Skocz do zawartości

Młody rolnik 2017/2018

kamil1985

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie

Jestem z naboru 2017, pieniądze dostałem w marcu 2018 i teraz pytanie, jakie formalności muszę spełnić w najbliższym czasie? Zaświadczenie z KRUS-u dostarczamy po roku od daty złożenia wniosku o płatność I raty czy od daty otrzymania przelewu?

I jak to jest z kontrolami? Pierwsza była po złożeniu wniosku a przed wydaniem decyzji, kiedy kolejne?

solek01 napisał:

Dnia 15.06.2018 o 19:03, sylwekbarca2 napisał: w naszych okolicach obszarowiec który sieje w ciul kukurydzy to podobno pakuje 400kg yara mili corn w podsiewacz, przed orką obornik kurzy. ja osobiście to bym się chyba bał tak nawozić. Ma ktoś takie doświadczenie? bo wiadomo duża oszczędność czasu. Ja rozmawiałem też z dużym rolnikiem i on pakuje 400 kg polifoski 6 w podsiewacz i 300 kg mocznika przedsiewnie. I zastanawiam się nad takim rozwiązaniem w tym roku. Ja pierwszy rok będę siał kukurydzę na kieszonkę kredę dałem na jesień oborniki na wiosnę i przedsiewnie 400kg/ha pokifoski 8 i 400 kg/ha mocznik chyba dobra proporcja

Dnia 26.11.2018 o 09:25, freetaxi napisał:

@Krystian19 trzeba przejąć całość gospodarstwa.

No dobra wiadomo że ziemia i budynki muszą być przepisane w całości. Ale u mnie wciąż ciągniki są zarejestrowane na moją mamę a ja mam jedynie umowę użyczenia i punkty za całość dostałem. Czy w razie kontroli lub płatności końcowej może być z tym problem?

3 godziny temu, daroo9876 napisał:

No dobra wiadomo że ziemia i budynki muszą być przepisane w całości. Ale u mnie wciąż ciągniki są zarejestrowane na moją mamę a ja mam jedynie umowę użyczenia i punkty za całość dostałem. Czy w razie kontroli lub płatności końcowej może być z tym problem?

mam dokladnie taka samą sytuację tylko jestem bez umowy użyczenia bo na siebie mam 1 traktor i 2 przyczepy a na mame nadal zarejestrowane są pozostałe 2 traktory to jak z tym ?

Dnia 26.11.2018 o 09:25, freetaxi napisał:

@Krystian19 trzeba przejąć całość gospodarstwa.

12 minut temu, damianzetor9540 napisał:

Słyszałem że do lutego muszą być wydane decyzję o przyznaniu kasy dla naboru z tego roku, jest opcja aby wniosek przeszedł bez poprawek i przyszła sama decyzja czy to nie realne? 

Ja też jak dotąd żadnej poprawki nie miałem. Sam składałeś wniosek czy przez doradcę?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez thomas015
      Witam, może mi ktoś wyjaśnić jak ARiMR liczy dobór maszyn na gospodarstwo?
      Mam 15 ha pola i np o jaki ciągnik się mogę starać?
    • Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v