Skocz do zawartości

Młody rolnik 2017/2018

kamil1985

Rekomendowane odpowiedzi

Zawisza napisał:

1 godzinę temu, tumiwisizm napisał:

Orientujecie się jak wygląda sytuacja z dopłatami do zwierząt, jeśli w tym roku ja będę miał powiedzmy połowę stada(żeby nie mieć wygórowanej wartości ekonomicznej) a tato drugie pół? Wszystko będzie stało w jednym budynku. Czy tylko jeden z nas może składać wniosek o dopłaty na zwierzęta?

W tamtym roku ja taki myk robiłem, po miesiącu od złożenia wniosku kontrol z agencji i przez telefon "mamy nadzieję, że bydło stoi w oddzielnych budynkach" przyjechali sprawdzili numery i wszystko ok, z tym że faktycznie u mnie oddzielnie stoją ;) 

Też mam podobną sytuację, całe gospodarstwo będę miał przepisane na siebie ale połowa bydła i w takiej sytuacji Pani w ODR mówiła żeby w oddzielnym budynku stało to co będzie na tatę i musi być spisana umowa użyczenie drugiej obory dla taty

Robił ktoś z Was plan nawozowy? Wiadomo trzeba zacząć od pobrania próbek, ale co badamy, N, P, K, Mg I Ph? czy to wystarczy? Ph, Mg, P, K  to jest w podstawowej probce. 

Azot osobne badanie tj oznaczenie azotu mineralnego z oceną zawartości w 3 warstwach?  Czy to o to chodzi? 

Czy z użytków zielonych, które są w programie rolno środowiskowo klimatycznym też trzeba pobrać próbki? Tam nie stosuje nawożenia. 

No wlasnie przyszlo pismo z arimr ze nie ma w oim wniosku kwitu z urzedu skarbowego chociaz bylem przekonany ze dolaczony zostal. Po telefonie do nich okazalo sie ze znalazl sie jednak a sytuacja miala miejsce gdzies w pod koniec grudnia. i jak dzwonilem kilka  razy do pani ktora moj wniosek rozpatruje to mowila ze tyle ma wnioskow ze jeszcze mojego nie sprawdzala wiec dalem sobie juz spokoj. Co ma byc to bedzie.

Ile punktow moge otrzymac za swiadectwo ukonczenia szkoły policealnej dla dorosłych w zawodzie technik rolnik, na podstawie egzaminów eksternistycznych zdawanych przed Panstwowa Komisja Egzaminacyjna?

Jest to honorowane jako swiadectwo ukonczenia szkoly w zawodzie technik rolnik?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez thomas015
      Witam, może mi ktoś wyjaśnić jak ARiMR liczy dobór maszyn na gospodarstwo?
      Mam 15 ha pola i np o jaki ciągnik się mogę starać?
    • Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v