Skocz do zawartości

Młody rolnik 2017/2018

kamil1985

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Dnia Friday, December 08, 2017 o 11:51, Konrad531 napisał:

woj łódzkie. Dziś dosłódzkiego od pani, która zajmuje się moim wnioskiem, że już mieli mo. .ją decyzję podpisywać, ale tego nie zrobili, bo w inwestycji mam opryskiwacz 2000l, a rodzice mi przekazują ok 20ha i ten opryskiwacz jest za duży i ten wniosek nie przejdzie. A myślałem że kryteria doboru maszyn są tylko w MGR... ech...

I tak kolego dali ci 7dni na poprawki czy zalatwiles to przez telefo n ja tez z lodzkiego

witam ! 

Mam takie pytanie dostałem pozytywną decyzję odnośnie premii dla młodego rolnika i mam pola 12 ha . 

I tak za wniosku zdeklarowałem że przejmę cała ziemię od rodziców a za pieniądze które otrzymam kupię jeszcze niecałe 4 ha .

Teraz mam taki problem że tata stwierdził że całej ziemi czyli wszystkiego mi nie przepisze . I teraz mogę napisać jakiś aneks że na przykład przepisze mi 6 ha czy nie ma takiej opcji i muszę zrezygnować z otrzymanej premii. Zapomniałem dodać że mogę mieć z 5ha dodatkowo dzierżawy . 

Jestem z Podkarpacia i liczę na jakąś pomoc w formie odpowiedzi 

Pozdrawiam 

Dnia 7.12.2017 o 21:08, farmer8244 napisał:

witam, złożyłem wniosek o płatność pierwszej transzy za ile mogę spodziewać się kasy ? 

Mają na to 90 dni, a próżno w agencji szukać logiki, mogą Ci przelać za kilka dni a mogą czekać do ostatniego, nikt tego nie przewidzi :( a mam pytanie, jaki dokument składałeś jako rozpoczęcie realizacji biznesplanu?

Koledzy może ktoś przerabiał taki temat. Szykuję sie do otrzymania całego gospodarstwa. Ojciec w grudniu 2011 podpisywał umowę PROW MGR . Zobowiązania dot. ziemi skończyły sie już rok temu. Moje pytanie brzmi co z rejestrowanymi maszynami typu ciagnik, które byly brane w 2013 a ostateczna płatność była we wrzesniu 2013. Czy nadal ciążą na nich zobowiazania prow?

16 godzin temu, Amator007 napisał:

Jakie oferty składaliście we wniosku na ceny katalogowe czy do zapłaty ?? Można zrobić tak, że złożyć ofertę z cenami katalogowymi np. na 90tyszł i tak zadeklarować w biznesplanie, a potem kupić normalnie np. za 85tyś zł i takie faktury opłacić ??

Ja złożyłem ofertę z ceną katalogową, choć też zastanawiam się, jak potem z tym będzie :) U dealera powiedziano mi, że wpiszą na ofercie cenę katalogową, a później przy zakupie dadzą niższą cenę. Ktoś przerabiał może temat?

Czy ktos może kombinował z wielkością maszyny na papierze a w rzeczywistosci jest nieco wieksza? Dokładnie chodzi o rozrzitnik agecja przyznaje na 18ha 6-8 ton a mnie interesuje 12-14 firma produkujaca zrobiła by na papierze ze ma dajmy na to 8t i na tabliczce podobnie. Argumentacja wedle pani z agecji nic nie wniesie co myslicie?

16 godzin temu, gryzek11500 napisał:

Czy ktos może kombinował z wielkością maszyny na papierze a w rzeczywistosci jest nieco wieksza? Dokładnie chodzi o rozrzitnik agecja przyznaje na 18ha 6-8 ton a mnie interesuje 12-14 firma produkujaca zrobiła by na papierze ze ma dajmy na to 8t i na tabliczce podobnie. Argumentacja wedle pani z agecji nic nie wniesie co myslicie?

Mi nie chcieli  przydzielić 8t rozrzutnik na 13 ha i Pani prowadząca mój wniosek napisała pismo że mój ojciec ma ponad 400 ton obornika rocznie do wywiezienia i widocznie  to przeszło bo w kolejnych poprawkach już się o to nie czepiali 

Dnia 11.12.2017 o 11:36, johndeerek2792 napisał:

Koledzy może ktoś przerabiał taki temat. Szykuję sie do otrzymania całego gospodarstwa. Ojciec w grudniu 2011 podpisywał umowę PROW MGR . Zobowiązania dot. ziemi skończyły sie już rok temu. Moje pytanie brzmi co z rejestrowanymi maszynami typu ciagnik, które byly brane w 2013 a ostateczna płatność była we wrzesniu 2013. Czy nadal ciążą na nich zobowiazania prow?

5 lat od ostatecznej płatności. Jeśli chcesz przepisać wcześniej, to musisz pisać pismo do ARiMR o zgodę na przekazanie gospodarstwa i przeniesienie zobowiązań.

I sprawa nie tyczy się samych maszyn!!! Ojciec zobowiązał się do prowadzenia gospodarstwa o zdeklarowanej wielkości i strukturze upraw, to tez czasem podlega kontroli !!!

Edytowane przez SlawekSS86

Dnia 10.12.2017 o 13:09, bartekb13338 napisał:

witam ! 

Mam takie pytanie dostałem pozytywną decyzję odnośnie premii dla młodego rolnika i mam pola 12 ha . 

I tak za wniosku zdeklarowałem że przejmę cała ziemię od rodziców a za pieniądze które otrzymam kupię jeszcze niecałe 4 ha .

Teraz mam taki problem że tata stwierdził że całej ziemi czyli wszystkiego mi nie przepisze . I teraz mogę napisać jakiś aneks że na przykład przepisze mi 6 ha czy nie ma takiej opcji i muszę zrezygnować z otrzymanej premii. Zapomniałem dodać że mogę mieć z 5ha dodatkowo dzierżawy . 

Jestem z Podkarpacia i liczę na jakąś pomoc w formie odpowiedzi 

Pozdrawiam 

Dostałeś decyzję warunkową, a nie premię!!! Nie spełnisz warunków, to premii nie będzie i tyle.

Pozostało Ci wnioskować o zmianę decyzji, a konkretnie biznesplanu. To nie taki prosty temat, bo sporo zmienia w punktacji - stracisz punkty za całość gospodarstwa i możesz mieć poniżej minimum.

SlawekSS86 w zeszlym roku  na początku grudnia chcialem sprzedac 0.5 ha więc wystosowalem pismo do arimr o pozwolenie argumentujac to tym ze kupilem wczesniej 2 ha. Otrzymalem odpowiedz naze początku stycznia ze prośba jest bezzasadna gdyz umowa była podpisana 18 grudnia i miną juz 5cio letni okres. Za datę przyznania pomocy uznali datę podpisania umowy. W umowie mam tylko zeby przez 5 lat od ostatecznej wplaty utrzymac dokumenty, tablicę i maszyny.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez thomas015
      Witam, może mi ktoś wyjaśnić jak ARiMR liczy dobór maszyn na gospodarstwo?
      Mam 15 ha pola i np o jaki ciągnik się mogę starać?
    • Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v