Skocz do zawartości

Młody rolnik 2017/2018

kamil1985

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie

Mam pytanie do osób składajacych Młodego rolnika albo tych którzy otrzymali premie

Czy jesli rodzice maja 8ha gospodarstwo prowadzimy chodowle trzody i jesli przepisza mi gospodarstwo i utrzymam ten stan trzody co na dzis dzien to na wzrost ekonomiczny moge wziąść ziemie w dzierżawę i ona załatwi mi ten wzrost o 10 % czy nie mozna dzierzawa wykazac wzrostu ekonomicznego ??  dzierzawa to około 4 ha i wiem ze musi byc na umowe tylko na 5 czy 10 lat ??

Mam do kupienia za 70 tyś maszyny A za 30 środki obrotowe. na maszyny przy rozliczeniu muszę mieć fakturę i dowód wykonania przelewu A jak to jest przy środkach obrotowych? Czy wystarczy faktura za nawóz i środki ochrony roślin czy też musi być jakiś dowód zapłaty oprócz faktury. większość płacone gotówką czasami za pobraniem jak chemia z Internetu. czy jeśli mam środki ochrony roślin za 10 tyś to mogę mieć kilka faktur np na 2, 3 i 5 tyś czy wszystko na jednej?

Dnia 25.05.2019 o 19:38, damianos95 napisał:

Mam pytanie do osób składajacych Młodego rolnika albo tych którzy otrzymali premie

Czy jesli rodzice maja 8ha gospodarstwo prowadzimy chodowle trzody i jesli przepisza mi gospodarstwo i utrzymam ten stan trzody co na dzis dzien to na wzrost ekonomiczny moge wziąść ziemie w dzierżawę i ona załatwi mi ten wzrost o 10 % czy nie mozna dzierzawa wykazac wzrostu ekonomicznego ??  dzierzawa to około 4 ha i wiem ze musi byc na umowe tylko na 5 czy 10 lat ??

Czy ktos moze pomoc ??

Witam 

Skladam wniosek w tym roku i chciałbym się dowiedzieć jaki jest okres w ktorym nie można pracować tzn być zatrudnionym? I od Kiedy ten okres się zaczyna czy od złożenia wniosku czy od rozpatrzenia a mzoe od wyplacenia pieniędzy? Z góry dziękuję za odpowiedzi :)

Wniosek wysyłasz do swojego oddziału agencji.

A jak-druk ten sam jak składałeś, masz tam kratki do zaznaczenia /złożenie wniosku/zmiana/korekta/wycofanie wniosku.

Resztę wypełniasz zgodnie z instrukcją wypełniania wniosku strona 6,punkt 7 i do tego uzasadnienie trzeba napisać.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez thomas015
      Witam, może mi ktoś wyjaśnić jak ARiMR liczy dobór maszyn na gospodarstwo?
      Mam 15 ha pola i np o jaki ciągnik się mogę starać?
    • Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v