Skocz do zawartości

Młody rolnik 2017/2018

kamil1985

Rekomendowane odpowiedzi

15 godzin temu, ankasmi napisał:

Dzisiaj pismo o niezałatwieniu sprawy w terminie ze względu na skomplikowany charakter sprawy.

mi też tak napisali ale jestem z poprzedniego naboru, a pisałem o zwrot 2 raty i zaraz kończy im się ponownie czas jaki podali i pewnie znow przyjdzie pisemko 😄

Mam pytanie, ktos z was po otrzymaniu decyzji kupowal maszyny na kredyt a po otrzymaniu kasy splacil kredyt? Bo ja zastanawiam sie czy dostane kredyt CNH na prase pod decyzje z MR, bo prasa na zniwa potrzebn a znajac agencje to pieniadze moze beda do zniw a moze na jesien 

1 godzinę temu, Piotrass napisał:

Mam pytanie, ktos z was po otrzymaniu decyzji kupowal maszyny na kredyt a po otrzymaniu kasy splacil kredyt? Bo ja zastanawiam sie czy dostane kredyt CNH na prase pod decyzje z MR, bo prasa na zniwa potrzebn a znajac agencje to pieniadze moze beda do zniw a moze na jesien 

Tylko pamiętaj że jak weźmiesz finansowanie fabryczne to bank będzie widniał na umowach, a ty musisz przedstawić dowód zapłaty ze swojego konta.

Można a nawet trzeba zacząć realizować biznesplan przed przelewem pieniędzy z arimr. W decyzji jest napisane w którymś podpunkcie : Rozpocząć realizacje biznesplanu. W moim przypadku kupię po prostu najtańszą maszynę, dołączę fakturę do aktów notarialnych i wniosku o 1 rate i tyle w temacie. Ale jak chcesz brać na kredyt to nie wiem jak to zadziała, może być tak jak dzikidaniel mówi.

1 godzinę temu, matek89121 napisał:

faktura na paliwo za 200 zl   wystarczy za początek realizacji biznesplanu bo  chyba każdy uwzględniał koszty oleju napędowego 

Nie bardzo bo taka fakturę cofnęli i koniecznie zamówienie sprzętu z pieczątka sprzedawcy proforma 

Witam. Decyzje otrzymalem tydzień temu- wielkopolska. Za tydzień planujemy przekazać działki, zarejestrowac sie w krus i złożyc wpis do ewidencji producentów.

A jak wygląda sprawa opodatkownia, oraz prowadzenia ksiegi rozchodów i przychodów?

oraz drugie pytania. Jak rozumie sie rozpoczecie realizacji biznesplanu, jesli w planowanych zakupach mam tylko zakup ziemi?

Pozdrawiam

Jeśli jesteś na ryczałcie to musisz prowadzić ewidencje przychodów i rozchodów ( na stronie CDR masz całkiem sympatyczną aplikację do tego). Jeśli sprzedajesz np. ziemniaki/ warzywa na lokalnych giełdach i nie wystawiasz żadnego dokumentu kupującemu to na wszelki wypadek prowadź ewidencję sprzedaży (oprócz ewidencji przychodów i rozchodów). Jeśli Twoja sprzedaż odbywa się na zasadzie faktur RR to nie jest to konieczne.
Natomiast jeśli jesteś "na Vacie" , to biuro zajmuje się ewidencjonowaniem (chyba ,że sam się podejmiesz rozliczania z US, ale nie polecam :) 

Odnośnie drugiego pytania , możecie napisać umowę przedwstępną na zakup ziemi . Jeśli masz wpisane wykonywanie planu nawozowego- to plan jak najbardziej można uznać za rozpoczęcie biznesplanu (sam tak robię ). 

12 minut temu, toma188199 napisał:

Witam. 

Jak to jest jeśli otrzyma się decyzję pozytywną MR, zrobić trzeba biznesplan i zgromadzić inne dokumenty. Po wysłaniu do nich tych dokumentów ile czasu trzeba czekać na pierwszą ratę.? 

Mają 90 dni na przelanie pierwszej raty

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez thomas015
      Witam, może mi ktoś wyjaśnić jak ARiMR liczy dobór maszyn na gospodarstwo?
      Mam 15 ha pola i np o jaki ciągnik się mogę starać?
    • Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v