Skocz do zawartości

Młody rolnik 2017/2018

kamil1985

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie

Gość nie powiedział na ile ma spłata opiewać, może gospodarstwo wymaga pracy i inwestycji, nikt nie mówił o równowartości 50 tys. hektar 

Może umówili się na spłatę części wartości po 5 tys zł a osobę za ha, 

Może planuje pierdolnąć sobie wysypisko śmieci na 5ha zwozić śmieci z zachodu i podpalac co roku. 

Czemu nikt nie porozmawia normalnie, tylko jak coś się nie podoba to z chłopaka niepełnosprawnego zrobią w 1 dzień... 

• Like 1

Kolego jeśli gościu ma 5 ha to znaczy że nie przynosi ono dochodów i jaki sens to utrzymywać jeszcze braci spłacać sprzedać podzieić i spokój

Jeszcze to gadanie że większe gospodarstwa są i upadają a jego przetrwa .........bez komentarza

40 minut temu, DamianRolnikSkup napisał:

Ale to nie on napisał, tylko kolejna osoba. 

Może mieszka w zajebistej okolicy i agroturystyke będzie prowadził. 

A jak ze wsi obok ma dziewczynę co ojciec ma 20 ha? ;D to razem już maja 25 

Staszek Ty to zawsze albo czarne albo czarne, nigdy w kolorach nie patrzysz? 

Życie to nie bajka niestety . Chłopak za dużo się agrobiznesu naoglądał no i kolorowe wizję się urodziły ale niestety trzeba niektórych (może w tak pesymistyczny sposób jak ja) uświadomić , że to nie pyknie  

18 godzin temu, pacifiko napisał:

trudno sprzedać oddac gospodarstwo dac splate braciom z 5h .na tej ziemi pracowali pra dziadkowie pokolenia i dawaly rade a teraz rozpisać po hektarze i czesc .ja chce pracować na roli lubie to ,przecież unia i pis chcą wspierać male rodzinne gospodarstwa.bogatsi farmerzy u mnie z wieksza iloscia ha upadają i upadna za nascie lat .

Ale z sentymentu do ziemi nie wyżyjesz. Wspieranie małych gospodarstw to tylko gadanie wystarczy rozejrzeć się dookoła mali odpadają bo mają za mały obrót żeby im coś z tego zostało na życie i wieksi ich przejmują. W pracy te 2tys można zarobić na czysto przez 12 miesięcy to 24 tys. Teraz mając 5 ha czym chcesz się zajmować żeby wyciągnąć taki dochód? To prawie 5 tys z ha. Chyba tylko jako hobby możesz się takim areałem zajmować.

Po piątkowej wizycie to cała ta agencja i pozal się Boże te ośrodki doradztwa to tylko fajnie to wygląda jak gadają w tv i jak chcesz się zgłosić za wniosek zaplacic a w praktyce to oszuści i można tylko w tarapaty większe wpaść od piątku jestem zdania że lepiej się dorobić nawet kredyt wziąść mieć swoje i nie być ich niewolnikami 5lat a byle coś im nie zagra przy kontroli w zębach pieniądze oddać bo więcej czasu trzeba spędzić w papierach na jazdach niż Roboty w polu.

Szczerze to babka mnie do przekrętu namawia żebym spisał umowę napisał datę 2009r ze zrzekam się spadku Ale kto uwierzy bez pieczątki gminy.w ich oczach jestem rolnikiem 10lat A tak naprawdę nie jestem tylko byłem wspolwladcicielem nawet konkretnej działki nie było na mnie tylko 1/16 Jak robiłem wniosek to musiałem umowę dzierżawy pisać ze mam działkę na własność bo to ze spadku nie będzie bo tam nie figuruje jako właściciel Ale w krusie jestem jako rolnik bo tam współwłasność uwzględniają i ubezpieczyli mnie z ustawy jako rolnik czyli w jednym przepisie jestem rolnikiem i mnie blokuje w drugim niby nie jestem bo to jest współwłasność a nie wlasnosc

2 minuty temu, matek89121 napisał:

w w odrze za napisanie wniosku na młodego ile sie to placi ?

