Skocz do zawartości

Młody rolnik 2017/2018

kamil1985

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Dnia 4.09.2019 o 19:21, ChiquitaB napisał:

Pytanko zlozylem wczoraj o wyplate 2 transzy, jak to jest z terminami u nich? Ile czasu na wyplate maja?

Nie spieszy im się, niby w decyzji jest 3 miesiące, a w moim przypadku mija właśnie 9 miesiąc od złożenia wniosku o II ratę i cisza, nawet jednego pisma o przedłużeniu terminu nie dostałem, jak dzwoniłem kiedyś do nich to powiedzieli, że nie piszą już tych pism bo szkoda im czasu.

1 minutę temu, Rudy28 napisał:

Czy to coś da? trochę boję się narażać, może później będą chcieli się mścić, skrupulatniej sprawdzać, a jak się chce to zawsze się coś znajdzie, nie chce mieć problemów...

lepiej nie ryzykuj chociażby dlatego że jesteś rudy  a wiadomo jak to jest z rudymi na 10 

11 fałszywych 

Ciąg dalszy...przed wyplata pierwszej transzy tj. 80 tys, jak wspominałem mam mieć kontrolę, dzwoniłem z pytaniem co dokładniej mają kontrolować przed wyplatą, bo przecież ciągnika nie kupiłem ( tylko na to przeznaczam dofinansowanie), w odpowiedzi otrzymalem informację, że wiedzą kto to będzie kontrolowała, ale nie powiedzą !!!! Jak będą jechali mają dzień wcześniej zadzwonić i tyle. NIe śpieszy im się, obawiam się, że  mogą nie dotrzymać terminu 90 dni dotyczącego wypł. Jeśli tak będzie mój zadatek na ciągnik przepadnie ( dealer nie jest skłonny do aneksu wydłużającego umowę). Jak mamy się rozwijać skoro oni mają nas w d*pie, nie dotrzymują terminów, robią głupie kontrole celem jak najpózniejszej zaplaty. Po zakupie ciągnika niech kontrolują, ale przed w jakim celu ??????

A czy działki - pola też będą mierzyć ? Zastanawiam się już nad wszystkim, ale to jest wniosek i premia Młody Rolnik ,a nie płatnosci bezpośrednie ,wiec raczej nie powinni, ale moze się mylę...

hmmm... przecież wszystkie dokumenty mają, kserowali za zgodność z oryginałem, nic więcej nie mam , no może z dwie dodatkowe faktury za częsci do maszyny...

Dzięki freetaxi,  co do dzialek też mi się tak wydaje. O ewidencji oczywiście pamiętam, ale słusznie, że nie majać w tym interesu przypominasz :)

jeszcze pytanie mam odnośnie krusu, od kiedy liczy się wymóg dot ubezpieczenia ? Jestem teraz na Krusie, ale bardziej opłaca mi się ubezpieczyć w Zusie. CZy wymog zostanie spelniony jak po otrzymaniu pierwszej transzy ponownie ubezpieczę w Krusie na rok ?

dzikidaniel, jak masz pieprzyć głupoty i wprowadać luzi w bład to lepiej zamilcz " młodzi rolnicy, którzy w momencie składania wniosku nie rozpoczną prowadzenia działalności rolniczej jako kierujący (na własny rachunek), muszą to zrobić najpóźniej w terminie 9 miesięcy od doręczenia decyzji o przyznaniu pomocy. Tyle też mają czasu na to, aby ubezpieczyć się w KRUS z mocy ustawy w pełnym zakresie jako rolnik. Później muszą kontynuować to ubezpieczenie przez 12 miesięcy od dnia wypłaty pierwszej raty pomocy. Nie mogą więc w tym czasie podejmować żadnej działalności, która powodowałaby objęcie powszechnym ubezpieczeniem społecznym " . 

mam nadzieję, że zrozumiesz co tu jest napisane !!!

Mylisz się, ja piszę o wniosku o wypłatę pierwszej raty, ty zaś piszesz o złożeniu wniosku na MR. A jak już pogrubiasz, to pogrub sobie to zdanie:

Później muszą kontynuować to ubezpieczenie przez 12 miesięcy od dnia wypłaty pierwszej raty pomocy.

Tak więc od dnia otrzymania pisma o przyznaniu premii masz 9 miesięcy by ubezpieczyć się w KRUS, i podjąć wszystkie zobowiązania jakie na siebie przyjąłeś.

Rozumiesz co zacytowałeś?

Skąd znasz mój znak zodiaku?

A tak poważnie, skoro nie rozumiesz zdania:

Cytat

Później muszą kontynuować to ubezpieczenie przez 12 miesięcy od dnia wypłaty pierwszej raty pomocy.

to ci to wytłumaczę łopatologicznie: by złożyć poprawnie wniosek o wypłatę pierwszej raty musisz przedstawić dokument potwierdzający podleganiu KRUS (no chyba że teraz już sami to sobie sprawdzają) i kontynuować to ubezpieczenie przez jeszcze 12 miesięcy od dnia wypłacenia pierwszej transzy tj. 80 tysięcy złotych. Nie otrzymasz tych pieniędzy jeśli nie będziesz podlegać pod KRUS, koniec, kropka.

• Like 2

11 godzin temu, dzikidaniel napisał:

Skąd znasz mój znak zodiaku?

A tak poważnie, skoro nie rozumiesz zdania:

to ci to wytłumaczę łopatologicznie: by złożyć poprawnie wniosek o wypłatę pierwszej raty musisz przedstawić dokument potwierdzający podleganiu KRUS (no chyba że teraz już sami to sobie sprawdzają) i kontynuować to ubezpieczenie przez jeszcze 12 miesięcy od dnia wypłacenia pierwszej transzy tj. 80 tysięcy złotych. Nie otrzymasz tych pieniędzy jeśli nie będziesz podlegać pod KRUS, koniec, kropka.

dokładnie tak jest... własnie składam wniosek o wypłatę pierwszej raty, nabór 2018 i pani prowadząca moja sprawę powiedziała ze teoretycznie żeby złożyć wniosek o wypłatę pierwszej raty nie muszę być na KRUS ale i tak nie wypłaca mi pieniędzy dopóki na KRUS nie przejdę wiec najlepiej złożyć wniosek w momencie przejścia na KRUS i dołączyć zaświadczenie o ubezpieczeniu wtedy szybciej im pójdzie... wiec tak czy inaczej najpierw KRUS później kasa... woj. wielkopolskie 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez thomas015
      Witam, może mi ktoś wyjaśnić jak ARiMR liczy dobór maszyn na gospodarstwo?
      Mam 15 ha pola i np o jaki ciągnik się mogę starać?
    • Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v