Skocz do zawartości

Młody rolnik 2017/2018

kamil1985

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem z naboru 2015 (decyzja w 2016 + za zgodą przedłużenie realizacji biznesplanu do 4lat). Obowiązują mnie tylko 2 rozporządzenia (dzienniki ustaw).
Pytanie co do wniosku o płatność 2 raty (obowiązuję formularz z roku 2017). Co autor miał na mysli XII OŚWIADCZENIE  O WYPEŁNIENIU OBOWIĄZKU INFORMACYJNEGO WOBEC INNYCH OSÓB ? RODO ? (Załącznik nr 1 do wniosku o płatność pierwszej/drugiej raty pomocy - Klauzula informacyjna dotycząca przetwarzania przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa danych osobowych osób fizycznych https://www.arimr.gov.pl/fileadmin/pliki/wnioski/PROW_2014_2020/Pomoc_dla_mlodych_rolnikow/Nabor_2020/Zal._nr_1_do_WoP-_klauzula_informacyjna_do_wniosku_o_platnosc_zatw.pdf )

W roku 2015 było wielkie zamieszanie z osobami kierującymi a zarządzającymi gospodarstwem, a do tego potrzebne minimum 15 punktów. A teraz dokumenty potwierdzające realizacje w sprawozdaniu to prawie 150stron.

Dnia 2.04.2020 o 20:37, EuroPlan napisał:

Niestety przy zmianie tylko działki zgłoszone do dopłat i koniecznie z rozpisaną uprawą na działce rolnej; Nie ma inne możliwości ARiMR jak kontrola administracyjna na podstawie deklaracji z dopłat; kontrola uprawy metodą inspekcji terenowej z oczywistych przyczyn odpada; nie ma możliwości wytypowania tej zmienionej działki i po co tam jechać na wiosnę następnego sezonu wegetacyjnego, szukać resztek upraw z poprzedniego sezonu? Nadto, w przypadku zmiany działki i innego właściciela trzeba załatwić pisemną zgodę na załączniku (O-1/325 - Oświadczenie osoby przekazującej gospodarstwo o wyrażeniu zgody na przeprowadzenie kontroli przez Agencję). 

(edit) nie dokończyłem; przy takich zmianach jak ma inny właściciel podpisać to oświadczenie to się zaczynają schody; bo ktoś nie chce, jest za granicą, jest kilku właścicieli w KW; warto to zawczasu sprawdzić - tak z praktyki

Przepisy rozporządzenia nie wykluczają dokonywania zakupów od wstępnych lub zstępnych wnioskodawcy. Zatem nie ma przeciwwskazań, aby grunty zostały zakupione od rodziców; Temat przetestowany w praktyce na "młodym rolniku"; Trzeba mieć na uwadze, że przed wypłatą pierwszej raty trzeba przejąć (między innymi kupić od rodziców) zadeklarowane w biznes planie użytki rolne; potwierdzić przy akcie notarialnym u notariusza, że syn/córka zapłacił za całość gruntów gotówką .... hmm..; cena za grunty oczywiście max co podaje GUS a nie z sufitu:

https://www.arimr.gov.pl/pomoc-krajowa/srednie-ceny-gruntow-wg-gus.html

Trzeba przedeptać wcześniej ścieżkę także w KOWR odnośnie zgody na nabycie gruntów; 

Skoro można  kupić od rodziców  to jak rozwiązać  sprawę  z oświadczeniem  0-7/ 144 ?

Edytowane przez gregov

Jak liczyc załączniki do wniosku o 2płatność? Nazbierałem bardzo dużo dokumentów ponad 100stron.
Konkretnie plan nawozowy rok 2015,2016,2017,2018,2019,2020 to 38stron/kartek + 3 kartki/strony plan nawozowy + ewidencja zabiegó 27kartek/54
strony. A taki formularz z sprawozdania do wniosku to 11 stron na 6 kartkach

dostalem decyzje z naboru 2019 i pieniadze na koncie w biznesplanie mam 1 maszyne i troche ziemi do zakupu teraz jednak wolalbym 2 maszyny zamiast ziemi czy moge od razu prosic o zmiane? czy trzeba czekac az  bedzie konczyc sie mozliwosc realizacji biznesplanu i wtedy uzasadniac ze ciezko kupic ziemie i dlatego na maszyne chce zamienic tak mi to ktos tlumaczyl . jak to jest z zmianami po otrzymaniu juz pieniedzy ? a przed rozliczeniem 

6 godzin temu, tumiwisizm napisał:

Jak to jest z zapłatą za maszyny czy cokolwiek z mr? Można wypłacić z banku i zapłacić za coś gotówką czy musi być udokumentowany przelew na konto?

Można gotówką, ale preferowany jest przelew gdyż łatwiej jest udokumentować agencji zapłatę. Przy płatności gotówką potrzeba więcej potwierdzeń od sprzedawcy i ogólnie trudniej ją udokumentować. Przelew to wiadomo, wydruk potwierdzenia i koniec. Info od pracownika ARiMR, któremu zadałem dokładnie takie samo pytanie :D Pzdr

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez thomas015
      Witam, może mi ktoś wyjaśnić jak ARiMR liczy dobór maszyn na gospodarstwo?
      Mam 15 ha pola i np o jaki ciągnik się mogę starać?
    • Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v