Skocz do zawartości

Młody rolnik 2017/2018

kamil1985

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie

Mam takie pytanie może ktoś pomoże.  Decyzja pozytywna natomiast koleżanka przejmuje inne działki niż zakładała. Zmieniam biznesplan , wpisuje nowe działki . 
Na jedna działkę nie były składane dopłaty. W roku wyjściowym czyli to zeszły rok mogę wpisać dowolna uprawę i będzie mi to zaliczone do so? Czy jeżeli nke była w dopłatach nie wezmą jej pod uwagę?

U mnie sytuacja "taka se" mianowicie dalej nie ma odzewu ARiMR w sprawie zmian w biznesplanie. Ustawowy 1 miesiąc na decyzję minął 2 tyg temu. Dzwonię do agencji to odbiera tylko kancelaria, a pracowników prowadzących brak. Arimr czeka z wydaniem decyzji, ja czekam na decyzje a diler czeka z zamawianiem maszyn i na telefon ode mnie.

ok dzięki

to dobrze bo wrzucę opryskiwacz który zakupiłem na modernizację a z modernizacji go wyrzucam i ponieważ był największą maszyną a uciekło mi kilka hektarów dzierżawy, zastąpie go rozrzutnikiem z młodego rolnika. doradca mówił że na młodym rolniku nie czepiają tak się gabarytów maszyn i nie trzymają się tak sztywno zasad doboru maszyn, prawda to?

dzięki a powiedz mi czy dzierżawa zarejestrowana w starostwie liczy się tak jak dzierżawa z datą pewną? co do opryskiwacza to gdy składałem młodego rolnika miałem go w biznesplanie później wrzuciłem go w modernizację żeby załapać punktów, teraz jestem zmuszony z powrotem go wrzucić w młodego rolnika

Dnia 30.03.2020 o 16:30, masa24 napisał:

Mam takie pytanie może ktoś pomoże.  Decyzja pozytywna natomiast koleżanka przejmuje inne działki niż zakładała. Zmieniam biznesplan , wpisuje nowe działki . 
Na jedna działkę nie były składane dopłaty. W roku wyjściowym czyli to zeszły rok mogę wpisać dowolna uprawę i będzie mi to zaliczone do so? Czy jeżeli nke była w dopłatach nie wezmą jej pod uwagę?

Niestety przy zmianie tylko działki zgłoszone do dopłat i koniecznie z rozpisaną uprawą na działce rolnej; Nie ma inne możliwości ARiMR jak kontrola administracyjna na podstawie deklaracji z dopłat; kontrola uprawy metodą inspekcji terenowej z oczywistych przyczyn odpada; nie ma możliwości wytypowania tej zmienionej działki i po co tam jechać na wiosnę następnego sezonu wegetacyjnego, szukać resztek upraw z poprzedniego sezonu? Nadto, w przypadku zmiany działki i innego właściciela trzeba załatwić pisemną zgodę na załączniku (O-1/325 - Oświadczenie osoby przekazującej gospodarstwo o wyrażeniu zgody na przeprowadzenie kontroli przez Agencję). 

(edit) nie dokończyłem; przy takich zmianach jak ma inny właściciel podpisać to oświadczenie to się zaczynają schody; bo ktoś nie chce, jest za granicą, jest kilku właścicieli w KW; warto to zawczasu sprawdzić - tak z praktyki

11 godzin temu, Farmfun napisał:

Czy wiadomo jak to jest z tym zakupem ziemi od rodziców? Bo niby możliwość jest ale nikt nic nie wie, nawet w agencji 

Przepisy rozporządzenia nie wykluczają dokonywania zakupów od wstępnych lub zstępnych wnioskodawcy. Zatem nie ma przeciwwskazań, aby grunty zostały zakupione od rodziców; Temat przetestowany w praktyce na "młodym rolniku"; Trzeba mieć na uwadze, że przed wypłatą pierwszej raty trzeba przejąć (między innymi kupić od rodziców) zadeklarowane w biznes planie użytki rolne; potwierdzić przy akcie notarialnym u notariusza, że syn/córka zapłacił za całość gruntów gotówką .... hmm..; cena za grunty oczywiście max co podaje GUS a nie z sufitu:

https://www.arimr.gov.pl/pomoc-krajowa/srednie-ceny-gruntow-wg-gus.html

Trzeba przedeptać wcześniej ścieżkę także w KOWR odnośnie zgody na nabycie gruntów; 

Edytowane przez EuroPlan

@EuroPlan W moim przypadku sytuacja wygląda tak że do MR podałem powierzchnię 8,6ha a pieniądze miały pójść na zakup ciągnika z przyczyn finansowych nie dopnę budżetu i chcę zmienić wniosek na zakup ziemi od rodziców 2,2ha za około 65tys, cena wg gus za ha to około 30tys mimo że faktycznie ceny w okolicy za zimie są niższe a pozostałe pieniądze przeznaczyć na maszyny, czyli wg tego co mówisz muszę przepisujące ziemię muszę zrobić przelew rodzicom na te 2,2ha i dopiero wtedy wystąpić o pierwszą ratę ? Chce "kupić" tylko te 2,2ha gdyż bez nich będę się łapał na średnią powierzchnię UR w świętokrzyskim czyli te 5,67ha a tak wychodzi z działek że tylko ta mi pasuje i z tych pozostałych łapię się na te 13tys euro SO. Ogólnie plan był taki że chciałem zmienić wniosek i kupić od rodziców 5ha po 30tys, ale ktoś mnie przestraszył że muszę zrobić przelew na 150tys , których defacto nie mam na koncie , więc urząd skarbowy może się dowalić skąd wziąłem takie pieniądze w wieku 24lat. Jak ta sytuacja wygląda wg ciebie ?  

Zgoda KOWR nie jest wymagana z uwagi na to, że transakcja wewnątrz rodziny.

Fizycznie pieniądze muszą pójść z konta na konto. Można ziemię kupić po otrzymaniu 1 raty, więc 30 tysięcy z własnej kieszeni trzeba byłoby wyłożyć, a nie 150.

Edytowane przez Maksu

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez thomas015
      Witam, może mi ktoś wyjaśnić jak ARiMR liczy dobór maszyn na gospodarstwo?
      Mam 15 ha pola i np o jaki ciągnik się mogę starać?
    • Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v