Skocz do zawartości

Młody rolnik 2017/2018

kamil1985

Rekomendowane odpowiedzi

Kamil960210 napisał:

Złożyłem wniosek o płatność 1 raty i zadzwoniła Pani z ARIMR że w ORD zamiast faktury kupna dali sprzedaży... Mówiła że za kilka dni zrobi zlecenie płatności. Długo jeszcze trzeba czekać do kasy? Mnie już te błędy ODR wykańczają...

Na rozpatrzenie wniosku o płatność maja 3 miesiące plus jeszcze miesiąc na płatność.

Dnia 7.03.2020 o 08:52, Łukaszek napisał:

a nie chciałeś 200km ?

15 ha mam swoich, dzierzawy mam na 5 lat tylko i nie chcieli dać na 10lat, więc nie mogły być w biznesplanie ujęte i do tego parę ha tylko na gębę, więc nie pisz zaraz czy nie chce wiecej koni. wszystkiego mam prawie 30ha, a pytał o moc do ha więc podałem tylko jak to wyglądało w moim przypadku 

38 minut temu, Bolek96 napisał:

15 ha mam swoich, dzierzawy mam na 5 lat tylko i nie chcieli dać na 10lat, więc nie mogły być w biznesplanie ujęte i do tego parę ha tylko na gębę, więc nie pisz zaraz czy nie chce wiecej koni. wszystkiego mam prawie 30ha, a pytał o moc do ha więc podałem tylko jak to wyglądało w moim przypadku 

Zależy na kogo trafisz ale powinno przejść te 120 km w młodym rolniku tak aż nie patrzą na tabelki 

Dnia 9.03.2020 o 09:24, Bolek96 napisał:

Dziwi mnie trochę że większość bierze ciągniki na MR czy rodzice końmi obrabiali dotychczas te pola?

MR 2020 już można składać? trochę zacofany jestem, wyskoczyła mi dzisiaj jakaś nowa reklama Case IH, https://www.caseih.com/emea/pl-pl/News/Pages/11-03-2020-Mlody-Rolnik-2020.aspx ,,Ruszył nabór wniąsków do programu" z tego co wiem miało być w maju. I Czy orientuje się ktoś jak to wygląda z wykształceniem? Doradca mówił mi że mogę uzupełnić, w tym roku kończę technikum i mam zamiar iść do jakiejś szkółki rolnej był ktoś w podobnej sytuacji? pozdrawiam :)

Edytowane przez Wrider6020Premium

Zadeklarowałem do biznesplanu działki dzierżawione. Na dniach o ile mnie wpuszczą do gminy to spróbuję podpisać umowę dzierżawy.

1) Czy faktycznie muszę wykazywać te działki w innych urzędach. KRUS będzie wiedział z innego źródła, że mam tą ziemię w dzierżawę?

2) Czy jeśli rolnik wydzierżawi mi całość gospodarstwa na umowę, a chce pozostać na KRUS (nie ma możliwości jako domownik) to mogę tego nie zgłaszać w KRUS?

3) Czy mogę mieć działki w dopłatach, a ktoś inny za nie rozlicza się z KRUS?

4) Mam możliwość dzierżawy ustnej, którą bym zgłosił do dopłat czy to nie będzie kolidować. Z tego też będzie później naliczana wielkość?

5) Jak wygląda kwestia podatku i akcyzy. To jest wszystko do dogadania z wydzierżawiającym i tylko zgłosić w gminie kto opłaca podatek i składa na akcyzę?

Zmiany możesz spokojnie robić przez cały okres trwania biznesplanu,byle się w terminach z 2 ratą wyrobić.

Robiąc zmianę musisz zmienić w biznesplanie to co chcesz, nagrywasz na płytę,robisz wydruk biznesplanu i do tego pismo do dyrektora oddziału gdzie trzeba napisać co zmieniasz i uzasadnić.Składasz i czekasz na akceptacje.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez thomas015
      Witam, może mi ktoś wyjaśnić jak ARiMR liczy dobór maszyn na gospodarstwo?
      Mam 15 ha pola i np o jaki ciągnik się mogę starać?
    • Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v