejazdy)

Od jazdy pługa w lini prostej są płozy, a nie trzymanie pługa traktorem co ma miejsce gdy cięgna boczne ramion są poskręcane, wtedy nawet podczas lekkiego skrętu kołami pług lata jak wahadło i nie można utrzymać prostej bruzdy a na popuszczonych ciągnik po prostu sobie płynie. Wszystko będzie ok gdy płozy będą pod odpowiednim kątem do traktora.

tez uważam ze stabilizatory cięgieł dolnych powinny być luźno przy orce. i popieram kolege @soska od trzymania pługa w linii prostej są płozy. Poza tym jak skręci sie stabilizatory to pług będzie sterował ciągnikiem i będzie go ściągał a to Ty masz kierować ciągnikiem i przez to pługiem a nie odwrotnie;) pozdrawiam

Ja w swoim niby pługu z bometu nie mam za bardzo wyboru i musze sciągać prawą strone na sztywno. Wynika to z tego że mam szerokie gumy w ciągniku i nie jestem w stanie wyregulowac szerokości pierwszej skiby za pomocą regulacji w pługu bo ta ma za mały zakres, i chcąc nie chcąc musze pług sciągac w prawo na podnośniku. Mimo wszystko przy dobrej regulacji nie ma wpływu pługa na prowadzenie ciagnika. Ksiązkowo prowadzi sie sam w buździe. Praktycznie nie trzymam kierownicy w czasie orki.

ja mam zawsze skrecone łańcuszki i niema poblemu z prosta bruzdą wiekszośc ludzi w mojej okolicy skraca łańcuszki i orze sie bardzo dobrze łańcuszki skrecam tak żeby minimalny luz był okolo 1 cm nie więcej i wcale ciągnikiem nie powadza ani troche . Niewiem może macie inne ziemie i inaczej sie pług zachowuje u was.

Edytowane przez tommy66692
literówki

Boczne cięgła tylko i wyłącznie u mnie są luźno w przeciwnym razie pług steruje ciagnikiem i albo raz sciąga w zaorane a raz za bruzde ;) Gdy boczne cięgła są luźno to praktycznie pług w ziemi ustawia się sam i idzie tak jak powinien, a co za tym idzie bruzda jest prosta i sam pług lżej idzie w ziemi co za tym idzie ciągnik ma lżej i mniej spala :)

P.S ciapkiem to nie da się zrobić żeby nie sciągało-on jest po prostu zbyt lekki.

Boczne cięgła tylko i wyłącznie u mnie są luźno w przeciwnym razie pług steruje ciagnikiem i albo raz sciąga w zaorane a raz za bruzde ;) Gdy boczne cięgła są luźno to praktycznie pług w ziemi ustawia się sam i idzie tak jak powinien, a co za tym idzie bruzda jest prosta i sam pług lżej idzie w ziemi co za tym idzie ciągnik ma lżej i mniej spala :)

P.S ciapkiem to nie da się zrobić żeby nie sciągało-on jest po prostu zbyt lekki.

Może ciapkiem nie zrobi prostej bruzdy?? I będzie ściągać?? To ty pługa nie umiesz ustawić

Ja MF jeździłem w 3x30 i kolczatkę ciąłem i mnie nie ściągała jak jest pług ok i dobrze ustawiony to nie powinno ściągać ja nie mówię że nie da się orać z luźnymi łańcuszkami bo koleś orze overumem i jak ma luźne łańcuszki to podczas orania są cały czas luźno i nie ściąga mu pługa ani w jedną ani w drugą a poza tym jak śą skręcone to przy obracaniu pługa nie lata on tak

Edytowane przez andrzej2110

Ale ty mówisz o obrotowym a ja o zagonowym ;)

Nigdzie nie napisałem że ciapkiem nie da się zrobić prostej bruzdy lecz to że jest on lekki i w głębokiej orce logiczne jest to że go będzie sćiągać.

I wiesz mi, umiem ustawić pług. Zetora 7011 przy 4x30 przy luźnych cięgłach nie sciąga ani deka a w ciapku z 2 skibowym ściąga-może na rówym terenie nie ale gdy przyjdzie wyjechać pod górkę...