Skocz do zawartości

Młody rolnik 2017/2018

kamil1985

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie dotyczące naboru 2018, czy jesli we wniosku mam wpisane, ze za 80tys kupuje srodki trwale (maszyny) a za reszte np nawozy, material siewny to moge go zrealizowac w taki sposob, ze po otrzymaniu pierwszej trasnszy rozliczam sie tylko z niej (80 tys) a z reszty po realizacji biznesplanu i po przyznaniu drugiej raty, czy nie ma takiej mozliwosci i trzeba sie rozliczyc z calosci po przynaniu tylko pierwszej raty?

Jak wiele udaje wam się wytargować u dilerów przy zakupie maszyn?

Ja dziś dzwoniłem do tego samego przedstawiciela co w wakacje zeszłego roku jak szukałem cen żeby podać do wniosku MR.Jakie moje zdziwienie było jak cena tzw katalogowa za to identycznie to samo np na przyczepie 8t w tym roku mniej o ok 300 zł,na siewniku zbożowym mniej ok 100 zł.Tym bardziej zdziwko,bo przedstawiciel namawiał w zeszłym roku na zadatkowanie ,bo w 2019 miało podrożeć.

5 godzin temu, adam131 napisał:

Jak wiele udaje wam się wytargować u dilerów przy zakupie maszyn?

Ja dziś dzwoniłem do tego samego przedstawiciela co w wakacje zeszłego roku jak szukałem cen żeby podać do wniosku MR.Jakie moje zdziwienie było jak cena tzw katalogowa za to identycznie to samo np na przyczepie 8t w tym roku mniej o ok 300 zł,na siewniku zbożowym mniej ok 100 zł.Tym bardziej zdziwko,bo przedstawiciel namawiał w zeszłym roku na zadatkowanie ,bo w 2019 miało podrożeć.

Rabat może być w tym roku mniejszy i już masz ukrytą podwyżkę - tak niektórzy producenci kombinują - i krajowi, i zachodnie marki. Przecież wiadomo, że po cenach katalogowych to nic nie kupujesz. ;) O kombinowaniu przy zmianach standardowego wyposażenia już nie będę wspominał.

15% na polskich maszynach to śmiało u dobrego dealera urywasz. A na zachodnich markach to od ceny katalogowej dla traktorów to z 40-50% odchodzi. Te ceny katalogowe to są, aby były... niby są, ale nic ci nie mówią o cenie zakupu. Stąd przez to ktoś ci może wciskać kit - "Panie - tylko Panu tak tanio sprzedaję, prawie po kosztach. Niech Pan tylko nic nie mówi o tym innym osobom..."

Edytowane przez Kos_pl

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez thomas015
      Witam, może mi ktoś wyjaśnić jak ARiMR liczy dobór maszyn na gospodarstwo?
      Mam 15 ha pola i np o jaki ciągnik się mogę starać?
    • Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...