Skocz do zawartości

Młody rolnik 2017/2018

kamil1985

Rekomendowane odpowiedzi

6 godzin temu, sumek666 napisał:

Jeżeli nie masz zamiaru składać wcześniej wniosku o 2 ratę to nie ;)

Ok, dzięki

27 minut temu, Paramonov napisał:

U was w OR wymagają do wniosku o 2 rate zaświadczenia o "podleganiu rok w krus od dnia dostania pierwszej raty" ?
MI nie chcą przyjąć wniosku o drugą rate bo nie mam właśnie tylko tego.... a nastawiłem się na tą drugą rate już bo w rozporządzeniu nie ma czegoś takiego przynajmniej ja nie widzę. Ktoś podpowie gdzie można dzwonic pytac czy trzeba takie coś ? bo w OR nie ma szans bo twierdzą żę trzeba i że w rozp.  tak jest.

Wiesz, OR żyją swoim życiem i z tego co już zdążyłem zauważyć każdy oddział interpretuje przepisy po swojemu. Ba, nawet w obrębie jednego biura dostałem dwie różne wersje odpowiedzi na zadane pytanie (dwóch różnych pracowników) więc standardów nie trzymają żadnych. Zostaje wysyłanie zapytań drogą pocztową by mieć jakiś papier do podparcia. Maile też olewają, pisałem do nich w połowie grudnia i do tej pory nie otrzymałem odpowiedzi. Teraz poszedł list i zobaczymy czy odpiszą.

Odnośnie zaświadczenia z KRUS, załatwienie tego zajmuje 5 minut i jest darmowe. Na Twoim miejscu wybrałbym tą drogę zamiast walić głową w mur.

• Like 1

Załatwienie zajmuje 5 minut ale nie załatwię bo nie podlegam jeszcze  w krus rok od wypłaty kasy bo kasę dostałem w kwietniu 2017. I panie kazały przyjść z wnioskiem dopiero w kwietniu. a byłem przygotowny już na kasę bo w rozporządzeniu pisze co trzeba spełnić by złożyć o drugą rate i tego zaświadczenia z krus ja nie widzę żeby wymagali. Panie z OR zaparcie twierdża że tak jest w rozp no ale nie chcą wskazać i pytają po co mi sie tak z tym spieszy

Mam pytanie, jeżeli w biznes planie mam wpisane dwa ciągniki, a w akcie notarialnym nie zostały mi one przekazane to czy wystarczy umowa użyczenia, czy trzeba spisać umowy darowizny na te ciągniki i je przerejestrować na mnie? Jeśli wystarczy umowa użyczenia to co ma konkretnie zawierać?

Starając się o maszyny na MR jest ten przelicznik do doboru wielkości maszyn do posiadanych hektarów czy można to obejść w jakiś sposób bo posiadam 5 ha własnego pola a 10 ha dzierżawię na umowę ustną i przysługiwały by mi bardzo małe maszyny i czy można by to jakoś obejść żeby kupić maszyny do większego ciągnika czy raczej nie da się nic z tym zrobić ??

Zmiany polegające na zwiększeniu lub zmniejszeniu o nie więcej niż 10 punktów procentowych skali produkcji roślin danego gatunku mierzonej udziałem powierzchni uprawy w całości upraw lub zwierząt danego gatunku mierzonej liczbą zwierząt w gospodarstwie nie wymagają zgody Agencji.

• Like 1

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez thomas015
      Witam, może mi ktoś wyjaśnić jak ARiMR liczy dobór maszyn na gospodarstwo?
      Mam 15 ha pola i np o jaki ciągnik się mogę starać?
    • Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v