Skocz do zawartości

Młody rolnik 2017/2018

kamil1985

Rekomendowane odpowiedzi

29 minut temu, freetaxi napisał:

Pobierz wnioski -> premie dla młodych rolników.

3. Biznes plan "Młody rolnik": i załącznik nr 2,

i jeszcze jedno pytanie, składam wniosek teraz, uprawy z sezonu jesien 2018 do żniw 2019 się wliczają, czy jeśli dopiero po powiększeniu areału spełnię te 13 tys czyli uprawy z sezonu jesien 2019 do zniw 2020? 

kolejne pytanie czy ten słonecznik jeśli zasieję, to później muszę mieć jakies faktury ze sprzedaży? ze sprzxedazy zboza ok- nie ma problemu, a jeśli zasieje słonecznika np 20 arów, to będzie kwiatów tysiące xD  i co ja mam z nimi zrobić :D

Edytowane przez pablo266

28 minut temu, freetaxi napisał:

@pablo266 wielkość ekonomiczna musi być w roku składania wniosku. 

no ok, ale jak to teraz zrobić: mam na wlasnosc ponad 8 ha, z tego SO nie będzie 13 tys. czy mogę wydzierżawić grunty które chcę kupić od rodziców za premię (np na 10 lat)?? a za rok powiedzmy po otrzymaniu premii je odkupić? no i jeszcze od znajomego muszę wydzierżawić, na 10 lat  i wtedy miałbym te 13 tys powiedzmy.

1 godzinę temu, pablo266 napisał:

no ok, ale jak to teraz zrobić: mam na wlasnosc ponad 8 ha, z tego SO nie będzie 13 tys. czy mogę wydzierżawić grunty które chcę kupić od rodziców za premię (np na 10 lat)?? a za rok powiedzmy po otrzymaniu premii je odkupić? no i jeszcze od znajomego muszę wydzierżawić, na 10 lat  i wtedy miałbym te 13 tys powiedzmy.

a co masz już zasiane na tych 8 ha ?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez thomas015
      Witam, może mi ktoś wyjaśnić jak ARiMR liczy dobór maszyn na gospodarstwo?
      Mam 15 ha pola i np o jaki ciągnik się mogę starać?
    • Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v