Ja za napisanie od razu 1250

1 godzinę temu, Milosz91 napisał:

Szczerze to babka mnie do przekrętu namawia żebym spisał umowę napisał datę 2009r ze zrzekam się spadku Ale kto uwierzy bez pieczątki gminy.w ich oczach jestem rolnikiem 10lat A tak naprawdę nie jestem tylko byłem wspolwladcicielem nawet konkretnej działki nie było na mnie tylko 1/16 Jak robiłem wniosek to musiałem umowę dzierżawy pisać ze mam działkę na własność bo to ze spadku nie będzie bo tam nie figuruje jako właściciel Ale w krusie jestem jako rolnik bo tam współwłasność uwzględniają i ubezpieczyli mnie z ustawy jako rolnik czyli w jednym przepisie jestem rolnikiem i mnie blokuje w drugim niby nie jestem bo to jest współwłasność a nie wlasnosc

Ja za napisanie od razu 1250

Powiedz mi skąd niby KRUS wiedział że masz ziemię ? I jaki to obowiązek że jak masz ziemię musisz być na KRUS a nie na ZUS ?

tak ale krus nie ma dostepu ze ktos nabył ziemie i podlega ubespieczeniu jako własciciel nie ma takiej fizycznej mozliwosci puki samemu sie to nie zgłosi a potem sa problemy bo byłem jako włascieiel w krusie jako ubezpieczony nie ma takiego wymogu moge miec kilka ha i byc na zus  

19 minut temu, Mohyl napisał:

tak ale krus nie ma dostepu ze ktos nabył ziemie i podlega ubespieczeniu jako własciciel nie ma takiej fizycznej mozliwosci puki samemu sie to nie zgłosi a potem sa problemy bo byłem jako włascieiel w krusie jako ubezpieczony nie ma takiego wymogu moge miec kilka ha i byc na zus  

Byłem na zusie 3lata Ale jak bym dopiero dzisiaj poszedł do krus to musiał bym wracać za te lata do tyłu żeby się ubezpieczyć czyli co policz sobie do tyłu ile musiał bym spłacać a jak się na zusie mogłem ubezpieczyć co firmę założyć i płacić 1000zl do biura pracy się zgłosić nie mogłem bo  by mnie nie przyjeli

Do kiedy miałem robotę na budowie to miałem ZUS potem jak nie było roboty to co gdzie miałem się ubezpieczyć nie być wogole ubezpieczonym 

A skoro Pani w Odrze mówimy ze że mogę się starać bo w tym roku spadkobierca może no to chyba ona jest od tego i do tego wzięła ponad 1000 a na stronie agencji też pisze że można jeżeli jest się powyżej 24mies 

1 godzinę temu, Mohyl napisał:

bzdury z mocy ustawy pewnie sami poszli do krus i pokazali ten akt dziedziczenia innej mozliwosci nie ma nikt nie monitoruje takich zeczy na pewno nie krus  

A Ty rozumiesz że nawet te 3lata co byłem na zusie to i tak krus mnie wrócił do daty zakończenia szkoły musiałem nawet zapłacić za urlopy bezpłatne co miałem na życie jak do końca nie wiesz to się nie wypowiadaj

Jak bym do dzisiaj był ubezpieczonym na zusie to jak jutro poszedł bym do krus to tak by mi wpisali datę 2010 rok ze od wtedy jestem ubezpieczonym w krusie

I tu jest problem ze nie mam tych umów ZUS bo potem pracowałem na czarno bo nie chętnie każdy pracodawca ubezpieczy

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez thomas015
      Witam, może mi ktoś wyjaśnić jak ARiMR liczy dobór maszyn na gospodarstwo?
      Mam 15 ha pola i np o jaki ciągnik się mogę starać?
    • Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...