Skocz do zawartości

Młody rolnik 2017/2018

kamil1985

Rekomendowane odpowiedzi

6 minut temu, Bolek96 napisał:

no właśnie jak jest to w formie darowizny nic nie trzeba dawać do skarbówki

Sorki pomyliło mi się dużo kosztują te sprawy sądowe i dożywotnosc na jedną osobę 200 mi chociaż wszystkie działki w jedną księga wieczysta wpisal

Dnia 27.01.2019 o 14:08, freetaxi napisał:

A co Ci tam powiedzieli w Twojej sprawie?

Dzisiaj Tel z Krakowa i jednak mi się należy bo trzeba uprowdapodobnic a nie udowodnić co do działalności kiedy się zaczęło 

No te ODR-y to mają różne ceny, u nas na Podlasiu to około 2tys biorą, a ja napisałem sobie sam, tylko mi sprawdzili, a sprawdzają za darmo

Mam małą prośbę do bardziej doświadczonych, jakby ktoś mógł rzucić wzór ewidencji przychodów i rozchodów, bo niby mam ale korci mnie porównać z czyjąś, w sensie czy mam to skonstruowane tak jak inni i po prostu czy jest dobrze.

dzisiaj przyszły poprawki.

jeśli wpisałem że za 70 000 zł che zakupić grunty to zwiększenia gospodarstwa to czy muszę podać konkretne działki??

dostałem w piśmie że podać: " szczegółową charakterystykę planowanych do nabycia gruntów tj. klasa bonitacyjna, położenie (lokalizacja) oraz ewentualnie inne cechy mające wpływ na cenę gruntu.

Drugie pytanie:

Mam obecnie 8ha własności. Podałem w biznesplanie że przejmę od ojca 5ha aby spełnić min. Czy po otrzymaniu decyzji mogę zmieć tą działkę na inną? Może będę miał dzierżawę na 10 lat 9ha łąki ale dopiero od września.

Różnie bywa z tymi gruntami. Widocznie prowadzący wniosek tak sobie zażyczył. Zazwyczaj podawało się klasy i cenę. Najważniejsze aby nie przekroczyć cen rynkowych. Co do drugiego pytania to można zmieniać działki po decyzji ale pamiętaj, że musisz spełnić warunek posiadania 70 % własności.

ok dzięki.

za premię chce zakupić sadzonki borówki amerykańskiej.

w BP w tabeli 19. Planowane inwestycje w środki trwałe  W ZAKRESIE OCHRONY ŚRODOWISKA I KLIMATU

wybieram MR0980 - Zakup sadzonek - sady i plantacje krzewów owocowych.

Czy sadzonki krzewów wieloletnich można zaliczyć do środków trwałych??

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez thomas015
      Witam, może mi ktoś wyjaśnić jak ARiMR liczy dobór maszyn na gospodarstwo?
      Mam 15 ha pola i np o jaki ciągnik się mogę starać?
    • Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...